Standarde europene la Spitalul Raional Soroca

0
1256

Astăzi, 19 martie, la Spitalul Raional Soroca „Anatolie Prisăcari” a fost inițiată inaugurarea primei Secții Anestezie și Terapie Intensivă după reparație capitală și dotare cu echipamente moderne din toate 11 secții ATI pe țară, renovate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19”. Evenimentul a avut loc în prezența Președintei țării, Maia Sandu, a Ministrei Sănătății, Ala Nemerenco a conducerii și angajaților instituției medicale.

Costul total al investițiilor efectuate în această secție este de circa 20 de milioane de lei, 18.2 mln din contul proiectului, 1,8 mln din bugetul de stat și donație a partenerilor externi. Secția ATI va activa pe 12 paturi și va acorda asistență medicală pacienților în stare critică, politraumatizați, cu patologii cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral nu doar din r.Soroca, dar și raioanele adiacente.

  • În mai puțin de un an, de când a trecut în subordinea Ministerului Sănătății, spitalul din Soroca a beneficiat de investiții de circa 40 de milioane de lei. Astăzi am văzut și tomograful computerizat de ultimă generație, instalat de curând, care a costat 8 milioane de lei. În ultimii doi ani, spitalul de la Soroca a mai fost dotat cu un generator electric, o stație de producere a oxigenului, un ultrasonograf modern, o ambulanță și alte echipamente necesare asigurării serviciilor medicale de calitate. Investim în sectorul sănătății pentru că fiecare viață contează și fiecare cetățean are dreptul la servicii medicale de calitate. Doar în ultimii doi ani, Guvernul, din surse proprii și cu sprijinul partenerilor externi, a alocat circa 2,4 miliarde de lei în reconstrucția și modernizarea instituțiilor medicale, – a specificat pe pagina sa Președinta, Maia Sandu.
  • Spitalul, fiind unul dintre cele 11 centre primare AVC, a fost dotat și cu un tomograf computerizat de ultimă generație, cu capacitatea de 64 de slice, achiziționat din mijloacele financiare ale Componentei „Sănătate” a Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19” a CEB, în sumă de circa 8,2 milioane de lei. Tomograful va ajuta medicii să stabilească rapid și cu precizie înaltă diagnosticul, atât în cazul pacienților cu accident vascular cerebral, dar și alte stări, reducând considerabil rândul de așteptare pentru asemenea investigații și oferind pacienților acces la metode performante de diagnostic, aproape de locul de trai, – a precizat Ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Pentru modernizarea infrastructurii Spitalului Raional Soroca și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță, Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în doar 7 luni ale anul 2023 suma de circa 40 de milioane de lei.

PUBLICITATE