Vrem să învingem Covid 19, dar mai mergem la veceu în curtea școlii

0
407

    Normele igienico-sanitare în instituțiile de învățământ, spălatul mâinilor, curățenia și dezinfecția spațiilor și a suprafețelor reprezintă componente esențiale în lupta împotriva răspândirii virusului Covid 19. În contextul pandemiei, la începutul acestui an școlar, în mai multe școli s-au făcut schimbări, acestea adaptând grupurile sanitare conform cerințelor. În multe instituții s-au instalat un număr adăugător de lavoare, în altele s-au reparat cele care nu erau funcționale, pentru a asigura prcesul de învățământ în condiții sigure. Deși, lavoare există în toate instituțiile, sunt școli care nu au avut posibilitatea să adapteze aceste cerințe, în grupurile sanitare, iar copiii merg în continuare la veceele din curte.

Potrivit datelor ANSP, prezentate acum 6 luni, aproximativ jumătate din școlile din Republica Moldova nu aveau toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare sau pur și simplu, nu le foloseau, dacă acestea existau.

De obicei, școlile care nu au veceu în interiorul clădirii, dispun de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii, care sunt în condiții proaste, fără cabine sau separatoare pentru intimitate, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate.

La Căinarii Vechi, peste 200 de persoane, se folosesc zilnic de toaleta din curtea gimnaziului

În Gimnaziul din localitatea Căinarii Vechi învață 182 elevi și activează 30 de angajați. La moment condițiile inadecvate de sanitație și igienă afectează procesul de instruire și activitate a gimnaziului, susține directorul Gimnaziul ”A. Porcescu”, Grigorii Marinescu.

  • Demult ne îngrijorează starea lucrurilor, atât pe profesori cât și pe părinți, dar și pe reprezentanții APL. Elevii în Gimnaziu nu dispun nici de servicii elementare minime. Blocul sanitar intern nu funcționează, fapt ce afectează sănătatea fiecărui copil. Atât acasă cât și la școală, majoritatea copiilor se folosesc de latrine, pentru că nu dispun de sistema de canalizare. Spațiul sanitar(latrina) din curtea școlii nu întrunește standardele sanitare, e doar o toaletă cu hazna, amplasată în curtea școlii, fără cabine și nu asigură intimitatea.  Deseori deranjează mirosul. Toate acestea au un efect negativ în organizarea procesului instructiv la compartimentul condiții adecvate pentru promovarea practicilor de igienă în Gimnaziul ”A. Porcescu”- condiții de bază pentru asigurarea unui mediu sănătos de învățare, -susține Grigorii Marinescu.

La Vădeni, spațiul pentru blocul sanitar se folosește ca depozit

La moment în incinta Gimnaziul,,Dinastia Romanciuc” din localitatea Vădeni, r.Soroca, nu există blocuri sanitare, ceea ce ar ușura respectarea regulilor de sanitație și igienă în rîndul elevilor cât și a angajaților.                                                 

  •  Am încercat anul acesta să tragem apă în toate sălile de clasă și să inițiem un demers către Consiliul Raional și cu problema blocului sanitar intern…,dar totul s-a stopat din lipsa banilor. La Vădeni, elevii în gimnaziu se folosesc de blocul sanitar din curtea școlii. Blocul sanitar intern nu a activat de la darea școlii în exploatare și cu timpul au rămas numai spațiile, care se folosesc pe post de depozit. Cel din curte este la o distanță de 150 metri de blocul școlii, fapt ce afectează dublu sănătatea fiecărui copil, mai ales iarna. Atât acasă, cât și la școală, majoritatea copiilor se folosesc de latrine, pentru că nu dispun de sisteme de canalizare Veceul este un bloc cu cabine improvizate, la care în permanență le sare câte o ușă și nu este asigurată intimitatea elevilor, este un loc departe de condițiile optime standard de sanitație și igienă, – a precizat directorul Gimnaziului ,,Dinastia Romanciuc” s.Vădeni, Silvia Vataman.

La Bulboci veceul din curtea școlii este un loc departe de condițiile optime

Și la Bulboci, elevii din gimnaziu se folosesc de blocul sanitar din curtea școlii. Blocul sanitar intern lipsește, fapt ce afectează sănătatea fiecărui copil.

  • Atât acasă cât și la școală, majoritatea copiilor se folosesc de latrine, pentru că nu dispun de sistema de canalizare, iar veceul din curte școlii este un loc departe de condițiile optime standard de sanitație și igienă, fără iluminare, fără încălzire în timpul iernii, fără lavoare și apă pentru spălarea mâinilor. Toaleta poluează mediul, pentru că conținutul se infiltrează în sol, – a menționat directorul gimnaziului, Parascovia Cojocaru.                  

Situația privind dotarea instituțiilor de învățământ cu grupuri sanitare în interior, variază de la raion, la raion și de la localitate la localitate. Mai jos vedeți care este statistica privind grupurile sanitare în raioanele din regiune.

Angela Mușenco,

Șef, Direcția Învățămînt Soroca

  • În ultima vreme problema sanitației și igienei în școli a fost în vizorul Consiliului raional și au fost făcute eforturi susținute pentru îmbunătățirea condițiilor. În anul 2018 au fost construite grupuri sanitare interioare în 6 instituții de învățământ. Alocațiile din componenta raională au constituit circa 926,4 mii de lei. În 2019 pentru 8 școli din mediul rural au fost alocați din componentă circa 1361,1 mii lei. În 2020 pentru 3 instituții – 900,0 mii lei. Totuși problema nu este rezolvată în toate școlile. Mai avem 12 instituții cu toalete în curte. La solicitarea MECC am pregătit un pachet de documente pentru construcția blocurilor sanitare în 3 instituții. Deasemenea am discutat și cu reprezentanța Rotary Club, Soroca, ei s-au oferit să ne ajute cu finanțare pentru încă 3 instituții de învățământ. Problema cea mare este că instituțiile care au rămas pe listă se confruntă fie cu lipsa spațiilor pentru amplasarea blocurilor sanitare, de asemenea nu dispun de sisteme funcționale de apă, canalizare și epurare.

