Prietenii ne aleg sau îi alegem

0
465

Salut! O vorbă veche spune: spune-mi cine îți sunt prietenii să îţi zic cine ești! Rubrica de astăzi se face auzită anume cu această temă. Cred în ea, doar că nu e vorba de amici, prieteni de ocazie/de suc, ci de cei care știu fiecare slăbiciune a ta, faţă de care nu joci niciodată un rol, cu care ai împărțit şi bine şi rău. Sunt cei cu care te revezi după un timp, fără ca nimic să se fi schimbat în relaţia dintre voi.
Şi sigură că noi toţi avem prieteni adevăraţi, aşa că vom afla dacă teoria veche are acoperire. Am stat de vorbă cu tineri din Soroca şi Ocniţa. Iată ce mi-au povestit ei.

Vasile Cojocari, elev în clasa a opta, gimnaziul Zastinca, Soroca:

  • Eu am foarte mulţi amici, dar şi prieteni. Puteţi să Vă încredinţaţi că ştiu ce înseamnă o prietenie adevărată şi o pot deosebi de o simplă amiciţie. Da, sunt un sigur băiat în clasa mea, adică colectivul de potenţiali prieteni, restul fete, dar nimeni nu a anulat o prietenie adevărată între un băiat şi o fată. Pot să dau şi nume: Adelina, Dana.

Irina Munteanu, elevă în clasa a şaptea „A”, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, oraşul Soroca:

  • Eu nu diversific prietenii. Ţin la ei şi ei mă preţuiesc. Sigur, îi selectez, mai precis timpul îi selectează. Îmi aleg prietenii de suflet din apropierea mea: clasa în care învăţ, vecinii din mahala. Prietenia este despre sinceritate, despre suport reciproc, despre sfaturi, despre susţinere. Acel prieten adevărat va găsi mereu timp pentru tine, oricât este de ocupat şi va fi acolo în cele mai importante momente din viaţa ta, mai bune sau mai puţin fericite.

Daria Andriuţă, elevă, clasa a şaptea, liceul „Ion Creangă”, Soroca:

  • Sunt o fire sociabilă şi iubesc oamenii cu toate că nu dispun de o experienţă mare în ceea ce priveşte selectarea lor după fel de fel de principii. Îi iubesc necondiţionat, pentru că sunt anturajul şi viaţa mea. Fac parte din Consiliul Elevilor din liceul nostru, asta îmi dă o favoare şi o posibilitate de a avea chiar foarte mulţi prieteni devotaţi, gata să mă susţină, căci şi eu fac acelaşi lucru pentru ei şi nu numai, să ştiţi.
  • Ionela Damaschin, elevă în clasa a şaptea “A”, Liceul Teoretic
    „Ion Creangă”, Soroca:
  • Eu zic că nu contează nici timpul, nici distanţa, nici unde a ajuns unul sau celălalt şi nicidecum, dacă este sau nu în alt mediu, vârstă etcetera. Eu o consider drept cea mai bună prietenă pe verişoara mea, Ana şi mă mândresc cu ea. Este deja studentă, e o fire veselă, minunată. Locuieşte în altă ţară, dar o preţuiesc, ador şi mereu o aştept să revină în Moldova.

Daniela Curea, membră a echipei Consiliului Raional al Tinerilor, Ocniţa:

  • Am un principiu – cu cât mai puţini prieteni să merg pe cărarea vieţii, dar ei să fie adevăraţi! Cu acei prieteni te simţi liber, liniştit, fericit si iţi sunt parte din familie. Cu ei discuţiile decurg firesc, nu e nevoie de prea multe explicaţii, nu te judecă, nu te bârfesc, nu te fac să te simţi prost.

Adriana Ţopa, Consiliul de Tineri de la Centrul Raional al Tinerilor
din oraşul Ocniţa:

  • Prietenii adevăraţi sunt cei pe care poţi să îi suni în miez de noapte cu certitudinea că te ajută, cei cărora le poţi spune deschis toate porcăriile fără să se supere, cei cu care iţi permiţi tot felul de glume, chiar proaste, deoarece nu o vor lua personal şi vor ţine la tine în continuare.

Vadim Rotari, unul dintre acei tineri care face parte din echipa Centrului Raional al Tinerilor din oraşul Ocniţa:

  • Prietenii adevăraţi sunt puţini la număr. Ei se preţuiesc calitativ, nu cantitativ. Ei sunt cei care rămân peste timp alături de tine. Timpul este cel care cerne prieteniile. El dă valoare unei relații de prietenie. Iar prietenii de lângă tine vechi spun enorm despre tine ca om, oricât ai vrea să negi.

Dina Cebotar, membră a Consiliului Raional al Tinerilor, Ocniţa:

  • Prietenii ne aleg sau ni-i alegem. Ceea ce cred e că nu e nevoie să menţii o relaţie veche doar de dragul timpului dacă omul respectiv nu merită sau are diverse ieşiri urâte. Ştiu că o prietenie se poate lega la orice vârsta şi poate fi la fel de puternică chiar dacă nu vă știați de mici.

Mirela Grigorev, Consiliul al Tinerilor din Ocniţa:

  • Cred că nu poate fi vorba de prietenie între oameni care nu împart, măcar în aparenţă, aceleaşi valori. Am înţeles în cele din urmă ca e ok să plece cei care nu te merită şi ca, fix când nu te aștepți, golul acela va fi înlocuit de o persoană minunata.

Adriana Arhip, membră a Consiliului Raional al Tinerilor din oraşul
Ocniţa:

  • Eu nu prea iau în serios oamenii închişi în sine care au doar un prieten sau nici unul. Noi trăim în societate, şi într-adevăr, judeci despre om după faptul ce prieteni are, a avut.

Mihaela Tcaci, membră, Consiliul Raional al Tinerilor, Ocniţa:

  • Niciodată nu am înţeles oamenii care nu au prieteni ci umblă mereu în alte si alte cercuri sau se refugiază în relaţii. Nu îi judec, dar cred că e vorba de o incapacitate emoţională. Unii au prieteni fix ca ei, alţii aleg diverse tipologii de oameni, dovadă ca au o personalitate complex şi că au multă iubire de oferit. Câţiva sunt obsesivi, compulsivi şi pun stăpânire pe o anume persoană, astfel încât cei doi sau cele doua devin de nedespărţit şi nu au prieteni separat. Nu ştiu cum e mai bine, dar ştiu că viaţa fără prietenie e mai tristă.

P. S. Într-adevăr, gândiţi-va la cel mai bun prieten sau cea mai bună prietenă, la cel sau cea pe care o simţiţi cel mai aproape de sufletul vostru… şi veți realiza că vă asemănați, că este o sursă de admiraţie, inspiraţie şi că simţiţi aşa, deoarece vă completaţi şi aveţi viziuni similare despre viaţă. Si apoi veţi înţelege că: cine se aseamănă se adună şi că e suficient să priveşti prietenii apropiaţi a unei persoane pentru a înțelege ce fel de om este!
Elena Ţârdea-Spinei

PUBLICITATE