Procuraţi produsele alimentare doar din locurile autorizate

0
18

În scopul  evitării situaţiilor în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în preajma sărbătorilor de Paşti pot fi procurate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vă oferă câteva sfaturi utile pentru Dvs în speranţa de a vă ajuta să faceţi o alegere bună la procurarea produselor  pentru masa de sărbătoare:

  • să procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal  până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială si să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar;
  • la procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;
  • la procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.
     
  • la procurarea cozonacului citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, atrageţi atenţia la compoziţia acestuia, data limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate.

Atenţie! Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data ouării şi termenul de valabilitate. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului – veterinar.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau  neambalată (la linguriţă), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii – tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate.

Atenţie: Vopseua nu trebuie să fie accesibilă copiilor.

La  cumpărarea produselor alimentare:

–  Cumpăraţi numai produse alimentare ambalate  şi controlaţi integritatea ambalajului produsului;

–   citiți cu atenție eticheta (marcarea);

– informații referitoare la valabilitatea produsului alimentar:
data-limită de consum ori data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate;

–      verificaţi lista ingredientelor;

–      condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, respectând şi dumneavoastră această temperatură acasă.

   Elementele obligatorii de etichetare trebuie şi fie redactate în limba de stat fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene. 

Dragi consumatori, vă recomandăm să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea şi peştele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.  

Aveţi grijă de sănătatea dvs  şi fi-ţi precauţi atunci când alegeţi produse.

Totodată, Vă îndemnăm sa fiți precauți și să respectați cu strictețe măsurile obligatorii de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.

    Alegerea este mereu a Dumneavoastră, stimaţi Consumatori, şi din acest motiv Vă îndemnăm  să fi-ţi precauţi şi nu ezitaţi sa Va informaţi!

     Totodată,  în caz că ați depistat produse neconforme pe rafturile magazinelor sau prestarea serviciilor neconforme, insistați ca aceste să fie retrase din comercializare și solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformităţile date.

     De asemenea, sesizați Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber – 067675544 sau la adresa de e-mail info@ansa.gov.md.

PUBLICITATE