Ziua Portului Popular și a Pâinii la Mîndîc

0
303

Mîndîc este un sat din raionul Drochia, cu gospodari harnici, cu tradiții vii și valori temeinice. Duminică, 8 august, cu scopul de a valorifica tezaurul cultural strămoșesc, în centrul localității, s-a organizat o sărbătoare frumoasă – Ziua Portului Popular și a Pâinii. Lume multă s-a adunat în parcul central ca să participe la eveniment, care s-a încadrat perfect în tematica festivității. Pâinea a stat la loc de cinste, de la forma ei inițială – făină în saci, până la cele mai impresionante copturi. Cu deosebit interes am aflat cum arată colacul soacrei, împreunarea, care se pune pe masă la nunți, precum și scărița împletită, care se coace la înmormântare. „Dacă viața a fost una dreaptă, și scărița e dreaptă, dacă a trăit strâmb, în păcat, și scara e strâmbă”, explică meșterița Tamara Cucuietu.

Agricultorii au venit cu o frumoasă expoziție de roadă. Oameni ai gliei, din sudoarea cărora se hrănesc generațiile.

La sărbătorile desfășurate în sat se simte adevărata cultură locală, aici se întâlnesc oameni interesanți care mai păstrează cu exactitate obiceiurile vechi, sinceri și primitori, care nu te lasă să pleci flămând sau supărat.

Programul artistic, condus cu talent chiar de șefa Direcției Cultură a raionului Drochia, doamna Cristina Țurcanu, a adunat pe scena de vară ansambluri folclorice de cântec și dans. Atmosferă perfectă pentru o zi frumoasă de vară.

Dar toată acestă plăcere pentru oameni nu s-a organizat ușor, a necesitat multe eforturi și muncă. Domnul primar Ion Lupașcu spune că pregătirile au fost cam grele: „Atunci când organizezi, greutăți apar în tot, dar trebuie de gândit și de găsit oameni capabili și responsabili care să se implice și să rezolve cu succes obiectivele propuse. Promovăm tradițiile și dorim ca oamenii să se simtă mai bine, mai liber și optimiști, căci muncă și sărăcia din țară îi deprimă, stau doar acasă. Ne-am dorit să le aducem un motiv în plus de a comunica, de a fi mai omenoși.”. Și domnul Ion Dascăl prezent la manifestarea culturală a apreciat cele văzute: „Este un festival binevenit pentru locuitorii satului Mîndîc, dar și pentru întreaga Republica Moldova, deoarece la așa evenimente oamenii se adună și își aduc aminte de copilărie, de lucrurile bune și frumoase. Atât timp cât vom păstra valorile naționale, atâta timp vom exista”.

Cea de a patra ediție a sărbătorii a fost mult așteptată de săteni și cu siguranță va avea continuitate în anii următori, căci la Mîndîc omenia și hărnicia sunt la ele acasă.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE