Deschide ochiul sufletului

0
158

Ziarul de astăzi vine să accentueze sau să dezmintă un adevăr – Moldova poate deveni o atracţie pentru turiştii locali? Am ales pentru discuţie cititori de vârste diferite, căci cu toate că pagina dată se numeşte „Parlamentul elevilor”, copiii sunt acei care călătoresc doar însoţiţi de părinţi, bunici, rude, prieteni mai în vârstă. Am vrut să înţeleg, are moldoveanul ce vedea prin Moldova ori nu? Deci, haideţi să începem. Provocarea au acceptat-o locuitori din diferite raioane ale ţării. Iată ce am aflat:

Silvia Dabija, şef, Serviciu informaţional bibliografie, Biblioteca Municipală „Mihai Sadoveanu”, Soroca:

  • Moldova, cu certitudine, are un potenţial turistic. Asta o mărturiseşte orice colţişor de rai din satele ţării noastre. Important este să deschizi larg ochiul sufletului şi să beneficiezi de frumuseţile ce se deschid ca în palmă. Mulţi pornesc pe drumurile largi, ori înguste, în speranţa să savureze prospeţime, linişte, să vadă locuri necunoscute care i-ar inspira, reface sufleteşte. Ca să beneficiezi de vacanţe pe plac aici, în Moldova, trebuie să nu uităm de un obiectiv important – imunitatea. Ea ar fi un scut activ împotriva Covid-19 care a speriat o lume întreagă şi nu ne permite să ne avântăm la odihnă în lumea mare. Imunitatea este definită ca fiind capacitatea organismului de a rezista la unii agenți patogeni. Sistemul imunitar este arma care ne apără de viruși, bacterii etc. Cum ajutăm sistemul imunitar. Alimentația defectuoasă, stresul, fumatul, lipsa activității fizice ne pot afecta serios sistemul imunitar. Poluarea are și ea o contribuție majoră. Din păcate, nu ne putem muta cu toții în regiuni nepoluate și nici nu putem scăpa întotdeauna de stres. Putem face mai multă mișcare și ne putem supraveghea alimentația. Consumul de fructe și legume și mai ales crude oferă organismului vitaminele și antioxidanții de care are nevoie. Somnul este și el un aliat important în lupta pe care sistemul imunitar, trebuie s-o ducă zilnic. Nerespectarea unui număr minim de ore de somn pe noapte slăbește apărarea organismului și ne poate afecta mai mult decât ne imaginăm. Abuzul de antibiotice, cu care mulți dintre noi au tendința de a trata și cea mai banală afecțiune, nu face altceva decât să împiedice formarea anticorpilor atât de necesari pentru sănătatea noastră. Deci, să aveţi imunitate şi poftă de a vizita cât mai multe locuri interesante!

Arta şi Meşteşugul în Lemn este munca susținută de talent a lui Valerii Gandrabura din satul Scăieni, Donduşeni, făcându-i viața mai frumoasă. Curtea casei sale e plină de capodoperele pe care le realizează cu mult drag.

Fântâni din lemn, un teasc făcut iscusit, o bicicletă, moară de vânt, o roabă, un scaune din lemn, care simple, care mai ciudate, o căruţă cu un cal înhămat în miniatură, chiar şi un helicopter cu elice – toate din lemn, frumos lucrate, lăcuite, ornate. Acestea fac ograda lui o oază a frumosului. Toţi cei care trec pe lângă casa omului involuntar, se împiedică, căci privirile le sunt furate de frumuseţea celor văzute în ograda scăieţeanului. Aici, ca într-un muzeu, fiecare colţişor vine să îţi spună un mesaj, să îţi bucure privirea.
Au-u! Unde sunt cei curioşi şi flămânzi de frumos ca să îi calce pragul? Veniţi la Scăieni, că aveţi ce vedea!

Andrei Pîslari, tânăr apicultor, marca „Aur Dulce”:

  • Moldova ar fi o oportunitate în ceea ce priveşte turismul local. Eu sunt producător de miere. Avem o afacere de familie, marca „Aur Dulce”. Mâna mea dreaptă este soţia, Svetlana, iar cea pe care e mai dulce ca mierea pe care o produc albinuţele noastre, este fiica de cinci ani, Emili, apiturismul ar fi o latură a turismului agrar. Noi suntem dispuşi să construim căsuţe, amenajă o prisacă pentru vizitatori, unde ei ar extrage mierea, ar savura din aurul dulce, să admire din frumusețea unui pom în floare, în jurul căruia roiesc albinuţe. Livrăm miere cu mare drag consumatorilor. În ajutor ne vin târgurile micilor producători, organizate de „Cămara Moldovei”, Chişinău, care, sperăm, să îşi reia activitatea.

Galina Samoşchina, întreprinzător, oraşul Drochia:

  • Sunt emotivă din fire. Mi-am ales şi ocupaţie pe plac, să dăruiesc plăcerea de a savura frumosul. Consider o ramură activă a turismului local iarmaroacele şi târgurile care se organizau cu regularitate până nu demult, cât a permis situaţia epidemiologică din ţară. Eu sunt participantă activă la astfel de manifestări în masa a talentului moldovenilor. Produsele mele sunt lumânări sculptate elveţiene şi alte lucrări decorative, aromatizatoare cu diferite arome pentru a se păstra în dulapurile cu haine, lingerie. Propun consumatorilor şi bucheţele-magneţi care poartă un simbol – bunăstarea familiei. Florile care sunt elementele chele şi în bucheţele, şi în aromatizatoare, le culeg pe câmpii, în păduri. Le usuc, prelucrez… Deci folosesc tot ceea ce este scump şi drag tuturor – flori care cresc pe umerii Moldovei. Unde dacă nu aici, la târguri, vizitatorii pot face cunoştinţă cu obiceiurile, tradiţiile, meşteşugurile moldovenilor? Căci alături de mine, întotdeauna, sunt prezenţi iscusiţi producători locali de vinuri, mezeluri, produse din lavandă, miere de albine, articole din lemn, ceramică etcetera. M-a motivat să fac toate acestea îndemnul sufletului de a trimite copiilor mei, fiind cu traiul departe, în Marea Britanie, Suvenire şi Amintiri de Acasă. Am găsit pe internet mai multe reţete şi modele, mi-a format arealul de lucru şi am ajuns unde am ajuns.
PUBLICITATE