În familia Balanov se consumă câte o căldare de 20 litri de miere pe iarnă! De aceasta probabil membrii ei sunt atât de frumoși, harnici și buni la inimă. Mierea din prisaca lor este ecologică, deoarece în jur cresc câmpuri de plante melifere care produc mult nectar dulce, familiile de albine sunt tratate natural, fără antibiotice, iar tehnologiile prin care se produce nectarul sunt cele mai actuale și inofensive.
Prisaca familiei Balanov se află în satul Șurii Noi din raionul Drochia, într-un colț de natură pe care îl numesc „Raiul albinelor”. Aici cele două surioare, Ana și Maria, se joacă cu albinuțele. Nu se tem de acele lor, deoarece și albinele se comportă prietenos cu cei care le iubesc. Un peisaj pitoresc unde, în viitorul apropiat, familia Balanov vrea să invite tineri curioși de a cunoaște secretele apiculturii, precum și altă lume dornică de a se relaxa în sânul naturii.
Istoria afacerii de familie a pornit cu vreo cinci – șase ani în urmă, prin 2016. Anterior, o perioadă lungă, soții Valentina și Ivan Balanov au muncit peste hotare, dar într-o bună zi au zis „Gata cu călătoriile.” și au decis să revină acasă, nu doar în vizită, ci pentru a-și lăsa rădăcinile să crească la baștină.
În satul Șurii Noi aveau o vilă rămasă de la părinți. Prea frumoasă părea natura din jur, dar părăsită. Întrucât Ivan avea cunoștințe despre apicultură, asimilate în familia sa de origine, din Râșcani, unde se practica albinăritul din generație în generație, a înțeles că aici ar putea să construiască un rai al albinelor cum nici bunelul său nu a avut. I-a reușit și datorită succesului său în agricultură, a devenit Președinte al tovărășiei pomicole locale.
Desigur, greutăți au fost și sunt, dar peste toate planează încrederea în succes și dragostea pentru muncă. Visul prinde claritate zi de zi. Cum să nu te bucuri și să prinzi aripi? Pentru că aveau nevoie de mai multe surse financiare, au căutat oportunități prin internet. Astfel, apelând, au câștigat un proiect susținut de „GAL Calea Dropiei”, din care au achiziționat utilaj și materiale pentru confecționarea a 50 de stupi. Inițial aveau 20 de familii de albinuțe, astăzi – 50. Ar fi fost mai multe, dacă nu erau înghețurile din anul trecut, când albinele începuseră să iasă din stupi și care au afectat pe mulți apicultori. Participă la târguri, unde i-am întâlnit și eu. Își doresc să aibă mai multe platforme de vânzare, dar peste hotare este dificil să exporte, deoarece, condițiile impuse, cantitatea de marfă cerută, e imposibil de avut, fapt care limitează pe micii producători.
Familia Balanov și-a propus să promoveze consumul mierii printre consumatorii din țară. „La noi în Moldova nu prea e dezvoltată cultura mierii, povestește Valentina. Unora le ajunge un borcănaș de miere pe un an. Dar e păcat să consumi zahăr, când există acest nectar delicios. În prezent vrem să aplicăm la proiecte de dezvoltare, să ne mărim măcar până la 100 de stupi. Vrem să-i învățăm și pe alții cum se dezvoltă apicultura, să cultivăm dragostea pentru acest domeniu.” Au nevoie de sănătate și susținere, în rest, viitorul îl văd mare prin mâinile lor muncitoare. Dacă doriți miere gustoasă de la Prisaca familiei Balanov, nu ezitați să sunați la numărul de telefon: 079105330.
Ludmila TALMAZAN