Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

0
86

Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost extinsă suplimentar, cu  6 Denumiri Comune Internaționale eficiente, sigure și cost-efective, inclusiv inovative pentru tratamentul a 10 maladii.

În baza recomandărilor, au fost incluse medicamente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare asociate cu dislepidemii: Rosuvastatinum la rata de compensare de 30%.   Pacienții cu epilepsie vor beneficia de medicamentul Levetiracetamum, la rata de compensare 100%, preparat prescris până în prezent doar în baza deciziei Comisiei specializate a MSMPS;

Copii cu vârsta de până la 18 ani, cu schizofrenie, și pentru tratamentul episoadelor maniacale moderate până la severe vor beneficia de un medicament inovativ, Aripiprazolum, la rata de compensare de 100%. Pentru pacienții cu boli endocrine a fost inclus medicamentul Cabergolinum pentru tratamentul hiperprolactinemiei la rata de compensare 70%.

Medicamentul glucorticoid Deflazacortum a fost inclus în schemele de tratament pentru: pacienții cu boli rare Epidermoloza buloasă și  boala Duschene la rata de compensare de 100%; pentru pacienții cu boli de sistem autoimune, inclusiv artrită reumatoidă la rata de compensare de 100% și pentru tratamentul astmului bronșic la rata de compensare 70% pentru adulți și 100% pentru copii cu vârsta 0-18 an. În schema de tratament a pacienților cu boala Alzheimer a fost inclus Memantinum la rata de compensare 30%.

Toți pacienții pot beneficia în mod gratuit (compensare de 100%) de cel puțin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaționale din cele compensate parțial (30%, 50%, 70% etc.) din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Astfel, lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, va conține 159 de denumire comune internaționale indicate pentru tratamentul de durată a maladiilor cronice și tratamentul maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicului de familie, fapt ce va spori accesul populației la medicamente compensate și la îmbunătățirea calității vieții.

PUBLICITATE