Cum a ajuns Ioana la dragostea
care inspiră și reunește

0
100

„Victor nu m-a înşelat niciodată. După 7 ani de căsnicie am ajuns să nu ne mai înţelegem şi am pus punct relaţiei noastre de cuplu. În ochii lumii formam o pereche ideală. Iar părinţii mei credeau că vom duce tradiţia familiei mai departe. Mă trag dintr-o familie în care nu au existat divorţuri. Nici una din rudele noastre nu a trecut prin divorţ. Dar iată că eu nu am fost capabilă să întemeiez o familie ca cea a părinţilor sau a mătuşilor mele.”

Nu-şi putea face curaj pentru primul sărut

Aşa şi-a început Ioana povestea într-o zi de vineri când ne-am întâlnit la Chişinău. Ioana este o femeie de 35 de ani, care ştie să-şi păstreze imaginea cu foarte multă atenţie. Se îmbracă frumos, cu mult gust. Tenul feţei e luminos, părul – sănătos şi lucios, menţinut într-un aranjament natural. S-a născut şi locuieşte în zona de sud a republicii. Are propria afacere despre care m-a rugat să nu vorbesc din considerente de confidenţialitate. Cu Victor s-a cunoscut încă în anii de şcoală. A durat multişor până când şi-au declarat sentimentele unul faţă de celălalt. Îi plăcea de el, se emoţiona atunci când îl vedea, dar nu putea înţelege e dragoste sau nu ceea ce simţea. Auzea de la colegele sale că dacă te încearcă fluturi în stomac atunci când te săruţi, e semn că te-ai îndrăgostit. Victor, însă nu se grăbea să o sărute. Cuminte şi liniştit, nu-şi putea face curaj pentru primul sărut. Într-o seară, când se plimbau pe sub salcâmii înfloriţi, ea a fost cea cu iniţiativa. În timp ce el îi ţinea mâinile într-ale sale, ea şi-a atins buzele de ale lui. Emoţia şi plăcerea a fost de ambele părţi. Fiorii le-au trecut prin tot corpul. Erau amândoi la vârsta de 16 ani… S-au căsătorit după 8 ani de sinceră relaţie de dragoste şi prietenie. Ani la rând au ştiut cum să-şi condimenteze relaţia pentru a preveni monotonia. În povestea lor de cuplu a existat delicateţea trăirilor, puritatea şi discreţia sentimentelor, dorinţa de a face cât mai mult bine în spatele uşilor închise ale casei. Despre viaţa lor de familie nu discutau cu prietenii. Erau doi oameni foarte apropiaţi, care se iubeau şi se respectau. Dar odată cu apariţia copilului, un copil minunat de altfel, marea dragoste încet-încet a început să se stingă. Se stingea şi înţelegerea reciprocă. Au început supărările, vorbele jignitoare care rănesc. Iată că după ani de relaţie şi căsnicie dusă cu deplin respect unul faţă de celălalt, au venit şi furtunile pe care cei doi n-au ştiut cum să le potolească şi au decis să se separe.

N-a ştiut cum să potolească furtunile

„De ce să mai stai într-o relaţie în care nu eşti fericită?”- se întreabă atunci Ioana. Ea era de părerea, că era căsniciilor, de voie de nevoie, a trecut. Să citeşti în Biblie că e lucru sfânt căsătoria şi să stai cu capul plecat, să suporţi umilinţele, nu e corect. Acum ai libertatea de a alege. Femeile mai au şi puterea de a se întreţine singure, nu mai sunt dependente de bărbaţi din punct de vedere financiar ca pe timpuri. „În momentul în care vezi că relaţia în cuplu nu mai funcţionează, când planurile şi jurămintele încep să se clatine, e mai bine să închei capitolul şi să mergi mai departe”, spunea Ioana. După divorţul cu Victor multă vreme nu-şi putea afla locul. Ceva nu era în regulă. A început să analizeze la rece să vadă unde a greşit, ce n-a mers, vorba cântecului. A ajuns la concluzia că nu a putut să tolereze mai multe lucruri pe care le făcea Victor. Iar ea ca om ce se respectă şi se iubeşte, nu a mai dorit s-o întindă aşa, necătând la faptul că se dedicase cu trup şi suflet acestei căsătorii, îşi făcuse multe planuri.
Dar Ioana era şi este tânără, iar tinereţea e un soare care-şi prelungeşte răsăritul. În vacanţa ce a venit la o jumătate de an după divorţ, s-a îndrăgostit din nou. Alesul – Maxim, un băiat cu 8 ani mai mic decât ea. Trăia iubirea chiar mai intens decât cu Victor. I se părea că noul iubit era mai plin de dăruire şi entuziasm. Însă, liberă, plină de viaţă, adorată s-a simţit doar câteva luni. Maxim a fost cel care a încălcat jurământul, s-a întors la fosta lui iubită. N-a trecut mult şi Ioana şi-a găsit alinarea în braţele lui Lilian, un bărbat cu 12 ani mai mare decât ea. Puternic, responsabil şi protector, bărbatul a cerut-o în căsătorie la doar o lună după ce s-au cunoscut. Au format un cuplu foarte frumos. Au avut zile şi nopţi superbe, câteva călătorii prin marele oraşe europene. Îl iubea şi se simţea iubită. Se ataşase de Lilian şi fetiţa Ioanei. Dar şi acest bărbat a putut-o face fericită foarte puţin, aproape doi ani. S-au despărţit când Ioana a descoperit că soţul ei cel drag „luptă pe 2 fronturi”, întreţinea relaţii cu cea mai bună prietenă a ei.

