Agricultorii regiunii noastre duc la bun sfârşit campania de recoltare a pâinii. „ZN” i-a contactat telefonic pe responsabilii din domeniul agricol din 4 raioane.
Soroca
Aliona Andriuţă, şefa direcţiei agricultură şi alimentaţie
– Până luni plugarii soroceni recoltaseră 14300 hectare de culturi cerealiere de prima grupă, inclusiv 10200 hectare cu grâu ce constituie 90 la sută din suprafeţe. Roada medie la grâul de toamnă e de 4,2 tone de boabe la hectar. Până în prezent, conform datelor operative, cel mai înalt indice e înregistrat în gospodăria ţărănească „Bacalîm Vitalie” din Băxani. Aici de pe 275 de hectare s-au adunat câte 55,3 chintale de grâu. Peste 5 tone la hectar au recoltat detaşamentele mecanizate din SRL „Visagromag”, director Vasile Sochircă, AMG „Kernel”, director Victor Guţu, iar la „Prietenia-agro”, director Alexei Florea, roada constituie 4,4 tone la fiecare din cele 825 hectare destinate acestei culturi.Orzul e recoltat pe întreaga suprafaţă de 976 hectare, rodnicia e de 4 tone.În campania de recoltare a grânelor au participat 93 de echipaje de combineri. Fiecărui îi revenea o sarcină medie de 170 de hectare. Dar rezultatele sunt destul de variate. Mai precis o să le cunoaştem, când toţi agenţii economici vor prezenta certificatele respective.Actualmente forţele de bază sunt redecţionate la pregătirea solului către semănatul culturilor de toamnă. Până în prezent sunt prelucrate 3000 de hectare de terenuri eliberate după seceriş.
Floreşti
Anatolie Cocearovschi, şeful direcţiei agricultură şi alimentaţie
– Culturile cerealiere şi leguminoase pentru boabe la noi în raion au ocupat 17833 de hectare. Practic campania de recoltare a finalizat. În total au fost strânse 71 de mii de tone de cereale.Grîului de toamnă i-au fost rezervate 13718 hectare, roada medie e de 4 tone. Orzul de toamnă şi cel de primăvară au dat, respectiv, 4,5 şi 4,4 tone la hectar. Mazărea 28,8 chintale, rapiţa 2,7 tone.Cele mai înalte rezultate au fost înregistrate la întreprinderea „Valen-agro-com” agronom-şef Andrei Josanu. Culturile cerealiere aici au ocupat mai bine de 2000 de hectare. La grâu s-a obţinut o roadă de peste 5 tone, la orzul de toamnă – 7,1 tone, cel de primăvară – 6,2, la mazăre – 3,39 tone.La SRL „Tetracom-agro”, director Vladimir Novac, grâul a dat peste 5 tone la hectar, orzul – 5,5. La întreprinderea agricolă „Bioalianţa”, director Viorel Scorpan s-au recoltat câte 6 tone de orz la hectar.De succes s-a încununat munca agricultorilor de la SRL „Sorforjar” şi SRL „Agrocirip” unde s-au strâns câte 5 tone de grâu la hectar.Acum toţii ne pregătim către Sărbătoarea Roadei, ce se va desfăşura la Floreşti la 4 august, când vor fi menţionaţi agricultorii fruntaşi.
Drochia
Ion Nicora, şeful direcţiei agricultură, alimentaţie şi relaţii funciare
Grâul la întreprinderile agricole mari a ocupat 15496 hectare, iar în gospodăriile ţărăneşti – 766. Până la sfârşitul acestei săptămâni roada de pe întreaga suprafaţă o să fie adunată. Acum e înregistrată o recoltă medie de 39,7 chintale la hectar. Avem rezultate şi mai avansate. Spre exemplu, în SRL „Valea Sofiei”, director Ion Babără, de pe 717 hectare s-au strâns câte 5 tone de grâu. Acelaşi indice l-au înregistrat şi plugarii de la SRL „Bursemcom”, director Victor Burlacu şi SRL „Zgura-agro”, director Mihail Nedelciuc. Orzul cel mai bine a rodit la Mîndîc, unde în gospodăria lui Grigore Lupaşcu, de pe o suprafaţă de 118 hectare s-au recoltat câte 5 tone de grăunţe. La orzul de primăvară la SRL „Dimazcom-Nord”, director Mihail Mazurchevici, a dat câte 5,6 tone la hectar. La „Diamazcom-Nord” şi mazărea a rodit cel mai bine – cîte 4 tone de boabe la hectar.În prezent gospodăriile se achită din roada nouă cu deţinătorii de cote de pământ.
Donduşeni
Anatolii Griciuc, specialist principal în direcţia agricultură şi alimentaţie
Primii în raionul Donduşeni au finalizat secerişul agricultorii de la SRL „Vulture”, director Galina Malenchi, care au strâns câte 4,5 tone de grâu de pe 250 de hectare. Apoi şi colectivul de plugari din Baraboi, unde de pe 1100 hectare s-au recoltat câte 5 tone de grâu. Dar cel mai înalt rezultat e înregistrat de detaşamentul întreprinderii „Climăuţanul-agro” director general Alexei Chiriac. De pe o suprafaţă de 1446 hectare harnicii plugari au strâns câte 6 tone de grâu. Acelaşi indice l-au atins şi cei de la SRL „Soro-agro” din satul Rediul Mare, manager Leonid Ţilea.„Agrobaraboienii” şi „Cliăuţanul-agro” au şi cel mai înalt rezultat la cultura orzului de toamnă – câte 5,5 tone la hectar. Mazărea, câte 3,4 tone de pe 397 hectare s-a strâns la Plopi, la SRL „Agro-Panfil”. Iar rapiţa cel mai bine a rodit la SRL „Vulture”, satul Donduşeni – câte 4 tone la hectar.Agricultorii noştri, ţinând cont de condiţiile climaterice, sunt satisfăcuţi de rezultatele înregistrate.
Boris Todirel.