ZIUA AGRICULTORULUI LA FLOREȘTI

0
378

La Florești, a fost marcată Ziua Agricultorului. Cu această ocazie, la Casa de Cultură, a avut loc o ceremonie festivă, la care au participat aproximativ 250 de agricultori din tot raionul. În pofida faptului că vara anului 2022 a fost una secetoasă, autoritățile de la Florești, susțin că agricultorii, totuși, au obținut roadă bună.

ȘTEFAN PANIȘ,PREȘEDINTE RAIONUL FLOREȘTI ”Dintre diversele meserii din lume, una dintre cele mai importante estea cea de agricultor, iar agricultorii sunt cei mai muncitori. Știm, este anevoioasă această muncă, trebuie să fiți mereu la datorie, indiferent de oră și vreme. Anul acesta, am parcurs împreună un drum plin de frământări și riscuri. Vara s-a caracterizat prin lipsa precipitațiilor, am fost afectați și de creșterea prețurilor la carburanți și de dificultățile privind piața de comercializare a producției agricole. În pofida la toate greutățile, înregistrăm rezultate bune.”

VEACESLAV TOCAN, ȘEF DIRECȚIA AGRICULTURĂ ȘI ALIMENTAȚIE FLOREȘTI ”Astăzi marcăm Ziua Agricultorului, la Florești. Sectorul agricol a raionului, are o importanță mare, avem un potențial de 65 de mii de ha teren agricol, avem 254 de agenți economici și un spectru de culturi vast, pomicultură, legumicultură, creșterea pomușoarelor, cultura de câmp, zootehnie, prelucrare, procesare și stocare. ”

 Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare este marcată anual, în a patra duminică a lunii noiembrie. Pentru munca de loc ușoară și pentru rezultatele frumoase obținute, în pofida tuturor greutăților, cei mai buni agricultori au fost decernați cu diplome, premii bănești și colaci.

VLADIMIR NOVAC,SRL TETRACOM-AGRO ”Pentru agricultorii din raionul Florești, a fost un an cu grea încercare. Vara am avut secetă, ne-au salvat ploile din august. La general, a fost un an mulțumitor. Noi prelucrăm 2 mii 500 de ha, creștem grâu, orz, sfecla de zahăr, porumb, floarea soarelui și rapiță.”

ION CLIMA, SRL ENDO-GRUP ”Gestionăm circa 800 de ha, 320 de ha au fost însemânțate cu culturi de toamnă, 300cu  rapiță, 180 cu floarea soarelui și 100 de ha cu porumb. A fost un an secetos, capricios, dar am căpătat roade , care ne permit dezvoltarea de mai departe.”

MIHAI DONOS,PRIMAR SATUL CIRIPCĂU  ”Pe teritoriul Primăriei Ciripcău, avem patru agenți economici , unul din aceștea este SRL AGROCIRIP, care prelucrează circa 1300 de ha. Anul 2022, a fost unul greu, din cauza secetei , creștearea prețurilor la carburanți, îngrășeminte, iar prețurile de vânzare a producției au rămas practic  aceleași.”

VLADIMIR BURNUSUZ AGRONOM SRL AGROCIRIP ”Depunem muncă și ne străduim să fie pâine pe masa fiecătuia. Din păcate, s-au scumpit pesticidele, îngrășemintele, semințele, iar prețul produselor noastre a rămas același, ba chiar și mai mic.”

Pentru a le mai descreți frunțile de griji, oficialii de la Florești, au organizat și un concert cu prestația colectivelor din oraș și raion. De ziua lor profesională agricultorii de la Florești  își doresc…

ION CLIMA,SRL ENDO-GRUP  ”…în primul rând pace…”

VLADIMIR NOVAC,SRL TETRACOM-AGRO ”Dorim în primul rând sănătate , pace și toate bune.”

MIHAI DONOS,PRIMAR SATUL CIRIPCĂU  ”Avem speranțe mari, unele măsuri deja au fost întreprinse , ar fi nevoie de niște subvenții mai mari din partea statului.”

Ziua profesională a angajaților din agricultură este marcată din 1994 în ultima duminica a lunii noiembrie. Concertul dedicat Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare, organizat la Florești, a culminat cu prestația interpretei Nelly Ciobanu.

PUBLICITATE