Peste 65 de mii de persoane s-au asigurat în mod individual în anul 2021

0
52

Ponderea persoanelor încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) s-a menținut în 2021 la același nivel ca în anul 2020. Astfel, circa 88% din populaţia Republicii Moldova dispuneau anul trecut de asigurare medicală obligatorie.

Din cei peste 2 milioane 546 de mii de cetăţeni asiguraţi în 2021, aproape 875 de mii au fost persoane angajate. Alţi peste 65 de mii de cetăţeni s-au asigurat în mod individual, în creştere cu aproximativ două mii faţă de anul precedent. Totodată, numărul persoanelor asigurate de Guvern a fost anul trecut de circa 1 milion 606 mii.

În structura veniturilor în fondurile AOAM, cea mai mare parte provine din transferurile de la bugetul de stat pentru categoriile asigurate de Guvern – 49,3%. Primele de asigurare în cotă procentuală constituie cca 47,5%, aproape 1,2 % sunt venituri din achitarea primei de asigurare în sumă fixă, iar 2% – alte venituri.

În anul 2021 a crescut semnificativ numărul cetăţenilor care au achitat prima în sumă fixă prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. Din cele cca 65 de mii de persoane care au plătit prima de asigurare în sumă fixă, mai mult de jumătate au efectuat plata prin MPay.

Din totalul persoanelor asigurate în mod individual în anul 2021, în jur de 4700 au achitat asigurarea medicală cu penalități. În acest context, CNAM îndeamnă cetăţenii să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenul legal, adică până pe 31 martie, perioadă în care sunt valabile reduceri în mărime de 50%, 60% şi 75% din valoarea primei. Vedeţi detalii aici.

PUBLICITATE