Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

0
240

Creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, despre care tradiţia spune că a fost ucis cu suliţa pentru că nu s-a închinat zeilor. Enoriașii sunt așteptați la biserică, unde sunt oficiate liturghii.

Sf. Dimitrie Izvorâtorul de mir a trăit în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284-305), fiind de loc din Tesalonic. S-a născut într-o familie de dreptcredincioşi, părinţii săi botezându-l întru Hristos într-o cămară ascunsă, în care tatăl său – voievodul Tesalonicului- obişnuia să se roage, ferit de prigonitorii vremii.

Atunci când tatăl sau a murit, împăratul Maximian l-a chemat la dânsul pe fiul acestuia, pe Sfântul Dimitrie şi, văzându-i înţelepciunea şi vitejia în război, l-a făcut antipat şi i-a încredinţat lui Tesalonicul, zicându-i: «Păzeşte patria ta şi s-o cureţi de necuraţii creştini, ucigându-i pe toţi cei care cheamă numele lui Iisus Hristos Cel răstignit».

El a devenit pentru tesaloniceni un alt Apostol Pavel, aducându-i pe ei la cunoştinţa adevăratului Dumnezeu şi dezrădăcinând închinarea la idoli. Împăratul Maximian a poruncit ca Sfântul Dimitrie să fie întemniţat. Rugăciunile sale erau atât de puternice şi credinţa atât de mare încât în numele Lui Hristos a săvârşit multe minuni. Sfântul Dimitrie a fost omorât la porunca împăratului Maximian.

Iar pe locul mormântului a fost zidită o mică biserică, aşezământ dărâmat peste ani pentru a se clădi altul, mai mare. La temelie au fost găsite sfintele moaşte din care izvora mir tămăduitor, leac tuturor celor care s-au rugat şi se roagă cu credinţă.

Biserica “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Tesalonic, Grecia

Tradiții și superstiții

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, În această zi ciobenii îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru. Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.

Mai multe localități din țară sărbătoresc astăzi hramul.

PUBLICITATE