Profesorul matematician Victor Iavorschi: „Voi scrie o carte cu anecdote”

0
2091

Multă lume îl cunoaște pe domnul profesor de matematică Victor Iavorschi, generații de elevi, părinți, colegi și alți oameni care, pe traseele vieții, au avut ocazia de a interacționa cu dumnealui, atât direct, la lecții, cât și prin intermediul cărților sale scrise pentru toți elevii din republică, ce însumează peste 30 la număr. De-a lungul carierei pedagogice, i-a făcut pe tineri să îndrăgească domeniul logicii matematice, conducându-i până pe podiumurile olimpiadelor.

         Data de 12 decembrie 2021 a marcat, în calendar, împlinirea a 65 de ani rodnici. Ani în care a creat o ecuație a dragostei, unde mărimile cunoscute și necunoscute s-au înmulțit, rezultând o soartă echilibrată între muncă cu pasiune și familie împlinită.

         În prezent, alți și alți elevi îi bat la ușă în fiecare zi în dorința de a fi ajutați să descopere lumea matematicii, iar cărțile noi stau gata pregătite pentru tipar. Există totuși una despre care mai puțin se știe, încă nepublicată, dar interesantă – o colecție de anecdote. O fi unul dintre secretele sale de succes în atragerea atenției elevilor? Câte un banc la mici pauze, între probleme de algebră, e cel mai potrivit mijloc de relaxare. Mai și cântă domnul profesor – un alt talent neexplorat pe deplin. Dacă nu ar fi devenit învățător, care oare altă direcție profesională ar fi dominat-o la fel de bine?

  • „După 10 clase terminate la Ocolina, eu de fapt m-am pornit la Institutul Politehnic, Specialitatea Radioelectronică, povestește dumnealui. Nu aveam toate actele necesare de la comisariat și nu m-au primit. Apoi m-am dus la Universitatea de Stat, la matematică.”.

         Victor Iavorschi s-a născut în satul Voloave din raionul Soroca, după clasa a 8-a a continuat studiile la școala din satul Ocolina, unde în mare parte, datorită profesorului Dionis I. Gîtlan, a prins interesul pentru matematică:

  • „El a observat ceva la mine. Era director adjunct, avea cabinet, ne permitea să ne uităm la televizor, pe atunci nu prea erau așa posibilități. În dulapuri avea cărți de matematică, mai „furam” câte una și o restituiam desigur. El știa. În clasa a 10-a, la olimpiada raională am luat primul loc. În același an și la republicană m-am afirmat”.

Profesorul trebuie să posede materialul și să-l poată da copilului, spune domnul Iavorschi. Să găsească acele căi care să dezvolte logica copiilor.”

Teste pentru bacalaureat, culegeri de exerciții şi probleme, ghiduri pentru elevii din diferite clase, materiale recapitulative la matematică, teste pentru  cl. IX. și alte multe cărți scrise de Victor Iavorschi conțin probleme și exerciții alcătuite cu dibăcie, astfel ca fiecare copil care le deschide, să prindă firul logicii și să evolueze în știință.

O scurtă incursiune în datele biografice, reliefează o cronologie ascendentă, pornind din aulele Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o cu succes în 1979, la Specialitatea:  Matematica aplicată. A urmat:

1979: Inginer la Centrul de Statistică din Soroca.

1984: Angajat în Organele Ministerului Afacerilor Interne.

1986: Instructor de Apărare Pasivă.

1987: Profesor de matematică şi informatică la Colegiul Agricol.

1988: Profesor de matematică la şcoala de opt ani din Iorjniţa.

1991: Profesor de matematică la Liceul „C. Stere”, Soroca (unul dintre profesorii fondatori ai liceului).

2000 – 2003: profesor de  matematică la Liceul European „Basarabia”

2003: Metodist la DGÎTS Soroca şi profesor de matematică, prin cumul la LT „C. Stere”.

2005-2016: Specialist principal tehnologii informaționale la DÎ Soroca, specialist principal matematică şi informatică.

2016 specialist principal în tehnologii informaționale şi comunicaționale la DGÎ Soroca.

Formator raional, Membru al comisiei de evaluare a manualelor şcolare la matematică: 1996, 1997, 1998.

Membru al Comisiilor Republicane de verificare a lucrărilor de BAC (1996, 1997, 1998, 1999) şi Preşedinte a Comisiei Raionale de verificare a lucrărilor la matematică (2003-2007). 

Membru al lotului Olimpic naţional la Olimpiada Naţională la Matematica din România, Bistriţa

Coordonatorul Secţiei Metodice a profesorilor de matematică şi informatică din Raion. 2003-2019. Colaborator al MET în organizarea unor activităţi republicane. Deţinător de gradul didactic superior.

Este premiat cu Ordinului Gloria Muncii în anul 2014. Cele mai prețioase recompense care îi aduc satisfacție sufletească sunt oținute de discipolii săi, care în fiecare an ajung premianţi la olimpiade și devin studenți buni la universități din țară și de peste hotare. Este mândru de filul său, Alexandru Iavorschi, avocat în București, își iubește soția, mereu în peajmă, este recunoscător apropiaților săi, pentru care, la rândul său este un sprijin de nădejde.

Un matematician melancolic, om cu suflet frumos, care niciodată nu a supărat pe nimeni, deschis și cumpătat, admirat pentru cuvintele măsurate și înțelepciunea rară. La mulți ani, să ne trăiți, mult stimate domnule Profesor, Victor Iavorschi!

Autoare: Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE