Provocările în transportul cerealelor din Ucraina, pe agenda oficialilor europeni

0
43
Foto: agrointel.ro

Noi discuții pe marginea creșterii capacității de tranzit a cerealelor din Ucraina în UE au avut loc la Bruxelles, cu participarea directorului Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE A), Mona Björklund și a oficialilor din Republica Moldova, România, Ucraina și SUA.

Secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță a reiterat angajamentul Republicii Moldova pentru identificarea celor mai bune soluții la provocările logistice cu care se confruntă în prezent transportul cerealelor ucrainene pe piețele internaționale.

Mesajul transmis de secretarul de stat referitor la creșterea capacității de transport pentru cerealele din Ucraina subliniază efortul continuu al țării noastre cu privire la modernizarea infrastructurii feroviare și rutiere. 

„Suntem în discuție cu colegii din Ucraina pentru identificarea celor mai viabile opțiuni de utilizare la maxim a infrastructurii feroviare și, folosindu-mă de această ocazie, vin să încurajez utilizarea anume a acestei căi în procesul de transportare a mărfurilor. La moment, continuăm lucrările de reabilitare a coridorului sudic de infrastructură feroviară și lucrăm la implementarea proiectului de reabilitare a coridorului Vălcineț- Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari”, a remarcat Mircea Păscăluță.

Totodată, secretarul de stat a anunțat despre decizia Guvernului de la Chișinău cu privire la instituirea sistemului informațional de programare a rândurilor electronice la frontieră. „Acest mecanism a fost identificat ca soluție sustenabilă pentru decongestionarea punctelor de trecere a frontierei. MIDR, prin canale diplomatice, urmează să informeze oficial despre lansarea acestui sistem. Suntem la etapa finală de pregătire a locurilor de staționare și planificăm implementarea acestuia cât de curând”.

La Bruxelles, Mircea Păscăluță a avut și convorbiri bilaterale cu directorul general al |DG MOVE a Comisiei Europene, Magda Kopczynska, despre consolidarea cooperării în domeniul transporturilor, proiectele în desfășurare, dar și despre organizarea în viitorul apropiat a Dialogului la nivel înalt RM-UE în domeniu. 

PUBLICITATE