Auto-maraton de comemorare Râșcani-Edineț-Briceni-Ocnița-Dondușeni

0
240

La 15 februarie, Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan Dondușeni, împreună cu Consiliul Raional Dondușeni, în parteneriat cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor interne al Republicii Moldova, de comun acord cu UVRA Rîșcani, UVRA Edineț, UVRA Briceni, UVRA Ocnița, au petrecut auto-maratonul dedicat ostaşilor căzuţi în Războiul din Afganistan.

Pe tot traseul Râșcani-Edineț-Briceni-Ocnița-Dondușeni, care a culminat cu satul Târnova, au fost depuse flori la monumentele în memoria eroilor decedați pe câmpul de luptă.

Au onorat evenimentul de comemorare Ministrul Apărării al Republicii Moldova, dl Victor Gaiciuc, Președintele UVRA al Republicii Moldova, dl Mihai Mocanu, Conducătorul Consiliului de coordonare, dl Alexei Petrovici, Conducerea raionului Dondușeni.

„Războiul din Afganistan a devenit istorie, dar a lăsat o urmă adâncă şi dureroasă în inima poporului nostru. Este de datoria noastră, a tuturor, să păstrăm în memorie faptele curajoase ale conaționalilor noștri şi să-i cinstim pe veteranii care au participat în războiul din Afganistan”, a spus Victor Gaiciuc. Veteranilor războiului din Afganistan le-au fost înmânate medalii și diplome de onoare.

Anterior, la data de 11 februarie, în Casa Raională de Cultură Dondușeni, a fost desfășurat evenimentul „Afganistan o rană veșnic vie…”. La activitate au participat Președintele raionului Dondușeni – dl Valentin Cebotari, Vicepreședintele raionului – dl Veaceslav Banari, șefi de secții și direcții a Consiliului raional Dondușeni, participanți ai războiului din Afganistan, combatanți ai conflictului de pe Nistru și alți invitați.

Elevii Școlii de Artă ,,Mihai Bătrînu” împreună cu formația ,,Ecoul Afganistanului” au prezentat un concert tematic care a însuflețit atmosfera festivă.

Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, în anii 1979 -1989, este marcată pe 15 februarie. În 2020 se împlinesc 31 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

PUBLICITATE