La Zăluceni, oamenii s-au adunat la Sărbătoarea plăcintelor

0
1494

   Sărbătorile frumoase și voia bună se țin lanț în satul Zăluceni, raionul Florești. După ce localnicii au petrecut împreună la Sărbătoarea bostanilor, au dansat și s-au distrat la un concert cu interpreți de valoare la hramul satului, recent s-au adunat la sărbătoarea plăcintelor. La inițiativa primarului localității, Stepan Prisacari și soția acestuia Nadejda, toți dovlecii adunați la sărbătoarea bostanului în centrul localității, au fost împărțiți oamenilor din sat. Iar ca sărbătoarea să aibă și o continuitate pe măsură, gospodinele satului au decis să pregătească bucate din dovleac, din care să servească tot satul. Activitatea a avut loc în centrul localității și a adunat sătenii de la mic la mare. Pentru ca evenimentul să fie și mai frumos, voia bună a fost întreținută de  fanfara din satul Vertiujeni. Cei prezenți la sărbătoarea plăcintelor, au gustat din bucatele gustoase, au servit vin, iar mirosul plăcintelor cu bostan proaspăt scoase din cuptor, a domnit întreaga zi la Zăluceni.

  • Avem o frumoasă sărbătoare. Am pregătit plăcinte pentru toată lumea, pentru copilașii din sat. Pe lângă plăcintele cu bostan, am pregătit și învârtite cu mere, cu brînză de oi.  Suntem recunoscători domnului Stepan și doamnei Nadejda că reușesc să ne adune la așa sărbători frumoase, alături de oameni dragi, în satul nostru natal, – a spus Alina Bogdan, locuitoarea a satului Zăluceni.
  • Niciodată în satul nostru nu au mai fost așa evenimente. Astăzi este o continuitate a sărbătorii bostanului. La sărbătoarea plăcintelor am venit cu plăcinte cu varză, cu brînză de vaci și chiar am pregătit și sarmale cu frunze de arțar, așa cum le pregătea mămica mea, – a menționat Aliona Cojocari, o altă localnică.
  • Ne-am adunat de la mic la mare și am venit și cu bucate alese. Eu am pregătit o prăjitură cu bostan. Am pus aluat de prăjituri, apoi bostan, iar aluat, după care  am pus dulceață de bostan, am ornat-o cu vișină înghețată. E foarte delicioasă, – a mai adăugat o altă locuitoare.

E de menționat faptul, că anul acesta, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, sărbătoarea bostanului s-a desfășurat mai modest. Iar la anul viitor, autoritățile intenționează ca Festivalul bostanului, să fie unul de amploare în întreg raionul Florești.

PUBLICITATE