Cristina Malai – Locul I la Concursul Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu”

0
466

Cristina Malai este membră a ansamblelor folclorice cu titlu model „Colinda” din Soroca și „Cununița” din satul natal Colicăuți, raionul Briceni, un sat cu oameni harnici și gospodari care ține foarte mult la tradiții și la cultură. De mică, tânăra interpretă a îndrăgit muzica și a participat la diferite concursuri, concerte ce au ajutat-o foarte mult să tindă spre marile succese. Chiar dacă în familie este singura pasionată de muzică, ceilalți membri o susțin în aspirațiile sale. În prezent, Cristina studiază la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca și, pe lângă aceasta, face canto popular.

„Am îndrăgit foarte mult muzica populară, de aceea am decis să particip la Concursul Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu”, unul dintre cele mai prestigioase, unde m-am învrednicit de premiul I, povestește Cristina. Concursul a avut ca scop promovarea tinerilor talente, a muzicii folclorice și a portului tradițional. Deși nu sunt pentru prima dată la acest concurs, am avut niște emoții extraordinare. Aveam puțin timp pentru pregătire, însă am depus și mai multă muncă, efort și mi-a reușit. Le aduc sincere mulțumiri grupului de acompaniament: vioară – Adrian Prodan, cobză – Ghenadie Călugărescu, tobă – Valentin Coșciug, pentru ajutor și susținere, la fel îi sunt foarte recunoscătoare profesoarei mele de canto Tamara Coșciug, o profesionistă desăvârșită, pentru promovare, susținere și încredere. Aduc mari mulțumiri și domnului Anatol Rudei pentru suportul foto și video. Am planuri mari de viitor, aș dori pe cât e posibil să particip și la alte concursuri, să mă dezvolt și mai mult pe plan muzical, aș dori foarte mult să-mi lansez și niște piese proprii. În prezent lucrez la niște înregistrări și sper să nu mă opresc aici.”

Ediția a XVI-a a Concursului Național al Interpreților Cântecului Folcloric „Tamara Ciobanu” s-a desfășurat online. Concurenții au participat cu materiale video, la 5 categorii de vârstă. Printre laureați aducem felicitări și drochianului – Damian Spinei care s-a învrednicit cu Premiul II.

Organizatorii și susținătorii concursului sunt Uniunea Muzicienilor din Moldova; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial; Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău; Direcția Cultură a Primăriei mun. Chișinău.

Juriul a avut următoarea componență: Președinte – Petre Neamțu, dirijor, orchestra de muzică populară „Folclor”, Artist al poporului; Diana Dicusarî – director general CNCPPCI, Maestru în artă; Ioana Căpraru – interpretă de muzică populară, Artistă a poporului; Zinaida Bolboceanu – interpretă de muzică populară, Artistă a poporului; Nicolae Gribincea – conducător artistic, Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, Artist al poporului.

Mai multe informații despre concurs aflați pe pagina de facebook „Uniunea Muzicienilor din Moldova”. Sincere felicitări tuturor participanților și laureaților!

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE