În mâinele ei fructele și legumele devin flori

0
301

De la flori până la pești, lebede, delfini și chiar păuni, nimic nu pare imposibil în mâinele unei iscusite artiste care lucrează în domeniul carvingului, pe nume Aurica Roman din Drochia.

Acum cinci ani dintr-o simplă curiozitate începe să sculpteze în fructe, iar pentru că succesul nu întârzia să apară, doi ani mai tîrziu își i-a pasiunea mai în serios și face din ea și o afacere. Deși munca ei este una solicitată, nu se oprește aici, dorește să-și dezvolte activitatea în continuare și planifică pentru anul viitor un nou decor.

-Cum a început pasiunea și activitatea dumneavoastră?

Am început numai din ambiție. Am văzut niște poze și am zis că aș putea și eu sa fac așa ceva, astfel am încercat să fac sculptură în fructe. Țin minte prima dată am sculptat un pepene roșu și din marea mea mirare mi-a ieșit perfect. Mi-am propus să-mi dezvolt aptitudinile creative. Am deslușit secretele acestei străvechi arte asiatice. Această artă culinară, numită carving este o îndeletnicire de sute de ani în Asia,în R.Moldova abia începe să capete culoare. Fructele și legumele când le procur eu le văd în flori, deoarece îmi imaginez cum le voi sculpta. Ca să spun că am învațat să fac carving ușor aș minți. Timp de 2 ani am sculptat, dar nu puteam să ies pe piață, nu aveam experiență și nu știam câte fructe îmi trebuie pentru un fourchette. Și cel mai greu, nefiind salariată nicăieri, mi-a fost să-mi procur platourile care sunt foarte costisitoare. Până la urmă am cumpărat fructe și am făcut un fourchette, m-am înbărbătat și am zis că sunt gata și sunt pregătită

-Cât de mult ați muncit până ați ajuns la ceea ce faceți astăzi?

Am muncit foarte mult până am ajuns aici. Prima sculptură am făcut-o pe 20 august 2012. Țin minte ai casei îmi tot spuneau “ce-ți trebuie să te muncești asta-i o muncă migăloasă, ocupă-te cu ceva mai ușor”. Și aceste cuvinte m-au ambiționat și mai mult și mi-au dat puteri ca să le arăt că pot. La început am lucrat de una singură, dar de doi ani muncesc cu fiica mea. De anul acesta avem cele mai multe comenzi acasă, unde l-am inclus pe fiul meu, care face fourchette sărat, care în scurt timp a avut succes.

–  Cu ce fructe sau legume iubiți mai mult să lucrați?

Cel mai mult îmi place să lucrez cu ridichea albă, deoarece din ea fac păsări și este ușor de sculptat, îmi place să am mulți struguri, portocale, îmi place să sculptez pepenele roșu, dar nu-mi place să lucrez cu dovleacul, căci are coaja tare, dar totuși îl fac de fiecare data, pentru  că-mi place ce se primește din el.

-Este mai mult o pasiune sau o modalitate de a câștiga bani?

Este și o pasiune și o modalitate de a câștiga. Deoarece nu degeaba se spune – găsește ceva ce îți place să faci atât de mult încît l-ai face bucuros gratis, apoi învăța să-l faci atât de bine, încât oamenii să fie bucuroși să te plătească pentru el.

PUBLICITATE