Nina Cereteu: „Şi în 2021 m-am străduit să fiu alături de drochieni”

0
194

Nina Cereteu: „Anul 2021, nu știu dacă a fost mai ușor ca 2020, ambii fiind marcați de pandemie, dar am încercat să facem față lucrurilor. În această perioadă primăria orașului Drochia și-a îndeplinit atribuțiile funcționale și toate planurile de activitate aprobate de către Consiliul Local”.

 • Doamna primar suntem la finele anului, ce va scri istoria despre oraşul Drochia în 2021?
 • Dacă e să facem o concluzie pentru anul 2021 el a fost marcat de un proiect foarte important pentru oraș și pentru locuitorii orașului. Este vorba de „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”, un proiect mare, care ne-a reușit să-l implementăm și să-l finalizăm cu bine. Astăzi locuitorii din oraș beneficiază de apă potabilă la robinet nonstop. Mai sunt unele porțiuni din oraș unde Întreprinderea Municipală reconectează de la traseul vechi la traseul nou. Datorită proiectului avem echipament nou, modern, la stațiile de pompare, la fântâni, este o reușită și o realizare foarte frumoase a întregii echipe atât a Primăriei orașului cât și a întregii echipe care a muncit pentru implementarea proiectului și desfășurarea lucrărilor din cadrul proiectului.
 • Aveţi şi alte realizări?
 • Practic tot anul am fost prinși în activitățile acestui proiect pentru că a fost și volumul foarte mare de lucru dar pe lângă asta am mai realizat și alte activități. Este vorba de infrastructura drumurilor. La moment în oraș se finalizează lucrările de reparație a două porțiuni de drum desul de importante pentru oraș. Primul, strada Vasile Lupu unde era o problemă a canalizării fluviale și suferea traficul. Doi ani în urmă am soluționat problema cu canalizarea fluvială și acum după asfaltarea aceste porțiuni de drum va dispărea problema inundațiilor zonei respective, care inundă chiar și ogrăzile, dar și casele la sol din preajmă.

 • Cîţi bani au fost cheltuiţi şi de unde au venit?
 • De multe ori suntem întrebați de ce oamenii plătesc impozite pentru drumuri dar drumuri nu avem. Până în 2021 noi primeam din bugetul de stat din fondul rutier 119 lei per cap de locuitor. Deci taxa drochienilor pe care o achitau pentru drumuri, primăriei Drochia îi revine circa 2 mil de lei. Astăzi când un km de asfalt costa mai mult de 1 mil jumate, cu 2 mil de lei ne dăm seama că un oraș cu 85 de km de drumuri locale nu faci nimic. Dar din puținul care l-am avut totuși au fost rezolvate 2 probleme legate de drumuri la Drochia.
  Din luna august pentru primăriile și Consiliile Raionale din țară pentru reparația drumurilor este necesar să întocmească proiecte tehnice pentru drumuri, care sunt foarte costisitoare. Dacă companii de proiectare în domeniu sunt în jur de 37 atunci companii de verificare a proiectelor este doar una.

 • Apropo, drochienii au fost foarte receptivi şi s-au implicat în diferite activităţi orăşeneşti. Ce s-a reuşit?
 • Adevărat, au fost alături la diferite activităţi, astfel oraşul a căpătat un aspect nou. Au mai fost pavate câteva curți a blocurilor de locuit. La fel au fost instalate terenuri de joacă pentru copii, mai avem un proiect cu Comunitatea mea și USAID unde sunt desfășurate lucrări de amenajarea a unui teren sportiv multifuncțional unde va fi un skate parc, teren de baschet,volei și tenis. Deci Parcul Central va fi un loc de cultură, sport și agrement pentru toate categoriile de vârstă din Drochia.

