Vot mixt şi punctum?
Majoritatea parlamentară a pus săptămâna trecută punctul la o problemă atât de discutabilă şi mediatizată în societate. 24 de deputaţi au adoptat sistemul de vot mixt la alegerile în Legislativ din anul viitor. De facto a fot redobândit pe jumătate sistemul după care s-a votat în primul Parlament a RM. De ce acesta îi deranjează atât de mult pe pelişti, comunişti, pesedemişti, daoişti, pasişti? Teama că va fi fraudată electorala ori din teamă că în teritorii nu au personalități după care va merge poporul? Faptul că în PMN din capitală au ieşit la protest o mână de cetăţeni din toată ţara ne dă răspuns la aceste întrebări.
Pantalonii lui… Năstase
Vă amintiţi de „Antereul lui Arvinte?”, lucrare care a rămas pe vecie în literatura naţională? Precum va rămâne în istorie cazul cu pantalonii lui Năstase, care peste mulţi ani se vor vinde probabil la licitaţie contra unei sume cu multe zerouri.Dar în fond cazul dat este o farsă pură, o prostie moldovenească, care ne-a proslăvit pe reţelele de socializare din întreaga lume. Eu, de exemplu, consider, că „pătărania” în cauză nu l-a înjosit pe liderul Platformei „DA”, s-au înjosit acei, care au tocmit-o. Chestiile astea cu scutecele nu miroase-a bine ci mai mult a nişte jocuri baistruceşti de cea mai joasă probă.
Centralism… UE
Pe vremurile sovietice exista teama de a întreprinde un pas mai serios fără de părerea ori hotărârea CC-ului. Secretarii de partid aveau teamă de primul secretar al comitetului raional, aceştia la rândul lor de primul secretar al CC, aceştia de conducerea PCUS. Situaţia, din păcate, nu s-a schimbat, a rămas acelaşi centralism democratic doar că nu al PCUS ci al UE. Cum vine, că o ţară suverană nu are dreptul să modifice sistemul electoral? Apare întrebarea: „Dar ce vor zice acei din UE?” Toată zarva aceasta e provocată nu de comisia de la Veneţia ori din alte părţi, ci de unele forţe politice cărora noul sistem de vot nu le vine la degetul cel mare”. Nu Stalin personal trimitea oameni nevinovaţi în Siberia, dar o făceau chiar ai noştri aici în Moldova…
„Oblico morale”
Un răvaş din partea unui cititor: „Iată că la bătrâneţe m-am pus pe recititul lucrărilor lui Lenin. Să ştiţi că veţi găsi în ele foarte multe lucruri folositoare, iar multe gânduri, situaţii, aprecieri sunt actuale şi în secolul XXI. Cum ar fi, de exemplu, pălăvrăgeala politică în loc de fapte concrete. Ar fi bine să studieze lucrările liderii actuali de partid, mai ales să mediteze asupra lozincii „Partia-um, cesti i sovesti naşei ăpohi”. Câţi membri de partide corespund astăzi acestor valori? Că unii devin „parteinici” prin intermediul reţelei electronice de socializare e un fapt real. Nici vorbă aici de conştiinţă, soveste, cinste. Din păcate s-a uitat de mult de „oblico morale”.
E zăpuşeală-n … Chişinău
Chiar şi mătuşa Ileana a învăţat mai multe cuvinte moderne: toridă, coduri galben, verde, roşu etc. Dar nu înţelege de ce temperaturile înalte afectează doar locuitorii capitalei, cărora le oferă apă rece, li se măsoară tensiunea, doctorii prezenţi în corturi special amenajate le dau sfaturi utile etc. În ultimele zile asemenea „orăşele” au apărut şi în unele centre raionale, de sate nici vorbă, probabil că oamenii de aici n-au nevoie de protejare contra razelor solare, lor le e bine şi în câmp deschis. „De ce? – ne întreabă mai mulţi cititori, nu se instalează asemenea corturi şi în municipiul Soroca? Ori pe noi torida nu ne afectează? Mai mult decât atât ar trebui să ne dea şi măşti antigaz, mai ales locuitorilor din preajma cetăţii…”
Moş Vasile şi… tancul
„Eu, moş Vasile din stepa Sorocii, cititor fidel al „ZN” am o „problemuţă”. Mă duc eu la Nistru la pescuit, arunc undiţa şi văd că se întinde aţa mai să se rupă. Mă bag în apă ca să văd ce peşte mare s-a prins. Mă scufund şi ce credeţi că văd? Un somn de vreun pud să fi avut a intrat pe jumătate în gaura unui tanc ruginit şi nici încolo, nici încoace, se zbătea sărmanul de-a binelea. Trag eu peştele de coadă, el rupe aţa şi dus a fost. Mă uit, iar în tanc stă în scauşede un soldat cu casca pe cap şi cu epoleţi de model sovietic. S-o fi scufundat bietul om pe când trecea Nistrul pe partea dreaptă. Eu m-am speriat, am fugit acasă şi i-am povestit despre cele întâmplate babei mele (adică soţiei). Ea îmi zice că aiuresc. Eu pot să arăt şi locul cu pricina, însă nimeni nu mă crede. Ce să fac, cui să mă adresez?” Aşteaptă, moşule, cineva va crede şi te va suna…
Nu-i chiar… rău
Câteva partiduţe, mai ieri apărute pe făgaşul politic, sperie poporul, că în urma trecerii la votul mixt, nu vor participa la alegerile parlamentare din 2018. Şi norodul moldovenesc tare s-a mai speriat…
Atât. (În caz că vă doare vreo temă ori noaptea talentul, sunaţi la 068452055, vă vom lua durerea cu peniţa…)