Eveniment de suflet la Liceul Teoretic “Miron Costin” din Florești. Aici a avut loc lansarea de carte “Pedagogie cu inimă” și Atelierul metodic “Trăim viața după glasul sufletului”, practici din experiența Marianei Marin, conferențiar universitar, doctor în științe ale educației și președinte a Asociației Generale a învățătorilor din Moldova(AGIRoMd). La evenimentul moderat de profesorul Sergiu Boldirescu, organizat de AGIRoMD în parteneriat cu Liceul Teoretic „Miron Costin”, au fost prezenți pedagogi, voluntari din cadrul Academiei Ștefaniene, oameni care cunosc creația autoarei și îi apreciază munca.
“O cunosc pe doamna Mariana Marin din anul 2009, mult mai mult decât cunosc pe altcineva. De fiecare dată ne-a motivat să fim acei pedagogi cu inimă, acei oameni deștepți, să gândim cu inima, să acționăm cu inima și să fim aproape de sufletul copilului. Am citit această carte într-o singură seară, după ce am achiziționat-o astă vară la congresul pedagogilor. M-am regăsit în ea de la început până la ultima filă, pentru că este o carte într-adevăr scrisă cu inima”, a spus Andriana Gorceag, învățătoare la Școala Primară Florești.
“A fost o lecție de suflet, nu neapărat un eveniment, să știți că m-a marcat pe tot acest parcurs al evenimentului, prin aceste discursuri minunate, unde m-am regăsit și eu ca fiind pedagog, pentru că pedagogia ține de inimă, ține de ceea ce dăruim copiilor, ține de ceea ce culeg de la noi”, a adăugat directoarea IET “Ghiocel” din Gura Camencii, Lucia Mustea.
Autoarea, încurajeză tinerii de astăzi să aleagă calea pedagogiei. Acei tineri care simt că au măcar un grăunte de pedagogie în ei, se încerce, spune Mariana Marin. Întrebată cât timp i-a luat scrierea acestei cărți, autoarea susține că patru ani, și, totuși, o viață întreagă, iar partea grea nu a fost scrisul cărții, dar faptul de a pune punct. Dincolo de relatarea personală, cartea provoacă cititorii la o reflecție critică asupra propriei practici didactice, cu toate acestea cartea nu se adresează excluziv profesorilor, ci tuturor care prețuiesc educația.
“Această carte nu este doar pentru pedagogi, ea este pentru oricare om, și doamnă, și domn, și tânăr, și mai în vârstă. Asta mi-au zis-o mulți cititori, că este o carte despre viață, este o carte în care te poți regăsi, în care îți renaști aripile, în momentul în care poate cumva te-au trădat sau te-au abandonat, dar dincolo de aceasta este despre nobila profesie pedagogică. Cartea a apărut în 25 august, iar când am anunțat lansarea ei, doamna Diana Pantaz și domnul Sergiu Boldirescu mi-au scris că își doresc foarte mult o lansare la Florești, dincolo de aceasta, aici la Florești am foarte mulți prieteni, colegi, profesori cu care prietenim profesional, iar unii colegi se regăsesc chiar și în această carte, în mod expres, le-am dedicat anumite eseuri dumnealor”, a relatat Mariana Marin, autoarea cărții “Pedagogie cu Inimă”.
Printre oamenii de suflet despre care a scris autoarea este preotul și profesorul Sergiu Boldirescu, despre care Mariana Marin scrie că este un noroc că a întâlnit în calea sa un asemenea om.
“La Florești, doamna Mariana este totdeauna așteptată cu drag de către comunitatea profesorilor. Mai cu seamă că aici, avem sucursala AGIRoMD Florești și în această iarnă am împlinit un deceniu de activitate. “Pedagogia cu inimă”, o carte nescrisă de Cristina, o colegă din trecutul autoarei cu care are un dialog imaginar, este cartea care rămâne să o descoperim și, la sigur, va fi adevărată hrană sufletească pentru profesori, mai cu seamă pentru elevii de liceu care cumva se gândesc să devină și ei profesori”, a menționat profesorul, Sergiu Boldirescu.
Liceul “Miron Costin” este locul unde se face pedagogie cu inimă, a precizat președinta Asociației Generale a Învățătorilor. În acest context, ea a oferit școlii titlul de „Instituție în care se promovează conceptul de Pedagogie cu inimă”.
“O motivație mai frumoasă decât aceasta nu cred că putea fi. Este o doamnă care ne inspiră și ne motivează să activăm în continuare în domeniul pedagogic. Prin exemplu propriu, prin iubirea și pasiunea față de munca pe care o face, ne inspiră și participăm cu drag la toate activitățile pe care dumneaei le desfășoară. Este un mentor național care poate să învețe și să motiveze pedagogii din Republica Moldova”, a specificat directoarea LT ”Miron Costin”, Tatiana Moscalu.
Atmosfera evenimentului a fost completată de melodii pline de emoție și suflet.
Mariana Marin, la cei 30 de ani de activitate, continuă să inspire și să motiveze pedagogii prin propria experiență. În acest sens, evenimentul de la Liceul „Miron Costin” a fost o frumoasă reamintire că educația adevărată nu se măsoară doar în cunoștințe, ci și în inima cu care este dăruită.