Cei mai frumoși bostani au fost adunați duminică în centrul satului Zăluceni

0
1077

Muzica, voia bună și culorile toamnei, adunate toate într-un singur loc, au găzduit lume frumoasă la Festivalul Bostanilor de la Zăluceni, Florești. Aici s-a desfășurat prima ediție a  festivalului. Sătenii au avut parte de o duminică frumoasă, organizată de primăria satului, cu contribuția deosebită a primarului localității Stepan Prisacari și soția acestuia Nadejda.

Ideea de a organiza primul Festival al Bostanilor în raionul Florești, i-a venit familiei Prisacari, încă în luna iulie. Evenimentul se planifica a fi unul de amploare în întreg raionul, dar din cauza pandemiei, acesta nu a avut loc așa cum era gândit inițial. Faptul că la eveniment nu au participat colectivele artistice din raion a indispus întreagul sat, cu toate acestea, însă, autoritățile, alături de localnici nu au ezitat să organizeze  sărbătoarea mai modest, la nivel local. E îmbucurător faptul că fiecare sătean și-a adus contribuția la organizarea sărbătorii, fie au adus legume, dovleci sau alte obiecte necesare, a precizat Nadejda Prisacari.

  • Noi sperăm că la anul viitor vom avea un festival și mai popular. Am adunat atâția dovleci, că acum ne gândim că ar fi bine de făcut un festival al plăcintelor. Să facem plăcinte cu bostan să servim toată lumea. Dar dacă mai serios,  vom împărți bostanii la oamenii din sat ca să  adune semințele și la anul viitor să le sădească în grădinile lor, ca la următorul festival, aici să fie atâția bostani, câți nu am mai văzut vreodată, ca să intrăm în Cartea Recordurilor Guinness, – a mai adăugat  Nadejda Prisacari.
  • Cu mai puțini participanți, dar ziua a reușit, oamenii sunt bucuroși când văd că se face ceva în sat. Cu toate acestea noi nu ne pierdem speranța că evenimentul va fi unul de amploare la anul viitor. În plus săptămâna aceasta este și hramul, iar noi deja avem  amenajat  frumos centrul satului – a menționat Stepan Prisacari, primarul satului Zăluceni.

Colibele din stuf, paiele, lăicere tradiționale, covoarele moldovenești, gardurile din nuiele și prosoapele populare, prezente la sărbătoare, au creat cu adevărat ambianța unui sat moldovenesc de demult. Localnicii, cât și oaspeții nu ezitat să facă fotografii, formând cozi la bășcuța cu bostani.

  • Așa frumusețe de eveniment de când trăiesc eu în Zăluceni, nu am mai văzut niciodată la noi în sat, numai la televizor. Ce frumusețe fac în sat domnul Ștefan cu doamna Nadejda nu s-a mai aflat niciodată una ca asta, – susține Ludmila Moldovan, locuitoarea a satului Zăluceni.
  • Astăzi este ziua mea și am decis să vin la această activitate deosebită cu muzică cu oameni frumoși să petrecem împreună în satul nostru natal, unde se fac tot mai multe lucruri frumoase, – a spus Larisa Moldovanu, o altă locuitoare a satului Zăluceni.
  • Suntem cu toții la un așa eveniment frumos Bostaniada-Toamna de aur. Un astfel de eveniment la noi în localitate nu a fost niciodată, câți primari nu am avut. Ne bucură faptul că se realizează multe în sat pe lângă astfel de sărbători, – a mai adăugat Tamara Celac.

E de menționat faptul că la sărbătoare toți oaspeții au respectat măsurile impuse în contextul pandemiei, aici nu au lipsit măștile de protecție oferite fiecărui vizitator. 

PUBLICITATE