Gimnaziul Trifănești va purta numele „Mircea Snegur”

0
409

Începând cu 01 septembrie 2021, Gimnaziul Trifănești poartă numele în cinstea primului Președinte al Republicii Moldova, băștinaș din satul Trifănești, domnul Mircea Snegur.

La început de an școlar, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului.

Primarul comunei Trifănești, domnul Vitalie Boicu a rostit urări de bun augur tuturor elevilor și profesorilor. Trifănești este un sat care a crescut un președinte, fiecare școlar își poate împlini visurile doar dacă muncește la ele:

„1 septembrie a venit cu mai multe surprize pentru elevii gimnaziului din comuna Trifănești!, spune mândru domnul primar. În prima zi de studii, elevii au pășit în instituția nou renovată și redenumită în cinstea primului Președinte de țară „Mircea Snegur”.

În calitate de invitat special, am avut onoarea să-l avem alături pe însuși domnul Mircea Snegur, care ne-a onorat cu prezența dumnealui. Domnul Snegur este de altfel consăteanul nostru, fapt de care ne mândrim foarte mult.

Stimați profesori! Dragi elevi și părinți! La început de noul an de studii, Vă doresc din toată inima să aveți parte de un an bun, fără primejdii, să fie de bun augur, minte ageră și note bune la învățătură! Dragi copii! Prețuiți anii de școală, pentru că ei ne oferă cele mai frumoase amintiri. Ne învață să luptăm, să cedăm când este cazul și ne fac puternici. Venim micuți, dar plecăm cu scopuri bine definite și cu viitorul în față. Într-un ceas bun și cu Doamne Ajută!”.

Mircea Snegur, aflat azi la vârsta onorabilă de 81 de ani, s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, pe atunci  în județul Soroca (actualmente în raionul Florești). În anul 1956 a absolvit Școala Medie din satul Frumușica. Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. De specialitate este agronom-savant (doctor în științe agricole). În anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom și președinte de colhoz în satul Lunga (raionul Florești). A urmat o carieră profesională bogată, în diferite funcții de administrative. La 29 iulie 1989, Mircea Snegur este ales ca Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești (RSSM), iar apoi la 27 aprilie 1990 ca Președinte al Sovietului Suprem al RSSM.

În momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia cetățenilor. De la 3 septembrie 1990 a deținut funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996. Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declarația de Independentă prin care Rep. Moldova este proclamată „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

PUBLICITATE