Noțiunea de bullying este introdusă în Codul Educației

0
154

Legislația Republicii Moldova va reglementa noțiunea de bullying. Deputații au adoptat, cadrul ședinței plenare din 17 februarie, un proiect de lege în acest sens.  

Astfel, va fi completat Codul educației  cu noțiunea de bullying, care presupune o formă de agresivitate manifestată în mod intenționat, repetat și prin dezechilibru de putere între relațiile dintre copii, elevi sau studenți și care aduce prejudicii demnității umane. Fenomenul va fi recunoscut ca formă de violență psihologică, care are drept rezultat crearea unei situații de intimidare.

Totodată, după intrarea în vigoare a modificărilor, autoritățile responsabile vor elabora normele metodologice pentru aplicarea Legii și vor propune practici de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – a XII-a sunt afectați de bullying. Cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de bullying.

Proiectul de lege a fost susținut cu votul a 78 de deputați și va intra în vigoare după șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

PUBLICITATE