Vaccinarea e cea mai eficientă soluție pentru a opri pandemia

0
14

În Republica Moldova se desfășoară campania de vaccinare împotriva COVID-19. Am întrebat cititorii „Ziarului Nostru”dacă au reușit să se vaccineze. Medicii vin și cu statistici.

Valentina Onica președinte  AO „Casa Speranțelor”:

– Eu ca cetățean m-am vaccinat și cred că acesta este unica posibilitate de a ne proteja viața personală dar și  viața celor apropiați. Cea mai grea povară este pusă acum pe umerii personalului medical de aceia îndemn societatea civilă, ONG-urile să se implice în campanii de informare, pentru informa dar și a îndemna populația să se vaccineze.

Valentina, s. Gura Căinarului:

– Nu, nu sunt vaccinată. Din familia mea nimeni nu e vaccinat contra Covid, dar ne gândim să mergem la punctul medical. Vedem că se agravează situația în țară.

Tatina Botnadrenco, s. Gura Căinarului:

– Nu sunt și nu știu dacă mă voi vaccina. Urmăresc știrile, știu situația, dar consider că dacă nu ies din sat și nu am contact cu alții din afara satului nu este necesar să mă vaccinez.

Locuitor s. Gura Căinarului:

– Mai stau la gând. Suntem 2 în familie și nu suntem vaccinați. Văd că parlamentarii nu se vaccinează, dar noi pătura de jos, ne mai gândim.

Locuitor s. Gura Căinarului:

– Da, m-am vaccinat că mă tem de Covid. Nu am făcut boala, dar ne-am vaccinat și deja stăm mai liniștiți.

Iurie Pădureț,s. Gura Căinarului:

– Da, sunt vaccinat. În familia mea, dar și la serveciu toți sunt vaccinați. Îndemn pe toți să se vaccineze, să asculte medicii și să se păzească, că alt fel ajungem la rău.

Ion Jora s. Sănătăuca:

– Numaidecât, printre primii m-am vaccinat. Viața ne cere să ne vaccinăm. Odată cu vârsta venim des pe la spital de asta trebuie să ne protejăm. Nu am fost bolnav  de Covid, dar acum când am și vaccina, stau liber.

Aliona  Cojocaru,  primar comuna  Gura Căinarului,  rnul Florești:

– În comuna Gura Căinarului avem 1763 de locuitori dintre care vaccinați sunt 283, bolnavi de Covid am înregistrat 20 de cazuri în stare medii, de la începutul pandemiei. Acum este desfășurată campania de vaccinare, dar oamenii nu prea vin, motivul cred eu, este, informația greșită despre vaccin în lumea online. Colectivul grădiniței e vaccinat la 100%, colectivul primăriei avem doar 2 angajați cu contraindicații, la școală la fel majoritatea colectivului este vaccinat. Comunicăm și explicăm oamenilor. Eu sunt vaccinată și familia mea la fel este vaccinată.

Şefa CS Sănătăuca:

– Informăm populația despre importanța și beneficiile vaccinului antiCovid. Împreună cu angajații primăriei, asistența socială le explicăm oamenilor despre necesitatea vaccinării. Lumea nu prea se vaccinează, eu cred că unul din motove este informația falsă pe care o citesc pe rețelele de socializare.  Este o frică, dar nu de boală dar de vaccin, ceia ce nu-i corect.

Lucreția Trofimov,  medic de familia CS  Soroca:

– În total în centru de sănătate Soroca avem în jur de 29 %, populație vaccinată, satul Alexandru cel Bun-35%, Ocolina 31%, Regina Maria 28%, Șeptelici 30%, Volovița 33%, Zastînca 52%.  97% din pacienții care se îmbolnăvesc de Covid sunt nevaccinați. Pacienți vaccinați nu avem nici unul în secția de reanimare. S-a mărit considerabil numărul de infectări la copii, rugăm părinții să se vaccineze, să păzească copiii.

Înainte de a veni la vaccinare este necesar ca nimeni să nu folosească alcool 2 săptămâni, înainte și după, ca să se formeze anticorpii normal.Este bine să consulte medicul, dacă are comorbilități severe. Reacții adverse am înregistrat doar temperatură până la 38 de grade, dureri musculare, locale, reacții adverse severe nu am văzut.

Maria,  s. Sănătăuca:

– Nu sunt vaccinată, dar mă gândesc să mă vaccinez.

Locuitoare or. Soroca:

– Familia mea este vaccinată și îi îndem pe toți.

Locuitoare  or. Soroca:

– Dacă într-adevăr au trecut testarea ar trebui administrate. Pfizerul cu care m-am vaccinat eu, medicii mi-au explicat că voi avea un rezultat de protecție abia în 6 luni.  Am 2 fiice, una s-a vaccinat, alta nu. Cea care a refuzat este medic și e foarte sceptică.

Locuitoare or. Soroca:

– Pentru a fi vaccinat trebuie să facem un control  medicat total. Eu nu sunt vaccinată, pentru că nu este nevoie. E punctul de vedere a părinților și al meu inclusiv.

Locuitor  or. Soroca:

– Ai temperatură 2 săptămâni, tatăl meu s-a vaccinat și tare a suferit. Eu sunt sportiv și nu m-am dus la campionat pentru că una din condiții era ca să mă vaccinez. Într-un final am refuzat vaccina și campionatul.

Acest articol este realizat la inițiativa Asociației Obștești „Casa Speranțelor”, care implementează proiectul “Fortificarea controlului tuberculozei în Republica Moldova”, finanțat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS) din sursele Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

PUBLICITATE