„Nistrenii” au fascinat publicul din Buzău

0
950

În perioada 27 -30 iulie 2017 Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău a organizat cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Dansuri Folclorice „Plaiurile Mioriţei” – festival în calendarul  CIOFF.

Pornind de la ideea de a crea o adevărată sărbătoare a folclorului de pretutindeni organizatorii şi-au pus scopul de a aduna la Buzău colective artistice din ţară şi din alte părţi, care prin intermediul dansului, muzicii şi a costumelor tradiţionale să se cunoască mai îndeaproape, iar prietenia, bucuria şi dragostea dintre ei să dăinuiască peste timp. Printre participanţii invitaţi la Festival au fost ansambluri din Algeria –„ EL AHLEM”, Cehia – „MARJANEC”, Grecia – „LYCEUM CLUB OF GREEK WOMEN”, Italia – „CITTA DI AGRIGENTO”, Macedonia – „KUD STOBI”, Serbia – „ELECTROPORCELAN”, România – „PLAIURILE MIORIŢEI”. Republica Moldova a fost reprezentată de Ansamblul de muzică şi dans popular „NISTRENII” de la Palatul de Cultură Soroca, dirijor – Gheorghe Duminică, coregraf –Nadejda Gorpin.

Artiştii soroceni au fost însoţiţi de o delegaţie a Consiliului raional Soroca în frunte cu preşedintele raionului – Ghenadie Muntean.

În prima zi a festivalului, mai întîi a avut loc întîlnirea oficială a reprezentanţilor toturor colectivelor cu preşedintele Consiliului Judeţean Buzău Petre Emanuil Neagu şi primarul municipiului Buzău Constantin Toma. În jumătatea a doua a zilei s-a organizat parada oficială din centrul oraşului pînă în Parcul Crâng şi prezentarea programului artristic de 20 minute a tuturor colectivelor. Programul artistic şi de concurs (de 30 minute) s-a desfăşurat în zilele următoare atît în or. Buzău (Cehia, Grecia, Serbia, Republica Moldova) dar şi la Râmnicu Sărat (Algeria, Italia, Macedonia, România).Festivitatea de închidere a avut loc în ultima zi a Festivalului cu intonarea imnurilor tuturor ţărilor, program artistic de 15 minute pentru fiecare ansamblu şi înmînarea diplomelor de participare.La acest Festival de prestigiu am înregistrat o nouă realizare din cadrul proiectelor de promovare a imaginii raionului, culturii sorocene şi a Republicii Moldova.

Am lăsat impresii plăcute pentru toată lumea prezentă la Festival.

Liuba FOCŞA, secţia cultură şi turism Soroca.

 

Impresii de neuitat

Toate colectivele participante au dat dovadă de profesionalism şi înaltă cultură artistică interpretativă. Mi-a plăcut atmosfera prietenoasă stabilită chiar de la deschiderea festivalului, pentru că toţi erau de părerea că nu am venit să concurăm, dar am venit să învăţăm. Am făcut schimb de experienţă cu dansatorii din Algeria, Grecia, Italia, Serbia, Macedonia, Cehia şi România. De i-aţi fi văzut pe dansatorii greci şi algerieni cu câtă sârguinţă se străduiau să înveţe bătutele noastre moldoveneşti! Curgeau rânduri de sudori de pe ei, dar nu se lăsau. Cred că relaţiile de prietenie dintre toate aceste colective va fi de durată. Directorul Centrului Judeţean Cultură şi Artă Buzău, profesorul Oancea Ion Cozma, care era şi organizatorul acestui festival, chiar după primul concert s-a apropiat de noi şi ne-a adresat complimente, fiind impresionat de profesionalismul colectivului de muzică şi dans popular „Nistrenii”.

Am venit  acasă fericiţi şi împliniţi. Mulţumim gazdei, Consiliului Judeţean Buzău, pentru primirea impecabilă, cât şi Consiliului Raional, secţiei Cultură şi Turism Soroca pentru deplasarea colectivului la acest faimos festival.

Nadejda GORPIN, coregraful ansamblului „Nistrenii”.

PUBLICITATE