SUDARCA -SAT CURAT, MODERN CU MEDIU AMBIANT PROTEJAT

0
343

Locuitorii com. Sudarca din rnul Dondușeni își doresc un sat curat și modern. Lucru pentru care au muncit 10 luni pentru a atrage un proiect elvețian la ei în localitate, ce ține de salubrizare. Acum cînd sunt mai aproape de etapa de finanțare, costul proiectului fiind de 1 mil 440 mii de lei, echipa de inițiativă comunitară și primarul comunei, au organizat alte 2 adunări ale cetățenilor din Sudarca și Braicău, sat ce face parte din comună.
ANATOLIE LISNIC PRIMAR COMUNA SUDARCA ”Noi la Sudarca, proiect cu apa avem, iluminarea stradală din 2011, am hotărât că cel mai bun proiect va fi cu salubrizarea, pentru că e sănătatea comunității și socieății. Sperăm în luna noiebmbrie să avem finanțare, avem nevoie de tractor cu remorcă , bani pentru care cu puterile proprii nu reușeam. O contribuție de 240 de mii de lei am găsit, 200 de mii de lei de la primărie, 100 mii CR Dondușeni, dar 1 mil si 400 de mii, atât cât costă proiectul, pentru o primărie asta e imposibil


Proiectul prevede crearea unei Întreprinderi Municipale ” Servicii comunale Sudarca” care va colecta selectiv deșeurile de la săteni. Activitatea întreprinderii este deja bine pusă la punct. Ce ține de prețurile serviciilor efectuate de întreprindere, acestea vor fi destul de accesibile, spun membrii echipei de inițiativă.
NATALIA ZAEȚ MEMBRU ECHIPA DE INIȚIATIVĂ COMUNITARĂ ”Fiecare gospodărie va primi 3 saci din pânză pentru colectarea selectivă a hârtiei, plasticului și sticlei. La fel vor primi și câte un tomberon de 120 l, pentru colectarea deșeurilor menajere. Vor fi construite platforme în locurile publice: la Primărie, Liceu, la cele două Centre de Sănătate și două grădinițe din comună. Va fi cumpărat și un tractor belorus cu remorcă și va fi amenajată gunoiștea din satul Sudarca, cu reparația drumului de acces, conectarea la enegia electrică și instalarea camerelor de supraveghere. ”
La aceste adunări, sătenii află mai multe despre proiect dar pot să-și spună și părerea. Oamenii se plâng că acum le este greu să transporte gunoiul, pentru că nu toți dispun de transport , dar și pentru că drumul de acces la gunoiștea satului lasă de dorit.
NICOLAE PÎSCĂUȚI Noi îl colectăm gunoiul singuri cum putem, dar clar că va fi mai ușor cînd ne va oferi posibilitatea de a colecta sticla, plasticul aparte. Cînd mergem la gunoiște nici nu poți intra pe drumul cela, clar că va fi foarte bine.
EUGENIA ROTARI Populația nu au unde duce, sunt oameni învârsă , ei nu pot, trebuie să angajeze pe cineva ca să ducă deșeul cela, trebuie plătit lucru acesta, dar câteodată nici nu are cine.


ALEXANDRU SEREBREAN Frumos, să nu fie rîs prin sat, va fi comod și oamenilor, care au transport duc, dar care nu au, e greu. E un lucru tare bun.
GHEORGHE VICOL Este un lucru bun care nu toți îl înțeleg, mai zic că nu le trebuie, dar e foarte necesar pentru că vor fi toate puse la locurile lor.
IURIE DONICI Să ajungem și noi un sat exemplu pentru alții, să colectăm frunzele și gunoiul fără al arunca în drum, dar transportat așa ca în țările europene. Eu sper că vom fi pionerii care vor arăta cum e mai bine de trăit într-un sat curat.

Beneficiarii proiectului sunt circa 1800 de locuitori din comuna Sudarca . Proiectul este de implicare civică în guvernarea locală „MĂ IMPLIC” finanțat din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și implimentat de Fundația Centru Moldo-Elvețian cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunităților din RM prin îmbunătățirea serviciilor publice de gospodărie comunală cu participarea activă a cetățenilor. Astfel de proiecte sunt implimentate în circa 30 de localități ale Moldovei.

PUBLICITATE