Unde aplică la studii elevii noștri?

0
92
Foto:agora.md

„Cum e acolo?”, aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care absolvenţii de liceu din Republica Moldova o pun tinerilor care învaţă în Europa. Nu-i vorbă, mulţi dintre absolvenţi rămân să studieze în Moldova, căci, sigur, au unde. Au de unde alege, universităţi sunt multe. Ce preferinţe au tinerii moldoveni? Despre asta aflat de la tinerii moldoveni cu care am discutat.

Marinela Puiu, 22 de ani, o tânără care a studiat în Moldova şi lucrează aici,
în ţara noastră:

 • De fapt, niciodată nu m-am gândit să plec undeva, peste hotare, să învăț sau să lucrez. Mi-am dorit întotdeauna că tot ce fac, să fie acasă, acolo unde m-am născut, am crescut și unde îmi este familia. Am știut perfect că în Republica Moldova o sa fie foarte greu de a-mi asigura un viitor, deoarece încă multe lucruri trebuie schimbate și la care este de lucrat, dar anume din acest motiv am ales să rămân acasă și sa găsesc oportunități prin care as putea contribui ca fiecare tânăr să-și dorească sa rămână acasă.
  Știu bine că toate proiectele şi toate organizațiile de tinere în care am făcut voluntariat chiar dacă nu au schimbat esenţial nimic, cel puțin au motivat alți tineri să se implice în viața socială aici, acasă.

Livia Titicica, 22 de ani, licenţiată în drept:

 • Eu, o tânără de 22 de ani originară din satul Răzeni, raionul Ialoveni, vreau să accentuez o dată în plus – Moldova are nevoie de braţele noastre, de tinereţea noastră! Îndemn tinerii să îşi dezvolte aici, în ţară, afaceri. Noi putem schimba ţara, viaţa şi economia ei spre bine!
  Mă numesc Livia Titica. Mi-am făcut studiile aici, în Moldova. Sunt licenţiată în drept, dar am şi studii de merceolog. Am creat, împreună cu familia, o afacere de uscare a prunelor. Le comercializăm aici, în ţară, angro şi cu amănuntul, în temei, la iarmaroace şi târguri organizate de către Camerele de Comerţ din Moldova, sau gen Târgurile Micilor Producători, organizate de către echipa „Cămara Moldovei”,Chişinău. Apropo, chiar săptămâna aceasta, în sâmbătă şi duminică, 12 şi 13 iunie, plecăm cu vânzări în oraşul Ialoveni. Recent am fost în Călăraşi, Orhei, etcetera.
  Procurăm prunele din partea de nord a ţării, Briceni, Floreşti, Soroca, Drochia, căci acolo se produc prune de calitate. Planificăm să sădim propria livadă de pruni, să construim un depozit frigoriant de păstrare a fructelor.
  Fratele meu, Liviu, are 20 de ani. Munceşte şi el aici, împreună cu noi, familia, cot la cot, şi la fel este decis să îşi aducă aportul în prosperarea ţării.

Olesea Balan, profesoară de istorie, LT “Petru Rareş”, oraşul Soroca:

 • Nu zic despre toţi, dar vă asigur, elevii cei mai talentaţi, sârguincioşi şi mai capabili din clasele mele, la care predau şi am predat, pleacă sau au plecat la studii peste hotare. Ei îşi doresc o schimbare spre bine a vieţii, doresc un alt viitor, ceea ce e posibil doar în Europa. Am şi eu un copil care urmează să îşi continue studiile peste hotare. Sunt o mulţime de factori care ne fac să medităm serios asupra acestei teme. Hai să facem împreună ca viaţa aici, în Moldova, să fie mai bună, mai plină, mai frumoasă!
  Deocamdată, avem ce avem, dar speranţa este ultima cheie ce poate deschide orice uşă a destinului.

Elena Spinei

PUBLICITATE