EU4Business – Conectarea companiilor și crearea de sinergii între entitățile din Republica Moldova și Lituania

0
34
Foto: economie.hotnews.ro

În perioada 13 – 17 septembrie, o delegație de întreprinderi și reprezentanți ai Organizațiilor de Suport în Afaceri din Lituania, cu activitățile principale în sectorul textil și confecții au participat la o vizită de studiu în Republica Moldova, organizată de ProEntranse.

În zilele de 13, 15 și 16 septembrie 2022, în prima parte a zilei, Organizațiile de Suport în Afaceri din Lituania și Republica Moldova au participat la 3 sesiuni de instruire susținute de lectorul lituanian, Dalius Raskinis.

Pe parcursul desfășurării sesiunilor de instruire reprezentanții BSO din Lituania și Republica Moldova, împreună cu Dalius Raskinis au discutat 3 subiecte principale:

  • Exportul pe piața Uniunii Europene; Modalități de inițiere!
  • Sectorul textil din Lituania și Uniunea Europeană;
  • Business Model CANVAS;

Miercuri, 14 septembrie 2022, companiile lituaniene participante la vizita de studiu în Republica Moldova, împreună cu reprezentanții Organizațiilor de Suport în Afaceri din Lituania, au vizitat compania Preva din satul Peresecina, raionul Orhei și compania Ennsgern din municipiul Bălți.

Participanții din Lituania au avut ocazia să discute cu proprietarii companiilor despre procesele de lucru, principalele produse ale entităților, dar și să afle despre problemele cu care se confruntă și nevoile primare pentru a face față concurenței de pe piața națională sau internațională. Un subiect important de discuție a fost crearea sinergiilor dintre companiile din Republica Moldova din Republica Moldova cu entitățile afiliate din Lituania.

În zilele de 15 și 16 septembrie, companiile lituaniene din sectorul textil prezente la vizita de studiu, împreună cu reprezentanții Organizațiilor de Suport în Afaceri din Lituania au participat la Moldovan Business Week 2022.

La eveniment, cu discursuri despre situația afacerilor naționale, îmbunătățirea socială și sprijinirea antreprenorilor au venit Marin Ciobanu, Director General al Agenției de Investiții a Moldovei, Natalia Gavriliță, Prim-ministrul Republicii Moldova și Sergiu Gaibu Ministrul Economiei al Republicii Moldova. Republica Moldova, secretari de STAT și alți reprezentanți importanți ai instituțiilor și agențiilor guvernamentale.

În cadrul panelului „Manufacturing Fashion” participanții au fost informați despre situația industriei ușoare din Republica Moldova, în special despre sectoarele textile și confecții. Pe baza accesului fără taxe vamale pe piețele UE, Europa de Est și Turcia, produsele de modă Made in Moldova sunt exportate în peste 12 țări, în principal în Uniunea Europeană. Este important de menționat întâlnirile B2B desfășurate între companiile lituaniene și moldovenești în cadrul Moldovan Business Week, cu potențial de cooperare și investiții în viitorul apropiat.

În perioada 13 – 17 Septembrie, reprezentanți ai companiilor lituaniene au vizitat individual întreprinderi importante din Chișinău precum Artizana sau Tagaer.

Vizita de studiu a întreprinderilor și reprezentanților Organizațiilor de Suport în Afaceri din Lituania a fost organizată de ProEntranse, partener în Republica Moldova în cadrul proiectului „Study visits – a way to sustainable fashion (SV-SF)”, ENI/2019/411-865 – EU4BCC, cu sprijinul financiar al inițiativei EU4Business a Uniunii Europene, implementată împreună cu European Movement Lithuania de la Vilnius.

PUBLICITATE