La Vădeni cultura e la ea acasă

0
812

La 22 mai, multe sate din Republica Moldova îşi sărbătoresc hramul localității. În această zi, creștinii care respectă calendarul bisericesc prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Biserica satului Vădeni, din raionul Soroca, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, este atestată documentar în 1798. În preajma sărbătorii, sfântul locaș luminează de frumusețe și îngrijire ca o biserică nouă. Vădenenii sunt buni creștini, oameni frumoși, foarte harnici și cu o cultură deosebită.

         Cine nu a auzit despre meșterii populari din Vădeni? Despre Simion Lungu, cel care brodează cele mai frumoase ii, despre ansamblul folcloric „Țărăncuța”, teatrul de păpuși, școala de muzică, dar și despre gimnaziul „Dinastia Romanciuc”.

         Din componența comunei face parte satul Dumbrăveni, atestat documentar la 18 mai 1598. În anul 1836 aici este întemeiată o colonie evreiască. Dumbrăveni este un sat cu o istorie și oameni interesanți, despre care vom povesti cu altă ocazie specială. Istoria este un domeniu care se scrie în fiecare zi. În această pagină am schițat crâmpeie dintr-o zi din viața satului Vădeni, în apropierea hramului.

Șoseaua ce trece prin centrul localităților din comună, unește raioanele Soroca și Florești. Accesul se face parcurgând drumul de la Soroca spre sud-vest pe o distanță de 25 km, iar de la Chișinău – 150 km.

         De pe ambele părți ale drumului își întind brațele liliecii înfloriți, pomii îndesați cu verdeața primăverii ce cuprinde inima în admirare. O plimbare prin sat lasă sufletul să fugă pe cărările copilăriei unde se regăsește liniștea și bucuria vieții, prin părțile vechi ale satului (Cenușa, Grauri, mahala Iazului, mahala Grăreștilor), pe Dealul Vădeni, la râpe, la Pod la Moară, la Odaie, în Hârtop, în văi sau la izvoare.

         În marginea satului se află câteva iazuri amenajate cu căsuțe, bărci și foișoare, pentru o zi de agrement în natură. Peisajele ce se deschid aici sunt încântătoare, dealurile săltărețe, culorile vii. Ici – un cal paște în liniște, dincolo cineva lucrează la lutărie, în față – satul care se vede ca în palmă, de-ți pierzi privirea cercetându-l, iar peste casele gospodarilor, dincolo de sat, răsare pădurea cu stejari seculari de la Vădeni. Legenda satului tot din pădure pornește.

         Localitatea Vădeni pentru primă dată a fost menționată documentar la 3 aprilie 1552. Localnicii mai în vârstă spun că pe vremuri aici era o pădure și mai întinsă.

În timpurile când năvăleau barbarii, femeile din satul Galbena și Tăburceni au fugit și s-au ascuns în acea pădure. „Unde te duci? La vădăni.” Și de atunci, de la văduvele rămase, acestor locuri li se spune Vădeni.

De ce Dinastia Romanciuc?

         În drumul spre gimnaziu se remarcă mai întâi clădirea școlii vechi, care după aspect dă de înțeles că a fost construită mai bine de 100 de ani în urmă, apoi se ivește și edificiul școlii actuale. În timpul pauzei dintre lecții, când elevii alergau pe terenul de sport, doamna Silvia Vataman, directoare și profesoară de istorie, ne-a povestit următoarele:

„Școala din s. Vădeni are un istoric interesant. Instituția a luat naștere pe lângă biserică, așa cum era orânduiala timpului în Basarabia. A activat din anul 1913, când a fost construită ca o școală de zemstvă, iar în 1970 a fost ridicată școala cu trei etaje, în care la început și-au făcut studiile peste 600 de elevi.

Actualmente instituția noastră poartă denumirea de Gimnaziul „Dinastia Romanciuc”. Acest nume ne deosebește prin faptul că am avut o familie de profesori, tatăl și mama, mai apoi feciorul, care și-au adus contribuția la educația tuturor generațiilor din școala noastră. Denumirea am luat-o în anul 2009 atunci când școala medie a primit statutul de gimnaziu și de atunci ne străduim să purtăm cu cinste acest nume. Școala a dat diferite personalități în timp. Recent, pe 15 mai, am participat la conferința raională „Vreau să știu”, unde elevii noștri s-au prezentat cu brio, obținând o mențiune și trei locuri de trei.

Suntem mândri de faptul că ne-am născut în acest sat care a fost menționat și de marele istoric Nicolae Iorga care a trecut pe aici în anul 1905, în timpul unei călătorii în Basarabia, care pe atunci se afla în componența Rusiei. El a menționat în călătoria sa de la Florești până la Soroca, că acest spațiu, Vădeni, a rămas un loc pur românesc. Remarcând fețele băștinașilor, a atestat niște oameni de viță veche. Și azi satul are parte de niște timpuri frumoase, este o localitate cu oameni gospodari care fac față la toate nevoile timpului.”

Cuptorul fermecat la grădiniță

Intrând pe poarta grădiniței, răsare în cale un cuptor adevărat. Doamna director interimar, Lilia Repeșco povestește: „IET „Foișor” a fost înființată în 1983, cu șapte grupe. La moment activează trei grupe, cu 45 de copii în total. Mereu suntem în căutarea noilor performanțe și ne dăm sufletul pentru acești copilași mici și frumoși. Problema noastră cea mai mare este lipsa apei centralizate, sperăm să se soluționeze, este necesitatea întregii comune.

Avem un teren amenajat cu tot necesarul, chiar și cu un cuptor de copt. Aici am petrecut un seminar cu participarea mai multor cadre didactice din raion, am copt plăcinte și copiii au împletit hulubași cu mânuțele lor, o activitate foarte interesantă.”

Hai la bibliotecă!

Dacă un sătean a pierdut prospectul unui medicament sau a uitat cum se îngrijește o plantă, vine la biblioteca publică. Doamna bibliotecară Galina Negoiță îl ajută pe fiecare să găsească informația necesară:

„Activitatea bibliotecii a început încă prin anii ’50 și pe parcurs, sediul a fost mutat la grădiniță, în școala veche, iar acum se află în incinta Casei de Cultură. Datorită unui proiect aplicat la Ambasada Norvegiei, s-a făcut reparație capitală. Biblioteca noastră dispune de acces la internet și toate condițiile necesare pentru a face față la cerințele utilizatorilor. Noi întotdeauna, cu sufletul deschis, îi întâmpinăm pe toți și încercăm să-i ajutăm.”

Cincisprezece meșteri populari

La Vădeni cultura este la ea acasă. O singură vizită în sat e prea puțin pentru a cunoaște toți meșterii populari, ansamblul, teatrul, muzeul și expozițiile artiștilor.

Directorul Casei de Cultură este neobositul, talentatul „poliglot al culturii”, așa cum am auzit că i se spune în sat – domnul Simion Lungu.

„Pe lângă Casa de Cultură a satului Vădeni activează 4 colective de artiști amatori, povestește dumnealui. Ansamblul folcloric „Țărăncuța” cu titlu model, Teatrul de păpuși „Țăndărică” cu titlu model, Centrul meșterilor populari „Fantezia”, la fel cu titlu model, și Clubul de interese „La noi acasă”. Avem o meșteriță foarte iscusită, Aliona Ceban, care lucrează în goblen și face icoane în biser. Avem copii talentați care au făcut lucrări pe care le-am pus în rame.

În sala mare este vernisată expoziția artiștilor, personajele care joacă în teatru, costumele populare, și pentru că suntem în perioada pascală, o prezentare de ouă încondeiate, și alte lucrări ce pot fi admirate și apreciate de săteni, și de oaspeții localității. Așteptăm vizitatori cu tot dragul. Pentru turiști putem recomanda cele patru bazine acvatice, amenajate pentru pescuit și odihnă, unele sunt administrate de soții Bejan, altele – de frații Igor și Sergiu Strechii și, desigur, plimbări în pădurea seculară foarte frumoasă.”

Muzică și teatru

Doamna Serafima Lungu diriguiește școala de muzică de la fondarea ei:

„Școala de Muzică din satul Vădeni a fost înființată în anul 2004, având la început 64 de elevi la 4 specialități. În prezent avem 56 de elevi și 5 specialități: pianul, acordeonul, cobza și chitara, teatrul și coreografia. Colectivul pedagogic este format din 9 profesori.

Se depune foarte mult efort ca să menținem cultura în capul mesei, afirmă doamna Serafima. Avem sprijin din partea Secției de Cultură, în ultimul timp văd și primăria s-a mai întors cu fața spre noi.

Se datorează colectivului, 30 de ani cot la cot, oameni care ani la rând au muncit, Ion Balanici, doamna Vera Samson, scenografă, s-a reîntors de peste hotare Andrei Sochirca și desigur directorul Casei de Cultură – un om atașat de munca sa, care se dedică totalmente, poate chiar mai mult decât familiei sale. Baza teatrului tot domnul Simion a pus-o. Până în anul 2000 am lucrat cu teatrul nefiind plătiți. Avem, în prezent, 16 copii la teatru, sunt deja câteva promoții, vin copii ai foștilor membri.”.

Vădenenii – oameni harnici și receptivi

Dacă circulă prin sat vreun zvon despre anumite schimbări în localitate, vădenenii vin îndată la primărie pentru a afla ce se întâmplă. „Oamenii în Vădeni sunt foarte activi, insistenți și receptivi, spune doamna Corina Trușchin, secretară a Consiliului local. Ne bucură că cetățenii vin cu inițiative. Este adevărat că bugetul local este limitat, dar căutăm soluțiile cele mai bune pentru dezvoltare.

Ne străduim să plasăm pe pagina de facebook informații cât mai complete despre planurile și activitățile primăriei, pentru că știm că sunt cointeresați și cei plecați peste hotare să afle cât mai multe despre satul natal. Avem 11 consilieri activi, împreună suntem o mână de oameni, dar ne consultăm permanent cu populația în privința tuturor deciziilor ce țin de dezvoltarea comunei.

Reușite și planificări

Primarul satului Vădeni, Veaceslav Dobrovolschi, exercită primul mandat. Unul dintre obiectivele principale de îndelinit este aprovizionarea cu apă a comunei.

 „Comuna noastră cuprinde două sate, Vădeni, centru de comună, și satul Dumbrăveni. În total pe comună populația constituie 2207 de locuitori, însă, din păcate o mare parte, în special tineretul, este plecat peste hotare. Ne mândrim cu locuitorii comunei, sunt niște oameni harnici, cu credință creștină și dornici de a face lucruri frumoase atât în gospodăriile personale, cât și în satul natal.

Ne mândrim că în sat activează grădinița de copii „Foișor”, Gimnaziul „Dinastia Romanciuc”, Centrul medical, Casa de Cultură, Filiala Școlii Muzicale, Teatrul de Păpuși, Biblioteca sătească. Pe teritoriul comunei activează agenți economici în domeniul agriculturii și comerțului, avem o zonă de agrement, mai multe bazine acvatice, o minifabrică de cusut.

Începând cu 2019, de când activez în calitate de primar, cu ajutorul consiliului local, am reușit să reparăm blocul alimentar la grădinița de copii, gazificarea și instalarea sistemului de încălzire autonomă la primărie, instalarea sistemului de supraveghere video pentru securitatea bunurilor publice, s-au reparat mai multe sectoare de drum, s-a organizat colectarea deșeurilor din sate, pentru a avea o comună mult mai curată. Cu puterile proprii confecționăm coșuri de gunoi, care în scurt timp vor fi instalate în locurile publice.

Cea mai mare problemă a comunei este lipsa apei. Lucrăm la soluționarea ei, am depus dosarul cu proiectul aprovizionării cu apă până la sate, la Agenția Mediului și suntem în așteptarea acceptării finanțării. Recent s-a terminat proiectarea rețelelor cu apă în localitate, pentru realizarea acestor proiecte este nevoie de circa 22 milioane lei. Totodată, am depus dosarul cu proiectul de renovare a Casei de Cultură, la Agenția de plăți și intervenții pentru agricultură. Sperăm la un rezultat îmbucurător. În prezent se termină pavarea pe teritoriul Casei de Cultură.

În satul Dumbrăveni, cu implicarea preotului Ștefan Bulgaru, și cu contribuția primăriei și a tuturor creștinilor din comună, s-a renovat biserica de pe teritoriul cimitirului. Cu ajutorul donatorilor din România și cu implicarea directă a domnului Veaceslav Samburschi s-au donat 12 calculatoare pentru școală.

Avem multe planuri de viitor, pentru tineret preconizăm amenajarea stadionului, pentru copii – un teren de joacă, pentru săteni – amenajarea pieței și multe alte lucruri. Ne vom strădui să aplicăm la diferite granturi, finanțări și cu ajutorul contribuțiilor locuitorilor, a agenților economici și a bugetului local să facem mai multe lucruri frumoase pentru satele noastre.”

Stimați cetățeni ai satului Vădeni, dragi cititori ai Ziarului Nostru, cu ocazia hramului localității, redacția noastră Vă urează mulți ani cu sănătate, prosperitate, pace în case și fericire! Fie ca această sărbătoare să Vă aducă lumină  în suflet, pace, belșug și bunăstare în familiile dumneavoastră. Să păstrați cu sfințenie tot ceea ce aveți mai frumos şi mai sfânt – dragostea de neam și tradițiile locale!

Autoare: Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE