Valeriu Scutelnic: Nu putem pretinde la mai mult, deoarece aşa este situaţia în ţară

0
38
Scutelnic Valeriu, primarul satului Bîrnova, preşedintele asociaţiei primarilor din raionul Ocniţa:
  • Probleme sunt mai multe, dar una din ele este lipsa surselor financiare, nu ajung bani la bugete. Da, şi delimitările dintre proprietăţile statului şi a administraţiei publice şi a proprietăţii private foarte anevoios şi greu se rezolvă. Statul şi-a asumat programul de delimitare, dar el se întârzie până la infinit. În rest, ca în întreaga noastră societate. Nu putem să pretindem la mai mult deoarece aşa este situaţia în ţară, mai întâi trebuie să producem, apoi să avem bani. Din 2013, de când s-a schimbat Legea finanţelor publice, în primării este cât de cât o stabilitate şi noi putem să calculăm şi să cunoaştem care va fi bugetul primăriilor. Aici nu poate să ne hărţuiască nimeni, nu poate să se implice politicul, pentru ca să facem o planificare pe trei ani înainte. Mai este o problemă în administraţia publică locală – cerinţa de a elibera certificate. Administraţia centrală şi serviciile desconcentrate ne fac să fim o „fabrică de eliberarea certificatelor”. Numai pentru Direcţia asistenţă socială în anul 2020 primăria Bîrnova a eliberat peste 600 de certificate. Ele sunt solicitate ilegal. Dacă este registrul bunurilor imobile, de exemplu, certificatul trebuie să fie solicitat de la Oficiul Cadastral din teritoriu, dar încurcă deprinderea. Vin şi ne solicită certificat că nu a fost în China, alt exemplu, şi tot aşa în toată ziua.
    Pandemia ne-a afectat pe noi la fel ca şi alte localităţi. Dar, un mare mulţumesc medicilor care fac faţă şi ne sunt alături. Regretăm decesele celor care au plecat în lumea celor drepţi. Am avut mai multe primării care au fost plasate în carantină.
    Rolul reprezentanţilor administraţiei publice locale mai bine ne arată sondajele care sunt desfăşurate în ţară. Autorităţile publice locale ocupă un rol important şi se bucură de credibilitate din partea cetăţenilor. APL are cea mai mare responsabilitate.
    Felicit toţi lucrătorii din APL şi le urez multă sănătate şi noi succese în activităţile propuse.
PUBLICITATE