Ca o apă curgătoare,aleasă și frumoasă sărbătoare (la Popeștii de Sus, Drochia)

0
1059

Hrănit și luminat de străbunii răzeși, satul Popeștii de Sus, raionul Drochia a fost întotdeauna grăitor prin oamenii lui luminoși, frumoși, cu suflete curate. Duminica trecută Casa de Cultură i-a adunat la un eveniment de zile mari – un spectacol, jos pălăria, ce face parte din proiectul „Nici un sat fără concert”. Este un proiect cultural, inițiat de Direcția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Drochia, menit să cuprindă toate satele raionului cu programe frumoase de sărbătoare.

    Sunt născută în acest sat și am mai văzut aici întâlniri de suflet, sărbători, dar de astă dată popeștenii mei s-au întrecut pe sine. Satul a fost acoperit de freamătul voios al unei sărbători organizate în chip exemplar. Partea ei de lumină și speranță m-a cuprins de cum am ajuns la Casa de Cultură. Priveliștea era încântătoare. Pe scenă, fiul satului, dragul meu vecin din copilărie, Victoraș Celan, sosit de la Chișinău, susținea un recital de cântec și poezie despre sat, despre cei dragi rămași la vatră, despre cultură și agricultură. Pe ritmuri de cântec oamenii dansau. De jur împrejur îți furau privirea expoziții ale meșterilor populari, expoziții de bucate și copturi tradiționale preparate de gospodinele satului grupate pe măhăleli: Ponorii, Țibirica, Centru, Planul Nou, grupul „Albinuțele”.

 De la directoarea interimară a Casei de Cultură, Ludmila Chiriac, care a fost struna principală în organizarea acestei sărbători, aveam să aflu că evenimentul s-a derulat după un scenariu alcătuit de doamna profesoară, Anastasia Munteanu. Programul a început cu sunet de goarnă și bucium, o paradă a colectivelor artistice și a tuturor invitaților la sărbătoare, care au pornit de la biserică spre Casa de Cultură, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare. Au urmat mesajele de salut și evoluările colectivelor artistice participante: Ansamblul folcloric „Țărăncuța” din satul Bardar, raionul Ialoveni, conducător artistic, Galina Tonu, Fanfara „Trompetele argintii” din Drochia, interpreta, actrița  Teatrului „Cupidon”, născută  în Popeștii de Sus, drăguța Alina Aramă cu formația „ Noi”, ansamblurile folclorice de la Zgurița și Popeștii de Jos,  colectivele folclorice de maturi și copii de la Casa de Cultură Popeștii de Sus, „Baștina” și „Răzeșeii”.

  Frumos și-au așezat cuvintele în mesaje: preotul paroh al bisericii din localitate, Grigore Lăcustă, parlamentarul Igor Chiriac, născut în Popești, actorul Victor Celan, specialist teatrolog la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, primarul satului, Anatolie Guțu, metodista Direcției Cultură, Sorina Mațibon.

   Programul s-a încheiat cu o Horă Mare în care s-au prins toți  popeștenii și oaspeții sosiți la sărbătoare.

   Am vrut să știu ce spun consătenii mei despre sărbătoare. M-am apropiat de un domn plăcut la chip. Nu l-am recunoscut din prima. E vorba de domnul Leonid Cotenco, care a deținut mai multe funcții publice în localitate, printre ele și cea de primar. Domnul Leonid a opinat: „ E o sărbătoare foarte frumoasă. Îmi pare bine că putem demonstra și noi că știm să organizăm sărbători, că avem în sat oameni harnici, muncitori, că avem oameni renumiți în toată Moldova. Începând  de la Cahul și până la Lipcani avem specialiști, care s-au născut și au crescut la noi în sat. Și iată o avem în fruntea Casei de Cultură pe Ludmila Chiriac, care de cum a venit în funcție a dat o nouă viață activității culturale, face atâtea lucruri frumoase! Vedeți și sărbătoarea de azi cât de bine e pregătită. Meritul în cea mai mare parte e al ei. Numai nu știu de ce nu este confirmată în funcția de director.”

   Revine cu drag  la baștină ori de câte ori este invitat, omul de cultură Victor Celan. Despre sărbătoarea curentă a mărturisit: „ Mă bucur nespus de mult de tot ce văd astăzi în satul nostru de baștină. Este un eveniment cultural promovat și susținut de Direcția Cultură Drochia, un proiect foarte frumos cu un generic extraordinar – „Nici un sat fără concert”. Acest proiect m-a și făcut astăzi să vin de la Chișinău la baștina mea, să ies în scenă și să-mi salut sătenii mei cu un program de cântec și poezie. Nu-mi amintesc să mai fi fost la Popești un așa eveniment cultural frumos, unde să iasă tot satul și să vină atâțea oaspeți.”

  Cu sufletul în palmă și cu o dragoste mare de sat a pregătit scenariul profesoara, ce se încadrează perfect în galeria profesorilor buni chiar și acum când nu mai trudește în școală. Doamna are un nume –Anastasia Munteanu și a declarat pentru „ZN”: „E o sărbătoare cum n-a mai văzut satul nostru. Promovarea tradițiilor și culturii ar trebui să se facă mai des. Astfel tinerii poate ar fi mai atenți la spusele bunicilor, profesorilor despre tradițiile și obiceiurile satului, care cu părere de rău, se uită. Astăzi am reușit să organizăm un spectacol de mare anvergură, care trece cred prin filiera sufletelor tuturor cetățenilor noștri.Vedeți câtă lume a venit! De la copii de grădiniță până la cei mai în vârstă oameni din sat. E frumos, foarte frumos!”

Primarul Anatol GuțuNe bucurăm foarte mult că sărbătoarea a reușit. Le mulțumesc tuturor organizatorilor, sponsorilor care ne-au susținut și sperăm că ne vor susține și la alte sărbători. Este vorba de SRL „Popeșteanca”,conducător, Andrei Starii, de oamenii de afceri Andrei Burlacu, Vadim Necoară și Cristinel Grosu. Mulțumiri mari tuturor! Mulțumiri instituțiilor publice, gospodinelor și gospodarilor din sat care s-au implicat!”

    În loc de concluzie: „Două dealuri doinesc frumusețea/Râu-și duce amintirile-n veac/ Nu-l mai schimbă de loc bătrânețea/ Satul meu care mi-e cel mai drag.” Așa începe imnul satului Popeștii de Sus. Îmi este cel mai drag și mie satul meu. Aici, la Popești, îmi hrănesc sufleul ori de câte ori revin la baștină și pășesc pe cărările copilăriei și adolescenței. Dulce hrană sufletească am primit și la această deosebită sărbătoare. Felicitări, dragi popeșteni pentru efort și reușită!Vă mulțumesc pentru frumusețea clipei! Doamne ajută!

Text- Nina Neculce

Foto- Natalia Vrancean și Nina Neculce

PUBLICITATE