Cătălin Tcaciuc: „Nu toate instituţiile de învăţământ dispun de asistenţi medicali”

0
55

Cătălin Tcaciuc este elev în clasa a unsprezecea „A”, Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca, dar şi preşedinte al Consiliului Raional al Elevlor. Este un tânăr modest din fire, activ şi energic. Soarta i-a răsplătit hărnicia cu mai multe succese, dar asta va fi tema altui articol. Astăzi aş vrea să aflu ce mai zic elevii-consilierii, dar mai precis, ce mai fac, cum lucrează, ce probleme abordează? Iată ce mi-a povestit Cătălin.

  • Una dintre şedinţele recente ale Consiliului Elevilor este una mai deosebită, căci întruneşte şi prezenţa reprezentanţilor Direcţiei de Învăţământ Soroca. Este un fel de dare de seamă al consilierilor, adică elucidarea a tot ce s-a făcut în semestrul întâi, dar şi o prezentare a noilor iniţiative. Elevii din consiliu sunt împărţiţi în grupuri de lucru şi fiecare îşi are programate sarcinile sale referitor la ce vrem să facem în şcolile din raionul nostru. Chiar avem şi chestionare. Pe baza lor sunt adunate, identificate problemele cu care se confruntă instituţiile noastre de învăţământ. Sunt abordate mai multe teme şi situaţii care cer soluţionare. Să zicem, nu în toate şcolile sunt specialişti în domeniul sănătăţii, adică asistenţi medicali care să fie acolo pentru orice situaţie. Mai ales în situaţia epidemiologică care dă multe bătăi de cap. Multe şcoli se confruntă cu situaţii de bullyng, adică cazuri de intimidare, brutalizare, umilire a copiilor. Sunt frecvente cazuri de relaţii tensionate dintre elevi, elevi-profesor. Mai este o problemă care nu e abordată aproape de fel – absenteismul şcolar. Unii absentează din motive de boală, alţii din motive nu sunt într-atât de reale şi obiective. Prin abordarea problemelor respective am planificat şi nişte activităţi. De exemplu, am adunat câte un consilier-reprezentant din fiecare instituţie – suntem 31 şi ne-am împărţit în grupuri. La început de cale am lucrat asupra unor chestionare în care am analizat situaţia şcolilor. Ne-am accesat pe problemele comune. Am planificat, pentru început, să facem chestionare. Tot semestrul întâi am adunat, discutat. Acum ne propunem să prezentăm rezultatele lucrului făcut. Fiecare grup o să comenteze ce e bine, ce e rău. Activităţile sunt diferite şi în acelaşi timp au ceva comun.
  • P.S. După cum vedeţi, elevii-consilieri au grijă de toate ce se întâmplă în şcolile lor. Analizează, discută, planifică ce mai au de făcut… Dar ce au de zis consilierii din alte localităţi din nordul republicii? Aşteptăm mesajele voastre la adresa electronică: elena-spinei@mail.ru
PUBLICITATE