Trăim în era tehnologiilor, fiecare din noi ne expunem ecranelor. Dacă să mă ofer la copii, OMS si Academia Americană de Pediatrie recomandă:
0-2 ani – zero minute, ideal până la 3 ani;
2-5ani- 60 min, dar de la 2 ani începem cu 30 min. pe zi;
5-18 ani -până la 2 ore pe zi în fata ecranelor, de la 5-6 ani oferim 40-60 min.
Aici vorbim de timpul pentru toate ecranele. Sperăm să nu ne întîlnim cu perioade de învățămînt online, în pandemia aceasta era o soluție optimă. Copii deseori stau în fata ecranelor nu pentru a acumula informații, cunoștinte, dar pentru a se distra, a se juca în divetrse jocuri, a comunica cu pritenii virtuali,
Părinții nu-și dau seama ce riscuri este expus copilul:
-Probleme de dezvoltare fizică, probleme emoționale, dereglări în comportamentul alimentar (obezitate), probleme legate de achiziționarea competentelor scolare, dificultăți in functiile cognitive, dificultăți de atentie, memorie, gindire), dereglari de limbaj.
-Se poate dezvolta autismul virtual parvenit în urma expunerii ecranelor, ți cu cât mai devreme apelează la specialist cu atât mai eficientă este terapia, survin rezultate bune comparativ cu alte forme de autism.
-Jocurile online presupun emoții, învață să primească satisfacție, placere, devin dependenți de ecrane, nu îi intereseză lumea reală, au aprecieri, ratinguri online. Pot surveni tulburări de depresie, comportament suicidar, sau alte tulburări.
Nu înseamna că trebuie sa evitam totalmente comunicarile cu prietenii virtuali, dar lasam loc de interactiune cu lumea reală.
Reguli:
-Nu mâncăm în fața ecranelor, distanța 50 cm, ochelari de protecție
-Înainte de culcare nu stam în fața ecranelor, pauze la fiecare 20 min, nu stingem lumina când stăm în fața ecranelor.
Lilia Grîu, psiholog Centru de Sănătate Soroca