Speră să mai întâlnească un bărbat ca Victor

De un an şi ceva Ioana e singură. Îşi împarte dragostea cu fiica, care o face să se simtă fericită şi împlinită ca mamă. A dorit să se întâlnească cu mine ca să-i cunoaştem povestea vieţii şi concluziile pe care le-a făcut din experienţele ce le-a trăit până în prezent: „După relaţiile mele eşuate aş putea spune că o lungă căsnicie dusă cu dragoste e un mit fals. Dar nu e aşa. Fiecare experienţă şi-a pus amprenta pe mine şi m-a învăţat nişte lucruri. Cred în dragoste şi o să cred mereu, pentru că dragostea ne înfloreşte sufletele. Însă mi-am schimbat optica cu privire la căsnicie. Cred deja că sunt foarte multe lucruri, care pot face ca o relaţie să reziste şi ca o căsnicie să dureze. În momentul când eşti îndrăgostită şi eşti fericită, vrei să-l ţii cât mai aproape pe bărbatul pe care îl iubeşti, să fie numai al tău. Atunci nu-i vezi neajunsurile. Te arunci cu capul înainte pe val. Dar n-ar trebui să ne lăsăm duse de val. S-ar cuveni să cântărim un pic înainte de a ne arunca în braţele unui bărbat. Este puţin doar să-l iubeşti, trebuie să-l înţelegi, să-l respecţi, să-l accepţi aşa cum este, fără să-i cauţi nod în papură. Iar atunci când se creează o situaţie de conflict, e bine să o analizei cu el împreună, să înţelegi de ce soţul a procedat aşa. Trebuie de la bun început să te strădui să-l înţelegi pe partener, să-i respecţi personalitatea, să laşi vorbele grele nerostite. Acum sunt convinsă că Victor a fost perechea ideală pentru mine, a fost cel mai bun dintre toţi bărbaţii pe care ia-m cunoscut. Am fi putut să fim împreună până la adânci bătrâneţi, dacă după naşterea copilului nu încercam să îmi impun mereu punctul meu de vedere, dacă îmi controlam emoţiile. Acum nu mai pot întoarce nimic. Victor s-a recăsătorit cu doi ani în urmă. Aşteaptă un copil. Îi doresc din tot sufletul să-şi vadă visul împlinit: să se bucure de o familie unită şi fericită până la sfârşitul vieţii. Iar eu sper să mai întâlnesc un bărbat aşa cum este Victor cu care sunt gata să fac cel mai frumos şi cel mai bine sudat cuplu”.

P.S.
Am scris această istorie cu 7 ani în urmă. Zilele trecute aveam să aflu că Ioana este cea mai fericită femeie din lume. Victor s-a întors la ea. S-a apropiat treptat și cu blândețe. A făcut-o după ce citise povestea în paginile ziarului. Ioana punctează: «Regăsirea noastră a fost ca în romanele de dragoste. M-a strâns tare-tare în brațe și mi-a spus: „N-am să te las să mai pleci o dată. Fără tine viața pentru mine nu are niciun rost…” Și n-am să mai plec. Sunt femeia mereu îndrăgostită de el». Iar eu mai adaug că cei doi au al doilea copil și trăiesc o dragoste care inspiră și reunește.

Nina Neculce

PUBLICITATE