 • Care a fost bugetul oraşului în acest an şi unde au fost cheltuiţi cei mai mulţi bani?
 • Deci, planul de lucru propus pentru anul 2021 l-am îndeplinit cu succes. Din 54 de milioane, atât cât este bugetul orașului Drochia, în jur de 34 de milioane sunt transferuri cu destinație specială care vin pentru întreținerea grădinițelor. Aici e vorba de salariu, alimentație, comodități. Din celelalte 20 de milioane, care sunt venituri proprii ale primăriii Drochia, 40% sunt pentru salarizarea aparatului și a serviciului suport, mă refer la secția salubrizare, stadion, stația de salvare pe apă. Și deja pentru întreținerea drumurilor, iluminare dar și tot ce ține de oraș ne rămâne în jur de 11 milioane de lei. Din acești bani, 6 milioane au mers ca contribuție la proiectul cu apa, 5 milioane reparația drumurilor și restul iluminarea stradală, îmbunătățirea infrastructurii. Consiliul Raional Drochia ne-a susținut cu 500 de mii de lei în proiectul cu apa, la fel au mai contribuit și la o grădiniță din oraș cu circa 200 de mii unde a fost reparată sala sportivă. Din partea Guvernului am primit 1 milion de lei pentru reparația pieții din scuarul primăriei și Consiliul Raional, lucrările urmează să fie desfășurate.

 • Recent s-a desfăşurat audieri publice privind proiectul bugetului pentru anul 2022, ce vă planificaţi pentru anul viitor?
 • Pentru anul viitor planificăm reparația bulevardului Independenței. Este lege deja că taxa pentru drumuri se întoarce în bugetul primăriei în mărime de 100 %, urmează să stabilim cu Consiliu ce putem face, după elaborarea documentației tehnice. Mai avem o problemă și sper să fim auziți de guvernare, problemă este legată de traseul R7 care transversează orașul, este vorba de traseul care leagă Soroca de Costești, la fel activează și F-ca de zahăr și pe acest traseu circulă camioanele încărcate cu sfeclă. Ne-am adresat Guvernului pentru a include drumul respectiv în panul de reparație a drumurilor naționale pentru anul viitor. Primăria a elaborat și proiectul tehnic pentru această porțiune de drum. Este necesar instalarea unui semafor lângă autogară, un sens giratoriu, sunt probleme care trebuie rezolvate.

 • Trei lucruri principale, reușite în 2021 la Drochia?
 • Proiectul cu apa;
 • Infrastructura grădinițelor;
 • Implimentarea ghișeului unic pentru cetățeni și ar mai fi una, m-am străduit să fiu alături de oameni. Mi-a reușit mai mult s-au mai puțin deja este părerea drochienilor. Pandemia oarecum ne-a blocat, ne-a făcut să ne temem de orice contact inclusiv și cu cei apropiați, dar noi cei din primărie am fost mereu la serviciu și ne-am onorat obligațiunile.
 • Ce nu s-a reușit în acest an la Drochia?
 • N-am reușit să soluționăm problema, apropo de care se ciocnesc majoritatea colegilor mei – câinilor vagabonzi. Un azil costă, noi nu avem o lege care să fie clară ce trebuie să facem noi cu acești câini vagabonzi. Și a doua problemă care la fel se confruntă toată țara sunt gunoiștile. Este necesar implicarea de urgență a Guvernului. Noi nu dispunem de asemenea resurse, care să soluționeze această problemă a gunoiștilor. Și a treia, canalizarea, după proiectul cu apa urmează să aplicăm la un proiect de canalizare. Circa 50 la 100 din cetățenii orașului nu au canalizare centralizată. Suntem în căutare de fonduri.

 • Ce notă puneți activității dstră, dar și a Consiliului Orășenesc Drochia pentru anul 2021?
 • Nota nu o pot pune eu, să o facă locuitorii orașului Drochia, pentru că ei sunt cei mai buni profesori, dar și critici, care pot să stabilească cum a lucra primăria și Consiliul Orăşenesc. Eu pot să zic doar, că am avut o conlucrare bună cu Consiliul Orăşenesc, Consiliul Raional şi subdiviziunile din teritoriu.
PUBLICITATE