Ilie Cravciuc: Avem hibrizi buni și recoltă frumoasă

0
167

Pentru fiecare fermier, recoltarea implică multă muncă, dar și satisfacție. După o lungă perioadă de creștere și dezvoltare, agricultorii recoltează ceea ce au semănat. La moment pe câmpuri este în toi recoltarea porumbului. Se lucrează de zor, cât timpul de afară le permite, pentru că porumbul să nu se strice pe lan. Agricultorii sunt mulțumiți că în acest an, roada este mult mai bună decât în anii precedenți.

Fermierul Ilie Cravciuc, administratorul Cooperativaei Agricole de Producere “Alexandru Gusacinschi” din satul Căinarii Vechi, a semănat porumb pe o suprafață de 90 de hectare. De pe un hectar agricultorul strânge circa 11 tone de porumb, o recoltă foarte bună, mai ales comparativ cu cea de anul trecut.

  • Am semănat doi hibrizi de la Compania KWS – SMARAGD și 48 444. Comparativ cu anul trecut porumbul s-a dezvoltat destul de bine, știuleții sunt frumoși și roada la hectar este corespunzătoare. Suntem mulțumiți atât de hibrizii pe care îi cultivăm, și de rezultatele obținute.

În același timp are loc și prelucrarea solului, aratul. Pe câmp lucrează o combină, deoarece suprafața ne permite să se petreacă recoltarea cu o singură combină. Oamenii lucrează bine, cu entuziasm, deoarece sunt remunerați la vreme.

În general, anul acesta a fost unul favorabil pentru toate culturile, mai ales pentru porumb. Suntem bucuroși că condițiile climaterice au fost mult mai bune, comparativ cu anul trecut, – a spus agricultorul.

Deși anul a fost unul bun, și recolta este una pe măsură, la fel ca și în alte gospodării, și Cooperativa Agricolă din Căinarii Vechi, întâlnește probleme.

  • Cea mai mare problemă la moment este faptul că în ultimele două luni, septembrie și octombrie, nu au fost precipitații și s-a semănat grâul în pământ uscat, dar, aceasta încă este suportabil. Cea de-a doua problemă este cu recoltarea la sfecla de zahăr. În prezent practic fabrica nu primește, nu lucează. Am fost anunțați că recoltarea va avea loc în a doua jumătate a lunii noiembrie, dar la fabrică vor primi sfecla din decembrie. Nuștiu, ce să spun, ce să prezic, depinde ce timp vom avea atunci, favorabil sau nu. Dar există posibilitatea să se repete anul 2014, atunci când multă sfeclă a rămas pe câmpuri, în genere nu s-a recoltat. Așa că, nu știm cum va fi, vom reuși să pregătim câmpul pentru anul viitor, sau va rămâne totul pentru primăvară, – a specificat Ilie Cravciuc.

Cooperativa Agricolă de Producere “Alexandru Gusacinschi”, se remarcă prin faptul că numele gospodăriei nu este atribuit în mod tradiționat în numele administratorului. Ilie Cravciuc a ținut ca gospodăria să fie numită în numele consăteanului Alexandru Gusacinschi, care a decedat în războiul din Afganistan.

Specialiștii în domeniu, susțin că anul acesta, țara noastră înregistrează o recoltă record de patru milioane de tone de cereale, două milioane fiind de porumb, un milion și 100 mii tone de grâu și 800 mii tone de floarea-soarelui. Se estimează ca jumătate din recolta de porumb va merge la export.

PUBLICITATE