Omul care își țese în cultură destinul

0
336

Andrei Arhirii. Un tânăr îndrăgostit de trompetă, dirijor al orchestrei de fanfară „Hasnaș” din Hăsnășenii Mari, Drochia, recunoscut „Omul anului” de către Secția Cultură Drochia și Laureat al „Ziarului Nostru”.

Născut în satul Chiperceni, raionul Orhei, încă din fragedă pruncie rămânea vrăjit de sunetul muzicii instrumentelor aerofone. Îl atrăgea mai cu seamă muzica de jale a acestor instrumente, ce răsuna în timpul înmormântărilor. Mergea în urma mortului până la cimitir și asculta. Iar când în sat venise cu un concert Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, micuțul Andrei, pur și simplu, îl respira pe trompetist. Atunci i s-a aprins dorința de a cânta la acest instrument și părinții l-au înscris la Școala de Muzică din Orhei. Următoarea etapă a fost Colegiul „Ștefan Neaga”, apoi Conservatorul, pe care l-a abandonat pe ultima sută de metri. După care au urmat șapte ani de muncă într-o orchestră pe un vas de croazieră. Revenit acasă s-a stabilit în satul soției, la Hăsnășenii Mari. În calitate de profesor de educație muzicală la gimnaziu și conducător artistic la Casa de Cultură a înființat un ansamblu de fluieriști. Dar visul lui era să dirijeze o fanfară. Și foarte conștient s-a apucat de lucru acum aproape trei ani, în timp ce a fost angajat la muncă la filiala Hăsnășenii Mari a Școlii de Muzică Drochia. Primăria l-a ajutat în procurarea a jumătate de set de instrumente vechi din satul lui de baștină. O altă parte de instrumente, de asemenea vechi, i le-a oferit Sandu Focșa, conducătorul Fanfarei „Trompetele Argintii” de la Casa Raională de Cultură Drochia și soția regretatului om de cultură, Ghiță Proca. Și așa, ușor-ușor a luat naștere fanfara  „HASNAȘ”. Succesul nu  s-a lăsat mult așteptat: Locul I la Jocurile Delfice organizate în zona de nord a republicii, locul II la Festivalul „Răsună Fanfare fără  hotare” de la Anenii Noi, festival inițiat de regretatul Grigore Zănoagă, locul I la Festivalul de Tarafuri și Fanfare de la Suceava. Consiliul Raional, văzându-le strădania și efortul pe care îl depuneau cântând la instrumentele vechi ca  vai de ele, unele legate cu sârmă, le-a oferit 90 de mii de lei pentru procurarea de noi instrumente. Acum orchestra are aproape în totalitate instrumente noi. Iar conducătorul și dirijorul trăiește o mare bucurie, descoperind în copiii gimnaziului din localitate pasiunea pentru instrumentele de suflat și percuție. Participă cu drag la toate evenimentele culturale majore, ce au loc în sat și în raion. A pășit în noul an cu dorința  de a susține cu succes Teza de Licență în cadrul Facultății de Drept a Universității din Bălți și de a înregistra noi succese cu fanfara lui dragă.

„Andrei Arhirii e născut pentru muzică. Este un om  plin de viață, romantic, plin de lumină și har dumnezeiesc. Deja Fanfara „Hasnaș” este o valoare, iar pentru sat o mare mândrie. Îl susținem și-l vom susține și în continuare”, spune primarul satului, Valeriu Varmari.

PUBLICITATE