Cu ce probleme se confruntă elevii la școală?

0
76

Peste tot, unde nu ai privi, se valorifica unul și același tablou – pandemia, criza economică care ne-a afectat țara. Pare că s-au spulberat toate lucrurile pozitive care a pus școala pe picioare.


Specialiștii se arată îngrijorați de numărul în creștere al cazurilor de îmbolnăvire din țară, dar și de faptul că mulți elevii rămân în urma programului școlar. Situația cu COVID-19 se poate prelungi pentru o perioada destul de lungă, dar oare e pregătit sistemul de învățământ și care este încărcătura emoțională a elevilor, profesorilor, părinților? Profesorii au nevoie de sprijin. În acest sens, Ministerul Educației a lansat o linie verde la care pot apela profesorii și a deschis centre de asistență psihologică în raioane. Despre asta ar trebui de vorbit peste tot În ceea ce privește susținerea la nivel moral, există doar o modalitate – informarea din surse relevante.
Stând de vorbă cu profesori, elevi, părinți, am mai identificat și unele situații când problemele se iscă pur și simplu din neinițiere, neîncredere în sine. Iată unele păreri.

Augustina Sîci, elevă, gimnaziul din satul Gîrbova, Ocnița:

  • Învăț în clasa a noua din satul natal. Am o plăcere deosebită să frecventez orele de educație fizică, fiindcă sportul este pasiunea mea. Prietenii mei de școală și chiar pur și simplu vecinii, rudele nu prea îmi acceptă modul meu de viață, zicând că la sat este o irosire de puteri și banală pierdere de timp și antrenamentul, și sportul în general. Ei susțin că nu am șanse să adun lauri, practicând sportul. Eu însă am toată încrederea că efortul meu și al părinților mei care mă susțin își va spune cuvântul. Pur și simplu nu trebuie sa îmi pierd curajul, dar să numesc zi de zi, adică sa mă ocup cu ceea ce îmi place. Chiar am ocupat locul trei la competiții Judo, cadeți, și știu că, frecventând școala sportivă, voi deveni o sportivă adevărată, după cum și mă văd în continuare. Sala de spirt este locul care îmi aduce bucurie și satisfacție sufletească.

  • Valeria Bojenco, elevă, satul Șuri, Drochia:
  • Sunt elevă în clasa a șaptea a gimnaziului din satul natal, dar și elevă a Școlii sportive (Judo). Principiile acestui sport se bazează pe folosirea supleței în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. La începutul secolului trecut, pe măsură ce judoul a fost popularizat în Europa, și-a pierdut treptat caracterul și proprietățile de artă marțială, transformându-se în sport. În 1964 judo a devenit probă olimpică. Eu la fel ca și toți admiratorii sportului, visez sa devin o campioană. Doriți și unele informații? Poftim!
    Practicantul judoului se numește judoka. Sala unde se practică judoul se numește dojo. Echipamentul de judo, numit judogi, a fost introdus de către Kano în anul 1907, dar pentru grade folosea, în continuare, numai centuri albe și negre. Eu cunosc foarte multe din istoria acestui gen de sport și sunt sigură ca voi obține succese. Se zice că într-un corp sănătos este și o minte sănătoasă. Eu asta doar vreau să spun cititorilor, îndeosebi acelor ce se tem, să zicem, de Covid, dar nu fac nimic pentru sănătate și imunitate.

Ira Scorțescu, operatoare, RED Dondușeni:

-Sunt mama unui fecior care deja a finisat studiile. Cu mare entuziasm muncește la o uzina de cablaj din Bălți și mă bucur și eu alături de el. Sigur, acum sunt alte timpuri, alte condiții de a învăța. Lumea trece prin grele încercări, dar important este să nu ne pierdem omenia și verticalitatea.

P.S. Data viitoare vine să ne aline sufletul o temă mai deosebită. Am vrea să inițiem o discuție despre monumentele și locurile memorabile dedicate profesorilor.

PUBLICITATE