Eminent, consecvent, permanent

0
256
Vladimir Novac

Vladimir Novac de mai mulţi ani e director al întreprinderii „Tetracom-Agro” din Ghindeşti, Floreşti. El a absolvit cu menţiune şcoala din satul natal Izvoare, numai pe „foarte bine” colegiul agricol din Soroca, apoi cu Diplomă roşie şi institutul agricol din Chişinău. A fost recunoscut drept unul din cei mai pricepuţi ingineri din raion, iar acum şi ca un gospodar şi conducător excelent. Concluzia e una: Novac a fost şi rămâne eminent în orice moment şi în orice funcţie nu s-ar afla.

Nu e „aprins” la vorbă. Cuvintele le „cântăreşte”, le aranjează parcă după o formulă matematică, ca până la urmă să aibă un înţeles clar, fără echivocuri. Aşa e şi în lucru. Orice ar porni să facă, merge până la capăt şi devine învingător. E un luptător ce nu-l doboară piedicile, dar nici victoriile nu-i ştirbează din simplitate şi omenie.

 Am auzit multe cuvinte frumoase la adresa lui Novac de la specialiştii ministerului, de la conducătorii raionului, de la colegii de breaslă. Unele, poate, că-s „de serviciu”, altele de recunoştinţă, sincere dar cel mai de preţ sunt cele ale oamenilor din satele sale, cărora le asigură un loc de muncă mai bine plătit ca în multe alte părţi.

Acum la mijloc de toamnă, la „Tetracom”, se „trag haturile”, se numără „bobocii”.

 – E un an ca mulţi alţii. Cu calamităţi, vară fără ploi, îngheţuri de primăvară. Dar aşa e în agricultură, – spune calm directorul. – Capriciilor naturii opunem rezistenţa şi capacităţile noastre, ale specialiştilor şi întregului colectiv.

Vladimir Novac și reprezentantul campaniei KVS Vasile Jubîrcă la recoltarea porumbului de pe lotul experimental
Combinerul fruntaș Afanasie Popovschi a recoltat în acest an mii de tone de grâu și porumb

 Un mare adept al matematicii îmi spunea: „Cât de frumoase nu ar fi cuvintele, fără cifre nu au puterea convingerii”. În activitatea de producere această afirmaţie nu poate fi contrazisă. Iar în agricultură e şi mai evident acest fapt. Aici cifrele nu au noţiuni abstracte, ci conţinut real. Roadele se măsoară în kilograme, tone, sute şi mii de tone, în milioane de lei investiţi şi recuperaţi.

La „Tetracom” cu cifrele reale stau bine. Dar să le luăm pe rând. La primul seceriş de pe 740 de hectare au fost recoltate câte 4,9 tone de grâu. E unul din cele mai înalte rezultate în raion.

 – Roada depinde de un şir întreg de factori, bine cunoscuţi agricultorilor, dar fiecare îi pune în ordinea dorită. La noi pe prim plan e factorul uman – atitudinea specialiştilor, mecanizatorilor faţă de glie. De ei, în afară de condiţiile climaterice, depind toţi ceilalţi – seminţele, îngrăşămintele, premergătorii, tehnologiile şi multe altele, – zice Vladimir Novac.

 Cele spuse le confirmă şi roadele culturilor târzii. Floarea soarelui pe 600 de hectare a rodit cu 2,5 tone de seminţe la hectar. La strânsul roadei au muncit 5 echipaje. În 10 zile lucrătoare combinerii Nicolae Roman, Valeriu Slutu, Valeriu Buzdugan, Afanasie Popovschi şi Igor Sacenco au strâns circa 1500 tone de răsărită. 100 de tone de seminţe deja au fost repartizate cotaşilor, iar celelalte, până ce, rămân în depozite. Preţurile nu-i aranjează pe producători.

S-a strâns şi sfecla de zahăr de pe întreaga suprafaţă de 300 de hectare. O jumătate din plantaţie a fost recoltată cu combinele companiei „Sudzucker”, iar restul cu propriile agregate – să aibă şi mecanizatorii locali ceva mai mult câştigat. E vorba de Grigore Celpan, Viorel Vlas, Nicolae Roman şi Radu Pulbere. Iar la încărcat rădăcinile în camioane a lucrat cu agregatul Nicolae Frenchel.

Directorul și brigadierul Victor Brînză
Sfecla – „pleacă” la fabrica de zahăr
Sfecla de pe ultimile rânduri au recoltat-o Grigore Celpan, Nicolae Roman și Igor Sa- cenco asistați de Victor Brînză și personal directorul întreprinderii Vladimir Novac

 În total s-au adunat circa 12 mii tone de rădăcini cu un conţinut de zahăr de peste 18 procente. Sfecla, în ultima vreme nu e cea mai preferată cultură în gospodăriile din zonă. Se cere multă muncă, dar şi riscul e mare. E mai simplu să creşti spicoase, sau floarea soarelui – ai semănat, ai protejat şi ai strâns. Cu sfecla, însă, griji sunt mai multe.

– Dar noi nu ne dezicem de această cultură. Mai ales, dacă în metrul doi al solului este umiditate, apoi e garantată o rentabilitate înaltă, – afirmă Vladimir Novac.

Din cauza secetei din iunie-august mai mult a avut de suferit porumbul. Însă şi în aşa condiţii la „Tatracom” au recoltat câte 4,5 tone de grăunţe. Toată roada de pe suprafaţa de 260 de hectare a fost strânsă de echipajul în componenţa lui Afanasie Popovschi şi Viorel Vlas.

 – 100 de hectare au fost ocupate de „Porumbeni-348”. Grăunţele acestui hibrid se utilizează pentru producerea crupelor şi făinii pentru mămăligă. S-au vândut din câmp la un preţ bun – de 3,5 lei pentru un kilogram. E cam cu un leu şi ceva mai mult decât pentru ceilalţi hibrizi, – ne-a explicat directorul.

La recoltarea porumbului – pe ultimul hectar

 Am observat că la executarea diferitor lucrări agricole sunt antrenaţi, adesea, unii şi aceeaşi mecanizatori.

 – La noi ei sunt universali. Au la dispoziţie şi combine, şi tractoare, şi utilajul respectiv, – a mai spus dl Novac. – principalul e că lucrează bine, calitativ.

 A fost semănat şi grâul de toamnă, o parte până la ploi. Pe acele vreo 200 de hectare plantele au răsărit. Iar pe 110 hectare rapiţa deja are 6 frunze. Va intra în iarnă mai rezistentă la frig.

 SRL „Tetracom Agro” e gospodărie licenţiată în producerea materialului semincer. În acest an s-au comercializat circa 700 tone de grâu de soiurile „Kuialnik”, „Epoha”, „Blagodarca”, „Pâsanka” şi „Polevik”, selecţie a institutului din Odesa, care e partener de mai mulţi ani. S-au produs şi 250 tone de seminţe de orz, 100 tone de mazăre. Toate acestea constituie un adaos benefic în bugetul gospodăriei.

 În general, la „Tetracom” anual se produce marfă în valoare de 35-38 milioane de lei. Aici fondul de salarizare depăşeşte 2,5 milioane de lei. Şi ce e important, leafa li se achită salariaţilor în fiecare lună. În gospodărie a mai rămas de finalizat prelucrarea solului pentru anul viitor. Toate lucrările agricole se vor duce la bun sfârşit, cel târziu, până la 1 noiembrie.

 Aceasta e situaţia în una din cele mai prospere întreprinderi agricole din raionul Floreşti, unde director e Vladimir Novac. O personalitate consecventă, mereu eminentă.

PUBLICITATE