Nu pot schimba lumea, dar pot schimba locul în care trăiesc

0
603

Există oameni, fericirea cărora se naște din bucuria altora, oameni pentru care noțiunea de a face un bine, este un lucru mai mult decât firesc. Cristina Țurcan din orașul Drochia se simte împlinită când îi vede fericiți pe cei din jur, iar acolo unde este nevoie să completeze acest sentiment, întotdeauna se grăbește să o facă. Toți o știu ca o fire veselă, plină de viață și mereu activă. Cunoscută și ca o mederatoare și organizatoare de evenimente, Cristina știe cum să-și planifice activitatea ca să reușească în toate activitățile pe care și le propune.

– Când te-ai determinat ce vrei să devii?

– Totul a început din școală, când prezentam diferite evenimente, am fost și eleva școlii de muzică din Vărăncău. Ulterior, la 15 ani am fost înmatriculată la Colegiul de Arte din Soroca, clasa profesorului Iurie Babii, datorită lui am început să moderez diferite manifestații culturale dar și ceremonii. Apoi a urmat Academia de Arte, unde deja în al doilea an am început a lucra ca actriță la “Guguță”.

– Ai pornit de la Soroca spre Chișinău, ce te-a motivat să mergi la Drochia?

– După ce m-am căsătorit am venit la Drochia, unde am lucrat inițial ca director artistic la Casa de Cultură, apoi am activat și la televiziunea locală. Ulterior am fost angajată la Direcția Cultură ca specialist în domeniul turism, patrimoniu și muzee. Anume de aici îmi place să spun că a început marea mea aventură. Fac ceea ce îmi place și îmi place ceea ce fac. Fiind atrasă de tot ce înseamnă proiecte și scrierea lor, am fost certificată ca trainer în domeniul culturii. Aici a început și crearea rețelei de animatori culturali.

– Eşti inițiatoarea mai multor evenimente din raion, de unde a apărut ideea?

– Am participat la seminare și traininguri în România, de acolo a apărut idea organizării diferitor festivaluri, cum ar fi Sărbătoarea Câmpenească, Muzeul Fermierului, Hangul de la Sofia, etc. Mă bucur că am putut să inițiez aceste evenimente, că oamenii s-au implicat și au susținut, iar în final a reușit de fiecare dată tot ce ne-am propus. Actualmente, totodată mai fac și ore de arta vorbirii. La moment am două grupe de care mă mândresc mult.

– Activitatea de voluntariat este o chemare a inimii?

– Dorința de a ajuta pe cei care au nevoie vine încă de când eram mică. Activitatea de a face voluntariat pentru copii și familiile social vulnerabile este un vis al meu. Ne străduim împreună cu prietenii să ajutăm pe cât este posibil aceste familii. Organizăm diferite activități, cum ar fi Balul de Crăciun sau alte acțiuni de mobilizare înainte de Paști și 1 septembrie, ca să putem susține oamenii care au nevoie de ajutor.

Echilibrul și liniștea sufletească Cristina le-a găsit mereu în familie, unde întotdeauna a simțit susținerea și ajutorul din partea celor dragi. “Acasă este cetatea mea, aici pot să râd în liniște, aici pot să plâng în liniște, pentru că aici mă vor înțelege și mă vor accepta așa cum sunt.”

Cristina TOPALĂ

PUBLICITATE