„Bujoreii” înfloresc tot anul

0
214

„Mărțișor – 2021” la Soroca a pornit pe sunetele zglobii ale „Bujoreilor”. Ansamblul vocal „Bujoreii”, condus de doamna Tatiana Rudei, activează în Centrul de Creație al Copiilor şi Adolescenților „Speranța” începând cu anul 2014. Membrii colectivului sunt elevi din diferite instituții de învățământ.

La cele mai importante activități culturale, ca niște „vise în zbor” vocile copiilor bucură auzul spectatorilor de pe scenele instituțiilor culturale din municipiu. Iar la sărbătorile creștine, ansamblul cântă în cadrul Sfintei Liturghii desfășurate în Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Soroca.

Acum șase ani, la baza colectivului au fost elevii clasei a III-A, dirigintă -doamna Vera Dubneac, de la Liceul Teoretic „P. Rareş”. De atunci, „Bujoreii” au înflorit armonios la cele mai frumoase sărbători și festivaluri, adunând aplauze.

În decembrie 2020, ansamblul vocal „Bujoreii” a participat la Etapa „Răsună pe la ferești vechi colinde românești” a Concursului de Creație al Tinerei Generații  “ARS ADOLESCENTINA – 2020”, ed. XXI, unde s-au învrednicit de Premiul II. Pe parcursul anilor, „Bujoreii” au participat la multe activități muzicale organizate de către CCCA „Speranţa”. De asemenea, în colaborare cu Secţia Cultrură şi Turism, ansamblul a cântat la Festivalul Etniilor „Unitate prin diversitate”, Festivalul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „V-am ura, v-am tot ura”, dar și la Festivalul „Masleniţa”, în colaborare cu Societatea Slavonă. Nu lipsesc „Bujoreii” nici de la activitățile extracurriculare ale L.T.„P. Rareş”. Au înscris în colecție și „Festivalul Educaţiei” – organizat de Direcţia de Învăţământ, și participarea la „Ziua Oraşului Soroca – 520 ani”.

Frumoși sunt „Bujoreii” în luminile intime ale scenei Teatrului „V. Apostol”, unde au cântat în programul Spectacolului de Crăciun, la spectacolul aniversar „Bucată de timp”, a poetului Petre Popa și la lansări de carte. Au mai cântat la „Deschiderea Centrului Cultural Polonez”, la Centrul de plasament din s. Bădiceni, la Rublenița, precum și în cadrul proiectului de incluziune muzicală „La La Play Voices” – Moldovan National Youth Orchestra, prin intermediul membrei ansamblului – Gîtlan Andreea.

„Copiii frecventează acest cerc cu mare pasiune, povestește doamna Tatiana Rudei. Ei sunt îndrăgostiți de muzică şi obiceiuri strămoșești. Sunt prietenoși și responsabili. Avem copii care frecventează acest cerc de mai mulți ani: surorile Evelina şi Vlada Sîrbu, de 6 ani, chiar de la fondare, Muntean Ecaterina, Rudei Daniel și Țurcan Sabina, de 4 ani.”

Cunoscând-o pe Tatiana Rudei în calitate de fostă colegă, la Școala Profesională Soroca, am observat delicatețea, răbdarea și perseverența cu care lucrează. Elevii o îndrăgesc ușor și vin la repetiții cu plăcere, căci în mediul creat de ea, domină blândețea, atenția la detalii, spiritul artistic și plăcerea de a fi pe scenă. „Orice voce poate fi antrenată și lucrată, ca în timp să sune melodios”, spune dumneaei, dând speranță tuturor celor îndrăgostiți de muzică. Cu siguranță, „Bujoreii” încă vor uimi frumos și vor bucura spectatorii cu interpretări strălucitoare.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE