Copiii sunt atât de uşor de iubit!

0
66

În luna septembrie 2021 a fost lansat Proiectul educațional de parteneriat „Pașii mei spre un viitor asigurat între Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros” or.Soroca și Instituția Publică Centrul Comunitar Multifuncțional „Împreună”, comuna Rublenița.

Copilăria întotdeauna trezește în suflet un sentiment de melancolie. E vârsta la care mugurul omenesc de-abia se deschide și visează gingaș.
Copiii sunt atât de ușor de iubit! Un zâmbet curat și nevinovat, strălucitor și plin de bunătate. Dar în Moldova sunt sute de copii care, cu părere de rău, sunt lipsiți de dragostea, grija părintească și căldura familiară. Am descoperit Centrul de Plasament temporar din Rublenița, Soroca, în care activează oameni minunați în frunte cu d-na Director Galina Ursachi. Zi și noapte ei au grijă de copiii veniți din diferite medii sociale, care din voia soartei au fost lipsiți de dragoste și grija părintească. La vârsta lor fragedă deja au traume adânci în suflețelele lor. Pentru ei centrul a devenit o casă adevărată în care învață să fii „Om”.
Idea de a implementa acest proiect de parteneriat vine de la dorința de a face cât de puțin pentru ca copiii să se simte ca și cei din afara centrului. Știam sigur că parteneriatul între două copilării deferite vor avea rezultate bune, şi am sperat la eficacitatea acestui proiect.
Am zis două copilării diferite: Una cu ochii plini de tristețe, trecută prin neglijență și violență, vagabondaj, cerșit, iresponsabilitatea înecată în alcool al părinților și copilărie frumoasă, elevi talentați care au vise, care muncesc zi de zi la colegiu pentru a atinge scopurile de a fi specialiști buni din domeniul culturii, elevi care țin la obiceiurile și tradițiile neamului, cei care au curaj și aptitudini să participe la zeci de concursuri internaționale și naționale, cei care sunt bine crescuți și sunt gata să-și împărtășe cunoștințele și aptitudinile sale copiilor mai triști decât ei. Dintr-o parte abuz și hărțuire, plecarea sau decesul părinților, din altă parte familii fericite, aroma dragostei, succesului și a talentului.
Împreună cu elevii Colegiului de Arte „Nicolae Botgros”, de la diferite de programe de formare profesională: „Dans”, „Dirijare corală”, „Turism”, „Biblioteconomie și asistență informațională”, ne-am străduit să oferim copiilor intervenții cu caracter suportiv în situații de criză, am programat o mulțime de activități cu copiii care se confruntă cu dificultăți de învățare, dificultăți cu adoptare școlară (deseori sunt schimbate instituțiile de învățământ).
Elevii colegiului prin diferite ocupații și antrenamente evaluau și influențau asupra comportamentului și limbajului copiilor, d/l Director Galina Ursachi, Tatiana Mînzat – pedagog social, Tatiana Rusnac – psiholog, aplicau diferite metodici tehnice de consiliere psiho-pedagogice și educațională.
În programul proiectului au fost incluse promovarea sănătății și a stării de bine a copiilor – funcționarea optimă din punct de vedere somatic, fiziologic, mental, emoțional, spiritual și social; dezvoltarea personală, cunoașterea de sine, imaginea de sine, capacitatea de decizie responsabilă, relaționarea interpersonală armonioasă, controlul stresului, tehnici de învățare eficientă, aptitudini creative, opțiuni vocaționale realiste.
S-a lucrat foarte mult la privenția dispoziției afective-negative, a neîncrederii în sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultăților psihosomatice a situaților de criză.
În cadrul proiectului cu multă dăruire a lucrat echipa de voluntari, formată din elevii anului trei a Colegiului de Arte condusă de profesorul disciplinelor de comunicare şi legislaţie domnul Mihai Rusnac.
Am finalizat proiectul cu o sărbătoare mare – sfârșitul anului școlar și Ziua internațională a copilului.
D-na Director G.Ursachi a bucurat fiecare copil cu înmânarea Medaliilor dulci și diplomelor „Copilul de minune”. Elevii colegiului a pregătit un program artistic cu cântece, sârbe, hore, recital de poezie și clounade.
Miros de dispoziție bună… Aroma de fericire…
Gratitudine pentru toți cei angajați IPCCM „Împreună”.
Plecăciuni pentru elevii cu inimă mare care au creat clipe de neuitat pe parcursul proiectului, speranța că acest proiect nu a luat sfârșit dar numai a predeschis cortina.

Tatiana Rusnac,
vicedirector, Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”, Soroca.

PUBLICITATE