Veaceslav Botezatu – Cel mai activ voluntar din Dondușeni

0
375

Veaceslav Botezatu a fost desemnat de „Ziarul Nostru”, drept cel mai activ voluntar din Dondușeni, la concursul „Cel mai… Cea mai… 2020”. Povestea lui de viață a început în vechiul oraș moldovenesc Reni, situat pe malul Dunării, care în prezent aparține Ucrainei. Copilăria și-a petrecut-o în Dondușeni, unde a absolvit Școala medie „Alexei Mateevici”, azi – liceu. De profesie este economist în domeniul financiar bancar și masterand în cercetare, iar în aspect familial, Veaceslav este un tătic iubit de două fetițe minunate, Gloria și Patricia, și desigur de către soția sa dragă Ana.

Drumul vieții l-a dus în diferite țări, unde a muncit sau a călătorit. A văzut multe orașe îngrijite, localități comode pentru traiul oamenilor, ceea ce l-a provocat să viseze, că și acasă s-ar putea trăi mai bine. – „Observând curățenia ideală pe străzile din centrul orașului Bratislava, capitala Slovaciei, aveam impresia că mă aflu pe un platou de filmare.”

„În Italia am locuit câțiva ani, unde am făcut diferite munci. Acolo am descoperit o altă cultură, oameni frumoși și locuri extraordinare, însă dorul de casă m-a făcut să revin în orașul copilăriei. Astfel, ajuns acasă, mi-am propus să particip la schimbarea lucrurilor spre bine, spre un viitor mai bun la noi acasă.”, povestește Veaceslav.

Începând cu anul 2009, s-a implicat activ în viața comunității orașului Dondușeni, treptat și în localitățile raionului. Primele acțiuni au fost de reabilitare și amenajare a zonei de agrement. „Când am revenit acasă, am găsit o zonă de odihnă uitată de lume, cu mult gunoi… Primele acțiuni au fost de reabilitare și amenajare a zonei de odihnă și recreere a orașului, loc unde cu prietenii iubeam să ne adunăm pentru a petrece timpul plăcut, practicând sportul sau simplu, pentru a ne plimba în jurul lacului construit la sfârșit de secol XIX, odată cu turnul de apă și casa persoanei responsabile de „vodocacika”, căii ferate, clădiri ce, din păcate, nu se mai regăsesc în peisajul locului. A fost o simplă idee de a ne crea niște condiții mai bune. Tot în acea perioadă am contribuit la reabilitarea terenurilor de volei, a panourilor de la terenul de baschet și construirea terenului de minifotbal și amenajarea unor băncuțe din lemn pe aleea reabilitată.”

În 2014, fiind director al unei sucursale bancare, împreună cu alți prieteni a reușit să înființeze AO „Voluntarul”. În colaborare cu Administrația Publică Locală și alți parteneri inițiază diverse activități, motivând diaspora și localnicii să fie mai implicați în soluționarea unor probleme comune.

„Suntem cei care venim cu un ajutor persoanelor nevoiașe din localitate, mai ales a celora cu diferite dezabilități, pentru a le aduce o susținere și un zâmbet pe fețele lor, motivând și alți dondușeneni să facă același lucru. Devenim activi în colaborarea cu APL a orașului, venind cu propuneri și soluții de schimbare a lucrurilor spre bine. Astfel, dând un exemplu pozitiv și motivând localnicii să fie mai activi în soluționarea unor probleme ce îi afectează direct.”

În anul 2017 asociația a devenit parteneră în proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală”, susținut de PNUD și Guvernul Elveției. Tot în acel an, au fondat AO „Baștina-Dondușeni”, prin care, în colaborare cu primăria orașului, și obținând de un grant, au inițiat reabilitarea unei părți importante a scuarului ce traversează centrul localității.

„Venim cu viziuni și inițiem discuții pentru dezvoltarea zonei de odihnă, în sensul construirii unei alei în jurul lacului și a continuării aleii existente pentru legarea a două sectoare ale orașului, a unei mici plaje, a unui teatru de vară pe malul lacului, a unui teren de sport multifuncțional, a unui teren la dimensiuni standard pentru fotbal și nu în ultimul rând replantarea organizată a copacilor și arbuștilor, pentru a da o formă mai frumoasă acestui loc minunat.

În anul 2018, cu susținerea primăriei și altor parteneri, au reușit să facă mai multe lucruri frumoase în localitate, printre care:

– „inițierea și organizarea, împreună cu LT „Alexei Mateevici”, a unui moment emoționant de revenire la baștină a istoricului Vlad Mischevca;

– înfrățirea orașului Dondușeni cu una din cele mai bogate comune din România, Miroslava, din județul Iași, pentru schimb de experiență, mai ales în domeniul economic și atragere de investiții;

– reabilitarea unei porțiuni de cca 800m din trotuarul avariat al scuarului;

– simpozionul de sculptură și pictură, la care au participat oameni tineri talentați din România și Rep. Moldova, printre care unul era din orașul Dondușeni – Oleg Dolghier;

– Un alt eveniment emoționant a fost organizarea, împreună cu Institutul de Istorie din Chișinău, Academia Română, filiala Iași – Institutul de Istorie “A.D. Xenopol”, Direcția de Învățământ, Tineret și Sport din cadrul Consiliului raional Dondușeni și a Primăriei din or. Dondușeni, unei conferințe dedicată istoricului Leonid Boicu, personalitate care își are originile în orașul Dondușeni, la care au participat academicieni și istorici renumiți de pe ambele maluri ale Prutului. Datorită acestui eveniment sora istoricului a reușit să viziteze localitatea de baștină după o pauză de cca 70 de ani.

– participarea la elaborarea stemei și drapelului orașului Dondușeni (soluție dată de CNH a RM);

– cercetarea istoriei orașului și „scoaterea din umbra istoriei” a unor personalități dondușenene și a altor localități învecinate (membrii familiei Galețchi, Boutmy de Catzman, Brăescu, Boicu, Stamate, Cerchez).

 Toate aceste lucruri și nu doar, sunt realizate datorită susținerii și încrederii oamenilor frumoși din orașul Dondușeni”, afirmă Veaceslav Botezatu.

Un exemplu care convinge că și acasă se poate, cu oameni bravi, activi, deschiși și uniți.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE