PRIMĂVARA A „PĂȘIT CU DREAPTA”

0
89

După un an dificil, un an cu provocări pentru toată lumea și în deosebi pentru sectorul agricol, care a suferit pierderi în urma calamităților naturale și a fost compromisă recolta așteptată, agricultorii din raionul Soroca își continuă activitatea și practic au început în masă lucrările agricole de primăvară.

Culturile de toamnă, care ocupă aproape 14 mii ha, au fost fertilizate de două ori, în unele gospodării de trei ori, o parte au fost și erbicidate – în general culturile de toamnă sunt în stare bună și se dezvoltă normal.
Semănatul culturilor de primăvară a început îndată ce au permis condițiile climaterice. Din cauza temperaturilor scăzute (în special noaptea) dar și altor factori avem semănate mazăre 430 ha, orz de primăvară 180 ha, sfecla de zahăr 750 ha, 140 ha de in, de asemenea sunt suprafețe mici de culturi furajere (lucernă, vică cu ovăz) , precum și legume – ponderea cea mai mare îi revine suprafețelor ocupate cu mazăre verde 320 ha. Săptămâna trecută deja majoritatea gospodăriilor agricole au început semănatul florii soarelui și avem peste 5000 ha însămânțate cu această cultură.
În plantațiile multianuale deja s-a efectuat prima tratare chimică contra bolilor și dăunătorilor. De asemenea trebuie de menționat faptul că se lucrează bine la capitolul casării și defrișării plantațiilor multianuale neproductive, precum și la înființarea livezilor tinere, intensive.
Până la moment anul agricol 2021 are semen bune, situații de îngheț sau alte forme de calamități nu avem, atât culturile cât și plantațiile se dezvoltă normal, umiditate în sol este suficientă, ceia ce ne permite să sperăm la recolte înalte.

Alla Bordianu
Vicepreședinte al raionului Soroca

PUBLICITATE