Portret în timp. Alexandra Burlacu, pe ritmuri de dans în cel mai mare sat din nordul republicii

0
1227

Alexandra Burlacu este conducătoarea ansamblului de dansuri „Spicușor” al Școlii de Arte din satul Pelinia, r. Drochia. Împreună cu soțul ei, Victor Burlacu, au ajuns în Pelinia conform repartizării la locul de muncă, după finisarea studiilor. Dragostea lor s-a înfiripat la Soroca, unde ea făcea coregrafie, iar el studia instrumentele aerofone la aceeași instituție – Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”.

   „Am visat de mică să devin dansatoare, povestește Alexandra. Când am aflat că la Soroca există un colegiu de arte, mi-am dorit din tot sufletul să învăț aici.”

Tineri, neexperimentați, dar cu tot viitorul în față, fără să cunoască pe nimeni în sat, ea fiind de origine din raionul Rîșcani, el tocmai de la Căușeni, născut în satul de baștină a lui Alexei Mateevici, Zaim, au fost primiți cu brațele deschise la școala din Pelinia. „Hai să facem aici cariera! O să încercăm și o să facem față”. Neavând pe nimeni, s-au sprijinit reciproc. Ea s-a angajat prima, în funcția de profesoară de coregrafie, apoi și el – profesor de instrumente aerofone.

„Mă tem că o să lași lucrul ca celelalte fete.” îi zise atunci directorul Pavel Esipciuc, deoarece au mai fost tineri, dar se căsătoreau și plecau. Teama dumnealui nu s-a adeverit de această dată. Victor și Alexandra au găsit o gazdă și treptat au primit și ei Pelinia în inima lor. Aici și-au achiziționat casa proprie și tot aici a venit pe lume fetița lor, Bianca. Copila a moștenit ochii mamei, albaștri, luminoși și jucăuși ca norii cerului în lumina lacului, dar și talentul muzical al tatei. Recent, la 4 anișori, Bianca și-a lansat primul videoclip și se vede în viitor o vestită artistă.

Copiii care fac parte din ansamblul de dansuri „Spicușor” condus de Alexandra, învață arta dansului și a competitivității. Profesoara lor nu se mulțumește niciodată cu o prezentare „scuzabilă”, ci pretinde de la fiecare membru, detaliu, mișcare, o direcție spre perfecțiune. Stând în culise, își urmărește discipolii cu emoții mari și nu se relaxează, fiind cu ochii chiar și pe fiecare floare prinsă în păr, până când nu-i vede ieșind de pe scenă frumoși și mulțumiți.

„Mi-am pus în plan să activez, povestește Alexandra, copiii să aibă mereu ieșiri, participări, activități, filmări, să le fie interesant, să nu circule doar acasă și la școală. Au fost la „Tezaur folcloric”, la emisiunea „Vorbe bune cu Lilu”, „Gurinel”, la diferite concerte, festivaluri, au participat la concursuri locale și internaționale, la Odessa, Kiev. În pandemie ne-am integrat online. Copiii trebuie să fie motivați ca să frecventeze regulat. Ei preferă participările din afara instituției. Le place să acumuleze în portofoliu medalii, diplome, premii și nu se opresc. Dacă au obținut locul III, tind mai departe să ia locul II și I.”

Pelinia este cel mai mare sat din nordul Republicii Moldova, după componență, localitatea enumeră 7367 de locuitori. Pitoresc, mare și frumos, în anii trecuți a obținut titlul de „Localitatea cea mai verde şi bine amenajată”, poziționându-se pe primul loc între satele Moldovei. Totodată datorită oamenilor de cultură, Pelinia este un izvor de talente, un loc în care frumosul se înmulțește și se transmite din generație în generație.

Autoare, Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE