Ministerul a descongestionat programele pentru examenele de absolvire și a modificat procedura de testare pentru elevii claselor IX-XII

0
448

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a avut o ședință de lucru cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare privind modul de organizare a testării naționale în învățământul primar și a examenelor naționale de absolvire, în cadrul căreia au fost discutate toate propunerile privind desfășurarea sesiunii de examene 2021, în condițiile impuse de situația epidemiologică.

În urma consultărilor, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul ratei de infectare cu virusul COVID-19, prin implicarea tuturor factorilor care pot contribui la implementarea măsurilor necesare pentru buna desfășurare a examenelor naționale de absolvire, au rezultat următoarele decizii:

Pentru organizarea testării naționale în învățământul primar și a examenelor naționale de absolvire au fost descongestionate programele pentru organizarea și desfășurarea testării naționale în învățământul primar, examenele naționale de absolvire a gimnaziului și examenul național de bacalaureat (Ordinul MECC nr. 331 din 29 martie 2021.)

Pentru testarea națională în învățământul primar, a fost revizuită procedura de multiplicare și transmitere a testelor prin asigurarea transmiterii testelor către Organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în format electronic, care vor expedia materialele recepționate către instituțiile de învățământ, în scopul organizării și desfășurării probelor (Ordinul MECC nr. 451 din 30 aprilie 2021.)

Elevii din învățământul primar care nu pot participa la una sau mai multe probe ale testării naționale, fiind în carantină sau autoizolare, în condițiile pandemice de COVID-19, vor fi promovați în următoarea clasă fără a susține aceste probe.

A fost adaptat procesul de desfășurare a testării candidaților la examenele naționale de absolvire conform unei proceduri elaborate de MECC și aprobată Instrucțiunea privind testarea candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examene 2021 (Ordinul MECC nr. 452 din 30 aprilie 2021).

Astfel, în perioada 13 – 17 mai 2021, elevii claselor a IX-a și a XII-a vor avea posibilitatea să participe la procedura de testare, în cazul disciplinei limba de instruire, cu prezența fizică în cadrul instituțiilor de învățământ, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, iar în cazul celorlalte probe, testarea va fi realizată la domiciliu, fiind asigurat accesul la conținutul testelor în format electronic, în conformitate cu instrucțiunea aprobată.

În context, Ministerul Educației, Culturi și Cercetării îndeamnă elevii claselor absolvente să se pregătească pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2021. Menționăm că atât programele de examen, cât și testele aplicate pe parcursul anilor 2010 – 2020 sunt publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și pot fi accesate de către toți factorii interesați, la adresa: https://ance.gov.md/, acestea fiind un suport substanțial în vederea pregătirii de examenele naționale de absolvire.

Surse suplimentare de pregătire către examenul național de absolvire a gimnaziului sunt lecțiile video de pregătire pentru examenul național de bacalaureat și examenele de absolvire a gimnaziului, care pot fi accesate pe site-ul MECC, la adresele: https://mecc.gov.md/ro/content/gimnaziu și https://mecc.gov.md/ro/content/bacalaureat sau pe platforma Educație Online.

PUBLICITATE