Atenție, la ce punem pe masă de sărbători? ANSA vine cu recomandări

0
143

În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi şi recomandări în speranţa de a Vă ajuta să alegeţi produse de calitate pentru masa de sărbătoare.

Pentru ca produsele achiziţionate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, Vă recomandăm ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle, etc. să le procuraţi numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Totodată, pentru a evita situaţiile, în care din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine în ajunul sărbătorilor, pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., ANSA vă recomandă următoarele:

  • Carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C.
    Atenţie! Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară.
  • Peștele poate fi în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:
  • comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar;
  • se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat (pentru peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării; 
  • sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic/furnizor.
  • Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.

Atenție! Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urît mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peștele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

  • La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;

Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data limită de consum, marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte.

Atenţie! Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

 Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

Ce trebuie sa urmăriţi pe eticheta produselor alimentare:

Etichetarea nu este altceva decât înscrierea elementelor de identificare pe produs, pe ambalajul de vânzare cu amănuntul, ce însoţesc produsul alimentar pus în vânzare şi se referă la acesta. Scopul etichetării produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informaţii complete cu privire la conţinutul şi compoziţia produselor, pentru a proteja sănătatea şi interesele acestora.

Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.

Mai mult ca atât, informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie, atribuirii de efecte sau proprietăţilor alimentelor pe care acestea nu le posedă, sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici, iar pe altă parte, etichetarea şi metodele prin care aceasta se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referiri la astfel de proprietăţi.

ANSA recomandă să evitați comerțul stradal!

Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice sărbătorilor de Iarnă, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul”stradal”: de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, acestea au un impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs, contribuind la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

Dragi consumatori,

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea şi peştele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Aveţi grijă de sănătatea dvs şi fi-ţi precauţi atunci când alegeţi produse.

Totodată, Vă îndemnăm sa fiți precauți și să respectați cu strictețe măsurile obligatorii de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.

Alegerea este mereu a Dumneavoastră, stimaţi consumatori, şi din acest motiv Vă îndemnăm să fi-ţi precauţi şi nu ezitaţi să Vă informaţi!

Totodată, în caz că ați depistat produse neconforme pe rafturile magazinelor sau prestarea serviciilor neconforme, insistați ca aceste să fie retrase din comercializare și solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformităţile date.

Sesizați Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber – 067675544 sau la adresa de e-mail info@ansa.gov.md.

PUBLICITATE