Ion Recean,

Șef, Direcția Învățământ, Tineret și Sport Drochia

  • Școlile care au fost pregătite de pandemie sunt îndestulate cu săpun, săpun lichid, dozator și butelie autonomă. Dar la cantine, vecee și chiar în clase, pentru că avem licee care au dozatoare și lavoare în clase, precum Liceul “Ștefan cel Mare”, copiii își spală mâinile sub supravegherea învățătorilor. Se utilizează lavoarele din vecee, dar și din coridorul cantinei. Avem careva școli care au veceuri în curte.  Chiar în această săptămână gimnaziul din Sofia a intrat într-un proiect de renovare a veceului în incinta instituției. Dar spălatul pe mâini oricum are loc, indiferent unde se află veceul, în școală sau afară. Regulile sunt respectate în primul rând de învățători, care dimineața întâlnesc copiii și îi monitorizează la spălatul mâinilor. Circa o treime din instituțiile din raionul Drochia, au toaletele în curte. Reieșind din această situație căutăm soluții. Se încearcă în continuare rezolvarea problemei, sperăm că la vară în vre-o 90% din instituții, problema privind veceele din curte să fie rezolvată. Am discutat și continuăm să discutăm cu directorii din aceste instituții, să vedem ce putem face în acest context.

Diana Pantaz,

 Şef, Direcţia Management al Curriculumului şi Formare Profesională Continuă, Direcţia Generală Educaţie Florești

  • În toate instituțiile din raionul Florești sunt create condiții pentru igiena personală. Avem lavoare care există în toate instituțiile de învățământ, fie acestea existau, fie au fost instalate la începutul anului școlar. Acestea sunt amplasate pe coridoare sau în holul cantinei. Toate instituțiile sunt dotate cu dezinfectant și săpun lichid și solid. Am avut o tranșă din partea ministerului, iar recent prin decizia Consiliului raional Florești au fost alocați 550 mii lei pentru procurarea dezinfectanților. La moment în raionul Florești, din cele 50 de instituții, 14 au vecee în curtea școlii. În patru din acestea se efectuează deja lucrări de reparație și construcție a grupurilor sanitare în clădirea instituției, iar în alte cinci instituții se planifică alocarea surselor financiare, câte 292 mii lei pentru construcția veceurilor în instituție. În clădire există spații, acesta trebuie doar amenajat conform normelor.

 Ecaterina Sturzinschi,

Specialist principal, metodist, Direcția Educație Ocnița

  • Instituțiile din raionul Ocnița sunt dotate toate cu lavoare, dar cu veceuri în curtea avem cinci instituții. În două instituții nu avem apă și nu pot funcționa, este vorba de școlile din Mihălășeni și Unguri. Școlile sunt dotate totalmente cu lavoare, dezinfectant, mai mult există și rezerve pe două luni înainte. Ministerul Educației ne-a cerut de câteva ori lista instituțiilor care nu au veceuri ân interior, am înțeles că este vorba de un proiect. Credem că în instituțiile din raionul Ocnița sunt respectate toate normele sanitare, deoarece situația cu Covid19 este bună. La moment avem 16 copii care sunt în carantină, doi copii bolnavi care se tratează și șase cadre didactice care sunt în carantină. Cu excepția celor cinci instituții care au toalete în curte, situația este bună, dar sperăm că în curând și aici problema va fi rezolvată. Am scris demers și la consiliul raional și la Ministerul Educației în acest sens.

Gulinara Grigoriev,

 Șef Secţia Învăţământ, Donduşeni

  • Am întreprins măsuri privind grupurile sanitare și până la pandemie. Anul acesta am alocat surse financiare pentru construcția blocului sanitar în incinta Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” din Sudarca. La moment lucrările sunt în derulare și urmează să fie finisate la sfârșitul acestui an. Surse financiare au fost alocate și pentru instituția din Pocrovca, aici se construiește veceu în incinta clădirii. La Moșana, la moment au loc lucrări de construcție a blocului sanitar în școală. În celelalte instituții situația este normal, nu excelentă, dar bună. Avem lavoare, uscătoare de mâini, dezinfectanți și săpun. Chiar dacă mai există veceuri în exterior, în unele instituții, oricum în interior sunt asigurate toate condițiile pentru igiena mâinilor. odată cu finalizarea lucrărilor de construcție în aceste instituții, unde sunt în derulare lucrările de construcție a grupurilor sanitare, în raionul Dondușeni vom avea o singură instituție care nu va dispune de veceu în interior, este vorba de instituția din Horodiște.

Spălatul pe mâini, curățenia și dezinfecția spațiilor, asigurarea cu consumabilele necesare, dezinfectanți, supun, măști, etc, reprezintă componente esențiale în lupta împotriva răspândirii virusului. Fiecare unitate de învățământ are obligația de a adopta și implementa normele impuse.

După publicarea articolului în ziar, la adresa redacției am primit mai multe fotografii, din diferite instituții de învățământ, care arată starea în care se află toaletele acestora.

PUBLICITATE