O alegere deloc întâmplătoare

0
87

O captivantă acțiune destinată iubitorilor de frumos, pentru care lectura a devenit o adevărată pasiune, s-a desfășurat recent în sala amenajată cu mult gust a Căminului de Cultură din localitatea noastră. La ea au participat pedagogi din gimnaziul sătesc, educatoare de la grădinița ,,Andrieș”, funcționari publici, pensionari și tineri strâns uniți de carte și cititul ei, despre care cronicarul Miron Costin afirma că nu există o mai mare zăbavă.
Atmosfera a fost întregită de prezența unor personalități de seamă din republică și din centrul raional. Așa, hădărăuțenii i-au avut ca oaspeți dragi pe doamna Valentina Buliga, ex-ministru, actualmente Director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pe doamna Zinaida Ivanschi (or. Bălți) și ocnițenii dl Constantin Gaidău, dna Svetlana Cotova și dna Raisa Cotîrșeva.
Prima surpriză neașteptată de nimeni a fost faptul că dl C. Gaidău, ca un adevărat cavaler și bărbat cu simțul bunei educații, a dăruit câte un buchet de crizanteme multicolore tuturor femeilor prezente în sală, fără a nu uita să accentueze că ele merită din plin aceste minunate flori de toamnă. În primul rând, pentru dragostea față de carte, ce, fără doar și poate, îl delectează pe oricine până la măduva oaselor. În luarea sa de cuvânt dumnealui a subliniat că anume cărțile ne grăiesc, ne dau sfaturi și sunt unite cu noi printr-o familiaritate vie și armonioasă. De unde am luat, să zicem, marile cunoștințe, cele importante, dacă nu din cartea lumii? Viața noastră este ca o oglindă și fiecare trebuie să privească în ea pentru a se cunoaște pe sine din unghiul potrivit. Și acest lucru este realizabil în cea mai mare parte prin mijlocirea cărților – iată gândul principal expus de dl C. Gaidău.
Dacă genialul scriitor W. Shakespeare spunea cândva că sunt cei ce n-au răbdare, să știți că aceste cuvinte devin și mai actuale acum, când întreaga planetă se confruntă în mod serios cu mari și imprevizibile probleme. Aici e vorba de pandemia necruțătoare, care seceră mii și mii de vieți omenești nevinovate, fără ași face milă de cineva. Totuși e de datoria noastră de a păstra calmul și, desigur, de a ține cont de strictele restricții impuse nu fără temei. Și găsind cât de cât timp liber pentru citi măcar periodic câte o carte, fiindcă numai ea, cartea, este în stare să dea naștere, hrănind și întreținând cele mai frumoase sentimente de generozitate, de care e capabilă inima omenească. Acesta a fost conținutul mesajului d-nei Valentina Buliga, care i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite nicicând de cartea, ce rămâne de veacuri un prieten, prietenul tuturor. Concomitent Domnia sa n-a uitat să remarce că alegerea satului Hădărăuți ca gazdă primitoare nu-i deloc întâmplătoare. Or, proiectul în cauză cu genericul ,,O carte pentru tine” se potrivește de minune așezării noastre, mândria căreia rămân diplomatul și scriitorul Oleg Serebrian, poetele Svetlana Lupu și Nadejda Liciu. Apropo, cele câteva cărți semnate de acești hădărăuțeni au făcut parte din expoziția ,,Cuib de înțelepciune” aflată în vizorul localnicilor, dar și al oaspeților de onoare, care au manifestat un viu interes față de creația lor.
Școlarul și cartea – iată meditația d-nei Tamara Voleac, învățătoare la clasele primare care într-o formă simplă, dar bine argumentată, i-a convins pe cei prezenți că scrierea tipărită nu poate fi nicidecum înlocuită cu un computator. Doar e o plăcere, a menționat vorbitoare, să călătorești cu ajutorul cărții prin lumea necunoscutului și adevărului, mai ales acum, când, din păcate, la generația în creștere se fac simțite un fel de plictiseală și nepăsare față de lectură. Poate de aceea s-a făcut auzită recomandarea utilă și binevenită ca orice elev să recurgă la cititul cărților atât în orele de clasă, cât și aflându-se în sânul familiei.
Și-a împărtășit bucuria ce o simte regulat cu picii de la grădiniță și educatoarea Raisa Cebuc. La vârsta lor fragedă copilașii vin cu întrebări curioase din lumea păsărilor și animalelor, pe dânșii îi interesează mult fenomenele naturii. Bunăoară, te poți aștepta să fii întrebată de vreun băiețel de ce orășenii beau apă din râul Nistru și nu din fântână, cum se formează gheața, de ce iese fumul prin hogeag ș.a. E una să le lămurești și-i cu totul altceva, când fac cunoștință cu aceste lucruri obișnuite la prima vedere din paginile cărților. După mine, consider necesară munca în grup, citind împreună cu ei.
În acea zi de duminică, vizavi de clădirea Căminului de Cultură a fost inaugurată o boxă specială, în care și-au găsit locul 30 de exemplare de carte nouă. E vorba de placheta de versuri ,,Dor în amurg” semnată de Svetlana Lupu, ce în 2 – 3 ore s-au epuizat, devenind astfel o avere sufletească pentru amatorii de poezie din sat.
În fine, cei prezenți la acțiunea impresionantă au ajuns unanim la concluzia că de multe se poate omul lipsi, numai de carte nu.
Deci, să nu irosim în zadar timpul liber, mai bine ne-ar uni un interes comun – cititul cărților. În rest, lectură plăcută, dragi prieten ai cuvântului tipărit.
Viorica Pîrlea,
șefa Bibliotecii Publice Hădărăuți, raionul Ocnița.

P.S.: Primul pas, după cum se vede, a fost făcut pe cinste, însă administrația publică locală, în persoana dlui primar Iurie Lupu a decis ca în curând să fie deschise încă 3 boxe asemănătoare alături de tot atâtea opriri auto situate de-a lungul șoselei asfaltate, ce întretaie satul pe o lungime de peste 2km. Lăudabilă intenție, nu-i așa?! Dar în alte localități care este situația în această privință.

PUBLICITATE