În incinta Grădiniței nr.7 ,,Licurici” din or. Florești, s-a desfășurat un seminar teoretico-practic cu tema „Rolul educației muzicale în dezvoltarea abilităților cognitive, emoționale și sociale ale copiilor preșcolari”. La seminar au participat conducători muzicali şi educatori, toți uniți de convingerea că muzica joacă un rol esențial în formarea armonioasă a copilului.
În prima parte a seminarului, componenta teoretică a reunit prezentări susținute de Poleanschi Ludmila, managerul instituţiei și Cenușă Larisa, metodistă, punând în lumină influența muzicii asupra creierului copilului în perioada timpurie. S-a evidențiat cum activitățile muzicale – ascultarea, cântatul, jocul cu instrumente simple, contribuie la formarea gândirii logice și susțin dezvoltarea limbajului.
În partea practică, participanții au asistat la activități demonstrative muzicale desfășurate cu implicarea copiilor preșcolari. Dna Socolov Elena, conducătoare muzicală a prezentat o activitate curriculară “Călătoria în lumea muzicii”, în care s-a pus accent pe metode moderne și atractive, jocuri muzicale de grup, exerciții de mișcare și ritm, dar și improvizații vocale și instrumentale. Dna Panfil Ina, conducătoare muzicală, coreograf Răcilă Victor a desfășurat o activitate extracurriculară “Curcubeul muzical”, în cadrul căruia fiecare grupă de copii au prezentat o culoare a curcubeului prin dans și cântec.
Educatorii și conducătorii muzicali prezenți au avut oportunitatea de a reflecta împreună asupra modului în care pot integra mai eficient muzica în activitățile zilnice din grădiniță.
La finalul seminarului, cadrele didactice au plecat nu doar cu idei și tehnici noi, ci și cu o reînnoită motivație de a valorifica muzica în procesul educativ.

