CE ESTE TUBERCULOZA?

0
210

Tuberculoza este o afecțiune contagioasă potențial fatală dacă este lăsată netratată. Afectează mai ales plămânii și se crede că este una dintre cele mai vechi boli, apărând încă din perioada Egiptului Antic.

Tuberculoza este cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch.
Bacteriile sunt organisme mici, invizibile cu ochiul liber, care se găsesc pretutindeni, inclusiv în corpul uman. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, chiar folositoare, dar unele bacterii sunt periculoase și pot provoca boli pe care le numim infecții. Bacteriile care provoacă TBC sunt de tipul acesta. Dacă bacteriile se fixează într-o zonă a corpului și se multiplică, iar corpul nu reușește să se apere, te poți îmbolnăvi de tuberculoză. Boala apare mai rar și în alte părți ale corpului, de exemplu la oase, la nodulii limfatici sau la creier.
Tuberculoza se transmite aproape exclusiv prin aer, prin picături de salivă eliminate de bolnav prin tuse, strănut sau vorbit. Afecțiunea nu se transmite prin contactul cu haine sau obiecte folosite de bolnav.
Se pot îmbolnăvi persoanele care o vreme au avut contact direct cu cineva care suferea de tuberculoză pulmonară contagioasă, dar nu începuse tratamentul. Bacteriile tuberculozei nu se transmit cu ușurință, așa că infecțiile apar, în general, la persoanele care trăiesc sau petrec mult timp în aceeaşi încăpere împreună. Nu toate persoanele care sunt infectate cu bacteriile tuberculozei se îmbolnăvesc. Se estimează că o treime din populația lumii are în corp bacteriile tuberculozei, dar puține persoane dezvoltă boala, aproximativ o persoană din 10. Riscul de a dezvolta boala diferă. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de TBC. Orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză, indiferent de statutul social şi starea materială.

Celui mai mare risc sunt expuse:
• persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii de tuberculoză pulmonară infecțioasă;
• persoanele cu imunitate scăzută, cauzată de subnutriţie şi condiţii nefavorabile de viaţă, afecţiuni cronice;
• persoanele infectate cu HIV;
• umătorii activi; persoanele care consumă alcool şi/sau droguri;
• copiii nevaccinaţi contra tuberculozei

Simptomele tuberculozei diferă în funcție de localizarea bolii și de tipul său. De regulă, în cazul tuberculozei pulmonare, cea mai frecventă formă a bolii, apar următoarele simptome:
• lipsa apetitului sau pierderea în greutate, aparent fără motiv;
• febră;
• transpirație pe timpul nopții;
• oboseală extremă;
• tuse care persistă mai mult de trei săptămâni;
• mucus care poate conține sânge;
• dificultăți respiratorii care se agravează în timp.
De regulă, cazurile de tuberculoză sunt tratate prin luarea de medicamente.
Cea mai eficientă modalitate de a preveni tuberculoza este vaccinarea cu vaccinul BCG. Următoarea măsură este evitarea zonelor aglomerate și nesanitare, spălarea pe mâini, precum și evitarea persoanelor infectate. Totodată, fiecare om poate şi trebuie să contribuie la creşterea imunităţii organismului său. Renunţarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, călirea organismului, exerciţiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoză.
Dacă în casă sunt bolnavi de tuberculoză, pentru a evita infectarea celor din jurul lui este necesară aerisirea frecventă a încăperii şi curăţarea umedă a acesteia de 2-3 ori pe zi. Mycobacterium tuberculosis se distruge repede sub acțiunea razelor solare directe,a substanțelor ce conțin clor și la temperaturi înalte. Bolnavul, în timpul tusei şi strănutului, trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o batistă sau cu un şerveţel, să utilizeze scuipătoare, care urmează a fi dezinfectate. Batistele şi şerveţelele cu spută trebuie distruse.
Tuberculoza poate fi o boală periculoasă doar dacă este lăsată netratată. Dacă ești atent la simptome și mergi la doctor, manifestările acestei afecțiuni vor dispărea în doar câteva săptămâni.

Victoria Grebănos, asistentă medicală,
Centrul de Sănătate Soroca.

Tuberculoza vis-a-vis covid-19
Tuberculoza este boala care nu doar afectează plămânii, ci slăbește în întregime organismul pacientului. Bolnavii cu tuberculoză pot contracta destul de ușor alte infecții, în special pe acelea care se transmit prin aer.

Infectarea cu coronavirusul COVID-19 poate complica tratamentul antituberculos. Până nu va trece pandemia COVID-19, bolnavii cu tuberculoză și apropiații lor trebuie să respecte cu strictețe toate măsurile de protecție recomandate, pentru a evita o infecție suplimentară și a finaliza cu succes tratamentul maladiei de bază.

Rămâneți acasă!
Străduiți-vă să nu ieșiți din casă, dacă nu este absolut necesar, evitați, pe cât e posibil, locurile publice și contactele cu alți oameni, nu utilizați transportul în comun. Bolnavilor cu tuberculoză li se recomandă plimbări la aer curat. În condiții de pandemie, înlocuiți această recomandare cu aerisirea frecventă a încăperilor, ieșiți la balcon, odihniți-vă lângă geamul deschis. Dacă totuși este necesar să ieșiți din casă, îmbrăcați masca în mod obligatoriu și evitați locurile aglomerate. Rugați-i și pe apropiații dumneavoastră să respecte aceste recomandări, deoarece, încâlcindu-le, vă pot aduce infecția în casă.

Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun sau folosiți soluții dezinfectante speciale.
Procedați astfel cât mai des posibil, chiar dacă nu ieșiți din casă. Nu uitați să respectați regulile de igienă personală, să faceți frecvent curățenie umedă în încăperi. Ștergeți cu soluții dezinfectante mânerele de la uși, telefoanele, telecomenzile, tastaturile calculatoarelor, obiectele și suprafețele care pot fi atinse de alte persoane.
Evitați să atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile murdare.
Coronavirusul poate pătrunde în organism și prin mucoase. Spălați-vă nasul cu apă sărată de câteva ori pe zi, clătiți-vă gura și gâtul. Folosiți doar batiste și șervețele de unică folosință, nu le aruncați după utilizare, adunați-le în pachete sau vase care se închid.

În niciun caz nu întrerupeți administrarea preparatelor antituberculoase.
Aderența la tratament este șansa dumneavoastră de a învinge tuberculoza. Lucrătorii medicali și sociali, voluntarii vă vor ajuta să primiți fără întrerupere preparatele recomandate de medic. Nu uitați să le administrați la timp. Țineți legătura telefonică cu medicul care vă tratează, evitați vizitarea instituțiilor medicale.
Rămâneți acasă. Spălați-vă pe mâini. Purtați mască. Continuați tratamentul.

PUBLICITATE